slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έρχεται μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, όσα γίνουν το 2011 τα προβλέπει ο νόμος. Αυτό είπε χθες Τετάρτη ο Α. Λοβέρδος και μας άφησε όλους σύξυλους αφού πολλοί από εμάς δεν ξέραμε τι περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους. Σύμφωνα λοιπόν με τα γραφόμενα στο νόμο έκτρωμα που δεν ξέραμε, έρχεται μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και νέο ξεσκαρτάρισμα στις αναπηρικές.

Ειδικά για τις επικουρικές αναμένεται να υπάρξουν περικοπές όταν το ερχόμενο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και θα φανούν ποια ταμεία είναι ελλειμματικά. Εκεί οι συνταξιούχοι θα παίρνουν μικρότερη σύνταξη λες κι αυτοί δεν κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους. «Ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης που η αναλογιστική μελέτη θα δείξει ποια είναι η κατάστασή του θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα του», είπε ο Α. Λοβέρδος. Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν όλα τα ταμεία θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης.

Στόχος επίσης της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθεί 1 δισ. το χρόνο από τις δαπάνες για την υγεία και την υπερσυνταγογράφηση. Και καλά, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των συνταγών είναι καλό ώστε να αποκαλυφθούν τα κόλπα. Μήπως όμως είναι “Δούρειος Ιππος” ώστε να κοπούν φάρμακα που χρειάζονται χιλιάδες άνθρωποι και τώρα καλύπτονται εν μέρει από τα ταμεία τους. Διότι ήδη πολλοί ασφαλισμένοι, ακόμη και σε… ευγενή ταμεία, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους σκευάσματα που άλλοτε είχαν απλή συμμετοχή.

Τέλος, ταφόπλακα μπαίνει και στη διαιτησία αφού ουσιαστικά εργοδότες και συνδικάτα θα μπορούν να προσφεύγουν όταν υπάρχει διαφωνία εφόσον λαμβάνεται υπόψη η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης με όρους κόστους, αν συμφέρει δηλαδή. Υπό την απειλή απολύσεων δηλαδή ο εργοδότης θα αναγκάζει τον εργαζόμενο να υποκύπτει χωρίς να προσφεύγει στη Διαιτησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: