slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ»


1. Πώς προκύπτει η επιθυμία σας να ηγηθείτε μιας Δημοτικής παράταξης στο νέο δήμο;

Εν πρώτοις, γνωρίζετε ότι προέρχομαι από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Λόγω, λοιπόν, της πολυετούς ενασχόλησής μου με τα αυτοδιοικητικά, αλλά και λόγω της υφής του επαγγέλματός μου, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, οι οποίοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Πολλοί, δε, ήταν αυτοί που με παρότρυναν να αναλάβω ενεργό δράση για τη δημιουργία μίας νέας δημοτικής παράταξης, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε για να βγει η Νάξος από το τέλμα, στο οποίο έχει υποπέσει τα τελευταία χρόνια.

2. Εκτιμάτε ότι «Καλλικρατική» συνένωση των 5 νησιών θα δημιουργήσει προβλήματα στη διοίκηση του Δήμου για την ανερχόμενη Δημοτική Αρχή;

Η διοίκηση του «Καλλικρατικού» νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί πρόκληση και η οργάνωσή του δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αναδύεται ο μοναδικός πολυνησιακός Δήμος της Επικράτειας , όπου πέντε νησιά με διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης, με τεράστια διαφορά μεγέθους και απαιτήσεων, με διαφορά στην υλικοτεχνική δομή της διοίκησης και με άνιση εκπροσώπησή τους στο νέο σχήμα, θα ενωθούν με σκοπό την εναρμονισμένη και ισόβαρη ανάπτυξή τους. Ακόμα και στον οικονομικό τομέα,.....


αν υπολογίσουμε ότι τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά) χάνουν πλέον την ειδική, οικονομικά αυτόνομη μεταχείριση από την πολιτεία, που έχουν μέχρι σήμερα, και θα πρέπει να διασφαλιστούν τα μερίδια που τούς αντιστοιχούν, γίνεται αντιληπτό ότι αυξάνονται οι δυσκαμψίες για τη νέα αιρετή αρχή που θα προκύψει. Συνεπώς, ο «Καλλικράτης» με όλες του τις εφαρμογές (νέες αρμοδιότητες, μεταφορά υπηρεσιών από τη Νομαρχία στο Δήμο, άγνωστες νέες οικονομικές δυσπραγίες κ.α.), θα δημιουργήσει προβλήματα στη διοίκηση και θα απαιτήσει χρόνο για την επαρκή οργάνωση κάθε Δήμου.

3. Πιστεύετε ότι οι συνενούμενοι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης ευνοούνται από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ή μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί Δήμος πολλαπλών ταχυτήτων;

Σας ανέφερα ήδη τους προβληματισμούς μου για τις δυσκολίες που ελλοχεύει η συνένωση, αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι θεωρώ τιμή και συμφέρον για εμάς τους Ναξιώτες το ότι η Νάξος θα συναποτελέσει Δήμο με τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, αν και γι’ αυτά, νομίζω, δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση. Εξάλλου, από τα 24 Κυκλαδονήσια, μόνο αυτά τα νησιά και η Θηρασιά δεν έγιναν Δήμοι και προσαρτήθηκαν σε άλλο νησί (24 νησιά – 19 Δήμοι). Βέβαια, έγκειται στην ικανότητα και στη δυναμική της νέας δημοτικής αρχής να δημιουργήσει έναν Δήμο με δίκαιη μεταχείριση όλων.

4. Ποια άτομα πλαισιώνουν την ηγετική ομάδα του ψηφοδελτίου σας; Πιστεύετε ότι θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» η συγκρότηση πλήρους ψηφοδελτίου στα 4 νησιά και στα χωριά της Νάξου;

Πολλά από τα άτομα που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά του ψηφοδελτίου «Νάξος – Μικρές Κυκλάδες – Στροφή στο Μέλλον», έχουν ήδη ανακοινωθεί, τα έχετε ακούσει και τα βλέπετε καθημερινά κοντά μου και, συν τω χρόνω, θα γίνουν γνωστά και άλλα ονόματα.

Οφείλω να σας ομολογήσω ότι η δυναμική που έχει αναπτύξει η παράταξή μας και το ψηφοδέλτιό της, έχει φέρει κοντά μας μεγάλο αριθμό ικανότατων συμπολιτών μας, οι οποίοι εγγυούνται τη νίκη στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Κατά συνέπεια, ο «πονοκέφαλος» για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει αναχθεί σε εκδήλωση αγάπης και στήριξης προς το συνδυασμό μας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βάρος και δυστοκία.

5. Ποιος θα είναι ο πρωταρχικός στόχος σας, αν αναλάβετε τα ηνία του Δήμου;

Αρχικά, πρέπει να ομαλοποιηθεί η νέα κατάσταση, γνωρίζοντας τις προαναφερθείσες δυσκολίες. Βέβαια, όλα θα αντιμετωπισθούν με τις γνώσεις, τις ικανότητες, την αποφασιστικότητα και την όρεξη για δουλειά όλων των στελεχών του συνδυασμού, με βασικό σκοπό και στόχο την ισοβαρή και ισομερή ανάπτυξη (ΑΝΑΠΤΥΞΗ με τη πραγματική έννοια της λέξης) του Δήμου μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ειδικό βάρος της κάθε περιοχής. Στόχος μας να ανυψώσουμε τα νησιά που απαρτίζουν το Δήμο στο ύψος που τους αρμόζει, μέσα στο Κυκλαδικό και γενικότερο νησιωτικό τοπίο.

6. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την οργάνωση του «Καλλικρατικού» Δήμου θα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τα αναπτυξιακά έργα;

Προβλήματα πιθανόν να υπάρχουν σε ημερήσια διάταξη στην προσπάθεια οργάνωσης του Δήμου βάσει του νέου συστήματος διοίκησης που προωθεί ο «Καλλικράτης». Ωστόσο, με αυτόν θα βαδίσουμε, γιατί DURA LEX SED LEX (σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Βέβαια, όπως προανέφερα, η πολιτική βούληση σε συνδυασμό με τα ικανά και έμπειρα στελέχη μας δίνουν τα εχέγγυα ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία και τα αναπτυξιακά έργα, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, θα προωθηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

7. Γιατί πιστεύετε ότι το εκλογικό σώμα πρέπει να σας προτιμήσει μεταξύ των συνυποψηφίων σας;

Αποτελούμε μία νέα πρόταση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα. Το εκλογικό σώμα καθημερινά μας δηλώνει τη στήριξη και την προτίμησή του, για τη φρεσκάδα, για τις προτάσεις, για τις λύσεις που προτείνουμε στα υπάρχοντα και χρονίζοντα προβλήματα. Έχοντας την εγγύηση της εμπειρίας, λόγω της πολυετούς σχέσης μας με τα κοινά και γνωρίζοντας ότι αυτός ο συνδυασμός απαρτίζεται από ανθρώπους καταξιωμένους ατομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, από ανθρώπους – ζωντανά κύτταρα του τοπικού μας μικρόκοσμου, «καθαρούς», με θέσεις και απόψεις δυναμικές, έχοντας αποκλειστικό σκοπό τους την προσφορά στο σύνολο, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι οι συμπολίτες μας θα δείξουν έμπρακτα, στην κάλπη, την προτίμησή τους στο πρόσωπό μας και στο συνδυασμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: