slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πώς η CPO “τσουβαλιάζει” και διαστρεβλώνει τις μετρήσεις

Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής πάνω στις τάσεις που επικρατούν στη κοινωνία, μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Για αυτό κάθε δημοσκόπηση εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι τεχνικές και τρόπος που μπαίνουν τα ερωτήματα, αποτελούν την αποτελεσματικότερη μέθοδο για την εξαγωγή συγκεκριμένων πολιτικών συμπερασμάτων.

Με μία πρόχειρη ματιά η δημοσκόπηση της GPO παρουσιάζει μία σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες: Οι εμπνευστές της έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν τις απαντήσεις για “Αλλο κόμμα” στο ίδιο ποσοτικό μέγεθος με την αποχή και το άκυρο και την αποχή.

Εαν δε πρόκειται για “πολιτικό χιούμορ”, τότε έχουμε να κάνουμε με σοβαρή διαστρέβλωση των μετρήσεων.

Γιατί, πως να εξηγήσουμε αλλιώς, πως μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, η πολιτική απαξίωση του συστήματος, τολευκόμε την ενδεχόμενη υποστήριξη ενός άλλου κόμματος;

Περίεργα πράγματα; Καθόλου. Στη τηλεόραση μένουν οι εντυπώσεις και τα νούμερα. Ετσι λοιπόν το σημαντικό 17%, δεν αναλύεται και προφανώς κανείς δε ξέρει τι ποσοστό έχει τοάλλο κόμμα“.

Ένας κλασσικός τρόπος μέτρησης που ευνοεί τα υπό ίδρυση κόμματα και προφανώς εκείνο της κ. Μπακογιάννη.

Πίσω από τα νούμερα: Απογοήτευση

Από την άλλη η φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη σε μία περίοδο “θερινής νάρκης”, με τα Μέτρα να έχουν γίνει η “νέα διαρκής πραγματικότητα” και ο προϋπολογισμός του 2011, απλά να μην βγαίνει. Κοινώς η δυσαρέσκεια αυτή αναμένεται να οξυνθεί, η φθορά του ΠΑΣΟΚ να μεγαλώνει.

Παρόλα αυτά η ΝΔ δε φαίνεται να καρπώνεται αυτή τη φθορά. Οι λόγοι είναι πολλοί (και έχουν εξηγηθεί σε διάφορες παρεμβάσεις http://www.antinews.gr/?p=58954 ) αλλά όσον αφορά τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι φανερή η ανησυχία των πολιτικών ελίτ να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τη ΝΔ και με αυτό το τρόπο να τη καταστήσει τρωτή σε παρεμβάσεις.

-Η διαφορά των δυο κομμάτων είναι πως η ΝΔ αντιπροσωπεύει ακόμα την ελπίδα, στο πρόσωπο του Α. Σαμαρά, που παρέλαβε το κόμμα σε πολιτική διάλυση και ιδεολογική παράλυση και το “κράτησε”.

Ο ΛΑΟΣ φαίνεται πως αρχίζει να υφίσταται τις συνέπειες του “ΝΑΙ”, αλλά και των παράδοξων και αντιφατικών επιλογών του.

Yψηλό ποσοστό καταγράφει το ΚΚΕ, χωρίς όμως να κεφαλοποιεί τη κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος αλληλοεξουδετέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά που προκαλεί δυσκολίες τους δυο σχηματισμούς της Αριστεράς να ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Αφήνοντας στην άκρη τα ποσοστά των κομμάτων το κρίσιμο δεδομένο είναι ένα:

Ο κόσμος τα έχει βάψει μαύρα και δεν βλέπει φως στον ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα» το 79,6% απαντά «λίγο/καθόλου», το 20,1% «πολύ/αρκετά» και το 0,3% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Και το Μνημόσυνο Νο2 είναι ήδη εδώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: