slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Μαύρη τρύπα» 3,8 δισ. ευρώ στα έσοδα στο εννεάμηνο

Υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 9μηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 3,5% έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου 8,7% (ο προηγούμενους στόχος ήταν 13,7%). Η καθίζηση των δημοσίων εσόδων έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα 3,8 δισ. ευρώ και, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, θα πρέπει στο τρίμηνο που απομένει να εισπράττονται περί τα 6 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, ωστόσο οι ανησυχίες είναι έκδηλες κυρίως από τους δανειστές μας, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν και κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίζει να επιστρέψει ΦΠΑ και φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με τα ποσά που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα χρέη του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ακόμα και αν δεν επιστραφούν φέτος, θα εγγραφούν ως υποχρέωση του τρέχοντος προϋπολογισμού και δεν πρόκειται να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις αυτές σε άλλη έτη.

Στο μέτωπο των δαπανών παρατηρείται μείωση 9,7% στο 9μηνο ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο είναι να μειωθούν κατά 7,8% σε σχέση με το 2009. Πάντως στην περίπτωση που τα έσοδα δεν παρουσιάσουν στο τρίμηνο που απομένει σημάδια βελτίωσης, το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του τρέχοντος έτους. Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των τόκων. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 11,6 δισ. ευρώ από 10,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 8,3%.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο 9μηνο του 2010. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 118.504 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 25.603 εκατ. ευρώ πέρυσι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_09/10/2010_418050

Δεν υπάρχουν σχόλια: