Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Διαμαρτυρία του πρώην βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ να κλείσει το ιστορικό περιοδικό «Ναξιακά»

Το περιοδικό «ΝΑΞΙΑΚΑ» της ΟΝΑΣ
μια ιστορική για τη Νάξο έκδοση
που έκλεισε αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες

να αναλάβει ο Δήμος Νάξου την έκδοσή του

γράφει ο φιλόλογος-πρώην βουλευτής Νίκος Ι. Λεβογιάννης
Αιφνιδιαστικά, όπως μαθαίνουμε, το Δ.Σ. της ΟΝΑΣ αποφάσισε να κλείσει το ιστορικό περιοδικό «Ναξιακά». Η είδηση έγινε γνωστή από το κεντρικό σχόλιο της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού στο τελευταίο τεύχος (κυκλοφόρησε αρχές Αυγούστου 2010) με τίτλο «Αποχαιρετιστήριος αλλά, ελπίζουμε, όχι ύστατος λόγος». Το νέο Δ.Σ. της ΟΝΑΣ αποφάσισε να κλείσει το περιοδικό «Ναξιακά» χωρίς καν να το έχει συζητήσει με τα μέλη της συντακτικής επιτροπής, κορυφαίους Ναξιώτες επιστήμονες, τους οποίους απέφυγε και να ενημερώσει. Για την απόφαση αυτή δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Δ.Σ. της ΟΝΑΣ εξέφρασε την πρόθεση να εκδώσει ένα ...

ηλεκτρονικό περιοδικό. Κάτι τέτοιο βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ιστορικό περιοδικό «Ναξιακά». Στο διαδίκτυο η ΟΝΑΣ μπορεί και πρέπει να αναπτύξει μια σοβαρή ιστοσελίδα, γιατί αυτό που έχει τώρα αναρτήσει δεν είναι ιστοσελίδα, ούτε blog.
Τα «Ναξιακά» ήταν το μακροβιότερο επιστημονικό και πολιτιστικό περιοδικό της Νάξου, με τεράστια συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, την προώθηση της έρευνας, σε ό,τι αφορά τη Νάξο, ενώ μέσα απ’ τις σελίδες του αναδείχτηκαν πολλοί νέοι Ναξιώτες ερευνητές, επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κ.λπ.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες το περιοδικό «Ναξιακά» δεν αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθότι είχε αρκετούς σταθερούς χορηγούς, οι οποίοι στήριζαν αποτελεσματικά αυτή την έκδοση και επιθυμούν να συνεχίσουν να τη στηρίζουν. Στηριζόταν από μια ισχυρή συντακτική επιτροπή, είχε άφθονη και ποικίλη ύλη και εκδιδόταν μέχρι τώρα ανελλιπώς στον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ διανεμόταν κανονικά. Επομένως είναι αδικαιολόγητη η απόφαση της ΟΝΑΣ. Το περιοδικό με τη θεματολογία του (επιστημονική, λογοτεχνική και πολιτιστική), απευθυνόταν στους ναξιώτες επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, αλλά και σε όσους αγαπούσαν το νησί, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία του. Είχε τακτικό και σταθερό αναγνωστικό κοινό. Ήταν το περιοδικό αυτό σε τελευταία ανάλυση η μοναδική ίσως σοβαρή δραστηριότητα της ΟΝΑΣ εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΑΣ κύριος Μαϊτός έχει τεράστια προσωπική ευθύνη γι’ αυτή την απόφαση, που ήταν και δική του εισήγηση στο Δ.Σ. Περιμέναμε από τον νέο Πρόεδρο και τη νέα διοίκηση της ΟΝΑΣ να στηρίξουν τα «Ναξιακά» με κάθε τρόπο και όχι να σπεύσουν να τα...καταργήσουν. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις αυτό ακριβώς έπραξαν και σε δυσχερείς μάλιστα στιγμές.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΟΝΑΣ Αντ. Χωριανόπουλος είχε ενισχύσει την έκδοση των «Ναξιακών» ακόμη και με προσωπικές του θυσίες, προκειμένου αυτά να μην κλείσουν.
Τα «Ναξιακά» εκδόθηκαν από την ΟΝΑΣ τον Μάρτιο του 1985 ως τρίμηνη επιθεώρηση. Πρώτος διευθυντής του περιοδικού υπήρξε ο Ναξιώτης ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Κεφαλληνιάδης (τχ. 1-25). Πρόεδρος της ΟΝΑΣ την εποχή της έκδοσης των «Ναξιακών» ήταν ο Δημήτρης Μανδηλαράς.
Την τελευταία συντακτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Κ. Βλησίδου-Δρόσου καθηγήτρια φιλόλογος, Ν.Δ. Δέτσης καθηγητής φιλόλογος, Μ.Ναυπλιώτης, Μ.Γ. Σέργης Παν/κος, Ι. Τουμπακάρης, Στ. Εμμ. Ψαράς καθηγητής-ιστορικός.
Το περιοδικό εκδίδεται ανελλιπώς από το 1985-1993 (Α΄ περίοδος τεύχη 1-38). Επανεκδόθηκε τον Ιούνιο 2001 μέχρι τον Μάιο 2010 (Β΄ περίοδος τεύχη 1[39] -36 [74]).
Στο απαχαιρετιστήριο σχόλιό της η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ τονίζοντας ότι: «Έργο των αναγνωστών όμως είναι και αξιολόγηση της απόφασης της ΟΝΑΣ, του φορέα δηλαδή έκδοσης και διαχείρισης του περιοδικού, για αναστολή της κυκλοφορίας του σε έντυπη μορφή. Περί αυτού ουδέν έτερον»!!!
Μια τόσο σοβαρή απόφαση δεν έπρεπε να ληφθεί από το Δ.Σ. της ΟΝΑΣ, αλλά από τη Γενική Συνέλευση των μελών της, που είναι οι Ναξιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση της ΟΝΑΣ, αφορά τους ίδιους τους Ναξιώτικους Συλλόγους, τους άλλους φορείς του νησιού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πνευματικούς ανθρώπους της Νάξου. Οι τελευταίοι δεν πρέπει να σιωπήσουν και για το ζήτημα αυτό, που σε τελευταία ανάλυση είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων τους.
Προσωπικά απευθύνομαι στον δήμαρχο Νάξου κ. Νίκο Μαράκη για να του προτείνω να αναλάβει ο δήμος Νάξου την έκδοση αυτού του περιοδικού, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα ότι πολλοί Ναξιώτες επιστήμονες είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ουσιαστικά και δυναμικά μια τέτοια πρωτοβουλία. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα πράξουν και τα σημερινά μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. «Ναξιακών»

Δεν υπάρχουν σχόλια :