slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Θ.Π ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ATEbank

Δημοτική Οργάνωση Ν.Δημοκρατίας Σαντορίνης
 Κατόπιν της ερώτησης, του Υπεύθυνου του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ Βουλευτή Κοζάνης κ. Γεωργίου Κασαπίδη  για την αναπροσαρμογή των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων από την ATEbank προς την Ένωση Αγροτικών Προϊόντων Θήρας που κατατέθηκε στο  Υπουργείο Οικονομικών, ελήφθη η επίσημη απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και η αιτιολογία της τράπεζας.
Συγκεκριμένα η ATEbank  με έγγραφο της προς το Υπουργείο Οικονομικών απαντά σχετικά με τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των επιτοκίων δανεισμού ότι η τράπεζα στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων στις συνθήκες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά και στο κόστος του τραπεζικού χρήματος. Δηλώνει πως έλαβε υπόψιν της τη διακύμανση του πληθωρισμού, το γενικό και ειδικό πιστωτικό κίνδυνο καθώς και την κεφαλαιακή επάρκεια της. Καταλήγοντας, συνοψίζει πως η απόφαση για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της ΕΣΘΠ είναι καθόλα νόμιμη  έτσι ο εποπτεύων υπουργός, δηλώνει με επίσημο έγγραφο του πως ουδεμία αρμοδιότητα έχει να μεταβάλλει τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Το συμπέρασμα από τα έγγραφα  αυτά είναι         :
1) Ο ρόλος του Υπουργού Οικονομικών στη αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού είναι διακοσμητικός.
2) Η κατά επίφαση κρατική ATEbank αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αδιαφορούν για τα προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και δεν ενδιαφέρονται για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Δεν  διαχωρίζουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από τις κοινές  επιχειρήσεις και εμμένουν σε μία αμιγώς κερδοσκοπική πολιτική, αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιαιτέρως της Ε.Σ.Θ.Π.
  
                                                                                                                                                                -- Ο--
                                                                                                                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                                                                                                         ΗΛΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: