slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παναγιώτης Ρήγας:Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Κανονισμό της Βουλής ενισχύουν την ποιότητα και την διαφάνεια στο νομοθετικό έργο


rigas10.JPG Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας ως Εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :



« Η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος και η αναδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης των κοινοβουλευτικών θεσμών με τους πολίτες περνάει υποχρεωτικά μέσα από την ουσιαστική αλλαγή της λειτουργίας και την ενίσχυση του κύρους των Βουλευτών και του Κοινοβουλίου .

Οι αλλαγές στις διατάξεις του Κανονισμού ενσωματώνουν τις αρχές της ποιότητας του νομοθετικού έργου , της διαφάνειας στη διαδικασία του νομοθετείν , της αξιοκρατίας στη στελέχωση των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου και της αναβάθμισης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου .

Οι εισαγόμενες αλλαγές στον Κανονισμό , κάνουν ουσιαστικότερη την συμμετοχή των Βουλευτών - κυρίως στις Επιτροπές - στη διαδικασία συζήτησης και επεξεργασίας των Νομοσχεδίων .

Η διαδικασία της διπλής ανάγνωσης των Νομοσχεδίων και η υποχρέωση του έχοντος τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργού να συνοδεύει την νομοθετική του πρόταση από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης , διασφαλίζει την πληρέστερη γνώση του Βουλευτή για τις συζητούμενες ρυθμίσεις και του παρέχει την δυνατότητα να συμβάλει δημιουργικά στην επεξεργασία της συζήτησης και την ψήφιση των νομοσχεδίων .

Η σύσταση Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμά
των και Συμβάσεων και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ενισχύουν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο σε κρίσιμους τομείς , όπου η διαφάνεια και χρήση διαχείρισης αποτελούν ζητούμενα .

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η καθιέρωση της ενημέρωσης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για κάθε σύμβαση που συνάπτεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το ύψος της υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ .

Η μεταρρύθμιση του θεσμού της Βουλευτικής Ασυλίας η οποία αίρεται όταν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της δεν συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή διαλύει με αποφασιστικό τρόπο την άποψη που επικρατεί στην κοινωνία - αρκετές φορές δικαιολογημένα - ότι η χρήση του θεσμού της ασυλίας διασφαλίζει την πλήρη και γενική ατιμωρησία των Βουλευτών .

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη για ίδρυση Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή , με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση και ελέγχου εκ μέρους της Βουλής της πορείας εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού .

Τέλος η εφαρμογή του συστήματος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και στη Βουλή μαζί με την απαγόρευση μετατροπής των εργασιακών σχέσεων των μετακλητών υπαλλήλων σε μόνιμους και των αποσπασμένων στην Βουλή σε μετατασσόμενους , ενισχύουν την αξιοκρατία και καταργούν την ευνοιοκρατία που ίσχυε μέχρι σήμερα .
Μία νέα εποχή για την λειτουργία της Βουλής ξεκινάει με στόχο την ενίσχυση του κύρους του θεσμού και των ίδιων των Βουλευτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο έργο του Κοινοβουλίου » κατέληξε ο κ . Ρήγας .

Αθήνα 16/07/2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε πόσα θα πάρει κάθε βουλευτής για να μετάσχει στο θερινό τμήμα της βουλής; Προσέξτε μην τρώτε γιατί θα πνιγείτε...κορόιδα.
Ο κάθε βουλευτής θα...

πάρει από 3.000 ευρώ για να μετέχει στις επιτροπές της βουλής που θα συνεδριάζουν στα θερινά τμήματα. Με λίγα λόγια θα πάρουν εξτραδάκι ή επίδομα όπως θέλετε πείτε το. Και κανένας δεν έχει την ευαισθησία να πει ...stop, δεν θα πάρουμε. Υπάρχει κρίση μας φθάνουν και τα λίγα. Ούτε ένας. ταρζανακος