slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μερικές θέσεις του Δ. Δράκου, υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας της εντοπιότητας, που απασχολεί σοβαρά κάποιους κατοίκους άλλων Νομών μιας και ο Δράκος είναι από την Μεσσηνία;

Σεβαστός παράγοντας η καταγωγή κάθε υποψηφίου. Αλλά στην υπόθεση της Πελοποννήσου, πρέπει να υπερβούμε κάθε τοπικισμό. Κάθε παλιός νομός, θα διατηρήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Αλλά η Περιφέρεια θα είναι μία και αδιαίρετη.

Δεν έχει σημασία από ποιο νομό έχει προέρθει ο Δημήτρης Δράκος. Θα μπορούσε να ήταν από Λακωνία, Αργολίδα, ή Κορινθία.

Σημασία έχει ότι ήρθε στην Τρίπολη για να μείνει εδώ. Και να διοικήσει την Πελοπόννησο, με αρχηγείο την ιστορική, γεωγραφική και διοικητική της έδρα.

Σημασία έχει επίσης ότι δεν ήρθε στους Τριπολιτσιώτες (ή στους Κορίνθιους, Σπαρτιάτες, Αργίτες) ως νομάρχης Μεσσηνίας. Αλλά ως πρόεδρος των Ελλήνων νομαρχών στην ΕΝΑΕ. Και αυτό δίνει πρόσθετη αξία στην υποψηφιότητά του και τιμή σε όλους εμάς που στηρίζουμε την εκλογή του.

Υπάρχει ενδεχόμενο, ως εκλεγμένος ο Δημήτρης Δράκος, να δώσει προτεραιότητα στη Μεσσηνία;

Γιατί να ισχύσει κάτι τέτοιο; Ο Δημήτρης Δράκος θα εκλεγεί από όλους τους Πελοποννησίους, όχι μόνο από έναν νομό. Η Περιφέρεια θα είναι μία και θα εφαρμοστεί κεντρικό πλάνο για την συνολική αναβάθμισή της. Θα υπάρχουν βέβαια στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά αυτό θα γίνεται με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και στη βάση μίας ολοκληρωμένης μελέτης. Εξάλλου, καθένας από τους παλιούς νομούς, θα ‘χει και τον αντιπεριφερειάρχη του.

Ποιο είναι λοιπόν το κεντρικό πλάνο του Δημήτρη Δράκου για την Περιφέρεια;

Η Πελοπόννησος είναι γη ευλογημένη.

Διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. Σε όλους τους τομείς της παραγωγής και δραστηριότητας.

Διαθέτει φυσικούς πόρους και σπάνια ομορφιά που πουθενά αλλού δεν συναντούνται.

Διαθέτει ποικιλία αγαθών και προϊόντων. Που θεωρούνται αξεπέραστα σε ποιότητα και αυθεντικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Διαθέτει μοναδικό θησαυρό ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης. Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου βρίσκονται μαζεμένα τόσα μνημεία σαν τα δικά μας;

Όλα αυτά, ο συνδυασμός του Δημήτρη Δράκου τα δένει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Τον ακούμε να μιλά υπέρ της Ανάπτυξης, αλλά και κατά του Μνημονίου. Πως συνδυάζονται τα δύο; Είναι σωστό ένας αυτοδιοικητικός να επιμένει στο Μνημόνιο; Μήπως κρύβεται άλλο διακύβευμα;

Οι Περιφερειακές Εκλογές, έχουν και πολιτικό χαρακτήρα. Σαφώς περιέχουν πολιτικό διακύβευμα. Στη προκειμένη περίπτωση, το διακύβευμα είναι αν εγκρίνεται η πολιτική του Μνημονίου. Το έθεσε καθαρά εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Ο λαός πρέπει να στείλει πολιτικό μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό, πρέπει να είναι ξεκάθαρο όχι: στην κυβέρνηση, στους υποψηφίους της και στα δεκανίκια της, στην πολιτική στήριξης του μνημονίου.

Από την άλλη μεριά, ένας αυτοδιοικητικός, σαν το Δημήτρη Δράκο, ζει την Κοινωνία στην καθημερινότητά της. Και την εκφράζει.

Βλέπει νοικοκυριά να χάνουν εισόδημα. Μία αγορά να καταρρέει. Οικογενειάρχες να μένουν χωρίς δουλειά. Μπορεί να κλείσει τα μάτια σε όλα αυτά; Και να μείνει σιωπηλός και αδρανής;

Η απάντηση είναι όχι.

Η Αυτοδιοίκηση μπαίνει εμπρός στον αγώνα κατά της μονόδρομης και αδιέξοδης πολιτικής της Τρόικας. Μίας πολιτικής, που βάζει δεσμά στην Οικονομία και θηλιά στην Κοινωνία.

Η Ελλάδα ασφυκτιά και χρειάζεται ανάσα. Ανάσα, σημαίνει Ανάπτυξη. Και η Ανάπτυξη, μπορεί να ‘ρθει μέσα από τις Περιφέρειες.

Ο Δημήτρης Δράκος χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα, όχι τυχαίο. Τις Αιρετές Περιφέρειες της Γαλλίας, οι οποίες, με κατάλληλες συνέργειες στην προώθηση των προϊόντων και στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, κατάφεραν να δώσουν αέρα προόδου σε ολόκληρο το «Τόξο του Νότου».

Τι θα κάνει για παράδειγμα στα Αγροτικά, που είναι κυρίαρχος παραγωγικός τομέας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο;

Με το νέο έτος, ο Δημήτρης Δράκος διαμορφώνει Περιφερειακή Αγροτική Πολιτική.

Συγκροτεί Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτικής με επιμέρους θεματικές ενότητες.

Φέρνει στο επίκεντρο τη βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Χαράσσει μακροπρόθεσμη πολιτική με ορίζοντα δεκαετιών.

Διεκδικεί από το κράτος την ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών στη σύγχρονη γεωργική επιστήμη και τεχνολογία.

Φέρνει την Πελοπόννησο μπροστά και πρωτοπόρα στη διαμόρφωση εθνικής πρότασης για ενίσχυση της Γεωργίας συνολικά.

Χτίζει marketing plan για την οργανωμένη προώθηση των προϊόντων μας σε ξένες αγορές.

Τι άλλο μπορεί να περιμένει ένας Πελοποννήσιος από το Δημήτρη Δράκο;

Ενίσχυση των υποδομών.

Με σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Με τη δυναμική διεκδίκηση πέμπτου χρηματοδοτικού πακέτου από την ΕΕ.

Με την θέσπιση ορθών προτεραιοτήτων για το τι προηγείται και τι έπεται.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία του εσωτερικού δικτύου ανά νομό όπου υπάρχουν πραγματικά προβλήματα.

Παραδείγματα; Ο δρόμος Πύργου – Τρίπολης, η σύνδεση Άργους – Λεωνιδίου, Σπάρτης – Νεάπολης, Καλαμάτας – Αρεόπολης – Γυθείου κ.α.

Αγώνα για επιστροφή του Σιδηροδρόμου.

Ο Δημήτρης Δράκος είχε οργανώσει διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή για να κυλά το τρένο στην Πελοπόννησο. Ξεσήκωσε όλους τους νομάρχες για να μην πάνε τα λεφτά της ΕΕ πεταμένα, αλλά να δοθούν για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ.

Έχει σχέδιο δυναμικής διεκδίκησης για να δώσει στο λαό και ειδικά στους νέους της Περιφέρειάς μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτό το γρήγορο, μοντέρνο, φιλικό στο περιβάλλον μέσο μεταφοράς που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και το προτιμά η νεολαία.

Τόνωση του Εμπορίου και της διακίνησης αγαθών στην Περιφέρεια με τη δημιουργία εμπορικών διαμετακομιστικών σταθμών πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, πράγμα που σημαίνει πιο γρήγορους εφοδιασμούς και χαμηλότερες τιμές.

Αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Περιφέρειά μας στον επισκέπτη, Έλληνα ή ξένο, σε προχωρημένα διεθνή στάνταρ.

Φροντίδα και ανάδειξη, εγχώρια και κυρίως διεθνή, των μνημειών ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Ενίσχυση της προστασίας του Περιβάλλοντος, με εντατικοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διεπιστημονική συνεργασία σε συνδυασμό με έντονη κοινωνική διαβούλευση για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Λήψη αποφάσεων και εφαρμογή σχεδίου χωρίς παρεκκλίσεις, με σκληρές ποινές στους παραβάτες.

Δημιουργία δεσμών κινήτρων για την Επιχειρηματικότητα. Ειδικά στις νέες της μορφές και ακόμη ειδικότερα σε εγχειρήματα που θέλουν να βάλουν εμπρός νέοι άνθρωποι.

Πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία, για κάθε ενδιαφερόμενο, Έλληνα ή ξένο.

Τι να περιμένουν οι νέοι από το Δημήτρη Δράκο;

Τη φροντίδα ενός ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο του και επενδύει στη νεολαία.

Το έργο ενός αυτοδιοικητικού που ξέρει να χαράσσει όραμα και να δίνει αποτέλεσμα.

Την έγνοια ενός ηγέτη να μπει τέλος στην αγωνία του νέου για το αύριο και να του προσφέρει ελπίδα, δυνατότητα και προοπτική για να παραμείνει στον τόπο του και να προκόψει.

Ένα άλμα προόδου για μία Πελοπόννησο που αξίζει πολλά και μπορεί ακόμη περισσότερα.

Και μία ερώτηση της μόδας. Γιατί δίνουν Τατούλη οι μετρήσεις;

Το στρατόπεδο Τατούλη περιέφερε για καιρό μία αγνώστου προελεύσεως μέτρηση που έδειχνε μία διαφορά 46%-17% με το Δράκο. Τώρα, η MRB έδωσε 27,6%-21,7%. Είναι προφανές πως η μία υποψηφιότητα καταρρέει, ειδικά μετά το παιχνίδι που παίχτηκε με το ΠαΣοΚ, ενώ η άλλη χτίζει δυναμική νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: