slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΣΥ: Στα 1,2 δισ. ευρώ τα χρέη μέσα στο 2010

ΨΕΥΤΕΣ
«Ξεχρεώνουμε»... υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας για τα εκατομμύρια ευρώ που συσσωρεύονται κάθε μήνα ως οφειλές του ΕΣΥ προς τις προμηθεύτριες εταιρείες. Πώς όμως γίνεται να αποπληρώνει κανείς και ταυτόχρονα τα νοσοκομεία να αυξάνουν κατά 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα τις οφειλές τους;Και για του λόγου το αληθές, μόνο το πρώτο εξάμηνο του ...

2010 τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα χρωστούν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα κληθεί να τακτοποιήσει ο νέος υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος.

Η ιστορία, που είναι επαναλαμβανόμενη τα τελευταία χρόνια και βλάπτει σοβαρά την υγεία των ελλήνων ασθενών, έχει ως εξής: Τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν προϊόντα, αποπληρώνουν ούτε καν το 5% του συνόλου, οι προμηθεύτριες εταιρείες αρχίζουν τα εμπάργκο και τις διακοπές παραδόσεων και οι γιατροί μένουν χωρίς προϊόντα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση των φαρμάκων. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 (1.1.2010 -31.6.2010) τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν φάρμακα αξίας 688,8 εκατ. ευρώ. Πόσα από αυτά ξεχρέωσαν; Μόλις το 2,4%, δηλαδή 16,7 εκατ. ευρώ. Υπόλοιπο λογαριασμού: 672,1 εκατ. ευρώ. Ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται μόνο για τις αγορές των φαρμάκων και μάλιστα αυτά που προέρχονται από τις μεγάλες ξένες εταιρείες. Πρέπει κανείς να υπολογίσει τα φάρμακα των ελληνικών εταιρειών, τα αναλώσιμα υλικά, τα μηχανήματα και όλες τις άλλες υπηρεσίες για να αντιληφθεί το μέγεθος που αποκτά το «τεφτέρι» του Ανδρ. Λοβέρδου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 60,5% των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή τα 101 από τα συνολικά 167, δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ για φάρμακα που αγόρασαν μέσα στο 2010. Οσο για τον μέσο όρο του χρόνου καθυστέρησης για την αποπληρωμή των οφειλών, αυτός αγγίζει τους έξι μήνες, κοντά δηλαδή στις 174 μέρες.

Ποιοι είναι οι πιο κακοπληρωτές;

*Το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ εμφανίζει τα υψηλότερα χρέη σε φαρμακευτικές-μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με συνολικό ποσό 60,6 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 9% του συνόλου των οφειλών. Τα δέκα πρώτα πιο ασυνεπή νοσοκομεία έχουν χρέη ύψους 244,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 36,3% των συνολικών οφειλών.

*Δεύτερο στη λίστα των «πρωταθλητών» στα χρέη είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός» που δεν έχει καταβάλει 22,9 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το «Λαϊκό» με 21,9, το «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης με 21,8 εκατ. ευρώ και το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με 20,2 εκατ. ευρώ.

*Ανακόλουθα εμφανίζονται και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, καθώς τα χρέη τους φθάνουν στα 102,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,3% του συνόλου των οφειλών. Πρώτο στη λίστα των χρεωμένων πανεπιστημιακών νοσοκομείων είναι αυτό της Πάτρας και ακολουθεί του Ηρακλείου.

*Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία χρωστούν συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ και η καθυστέρηση αποπληρωμής φθάνει τους 5,8 μήνες. Το 43,8% των οφειλών προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής που δεν έχει πληρώσει 2,4εκατ. ευρώ.

*Πρωταθλητής των Στρατιωτικών Νοσοκομείων είναι το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με οφειλές που αγγίζουν τα 5,1 εκατ. ευρώ, ενώ όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν καταβάλει 19,9 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: