Μια κακοστημένη παράσταση με την ευγενική χορηγία ΔΝΤ/ΕΕ 9:
Μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την Δευτέρα, οι κ. Σαχινίδης και Χριστοδούλου δήλωσαν ότι στόχος της Ελλάδας είναι να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στον Ιούλιο για να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών προκειμένου να καλύψει το Δημόσιο 4,56 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και «τρέχει» το δάνειο των 110 δις ευρώ, τα 4-5 δις μπορούν να προσφέρουν κάτι, βασικά σε ψυχολογικό επίπεδο.
Οπωσδήποτε όμως αν το άνοιγμα στις αγορές πετύχει, τότε πολλοί θα ισχυριστούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν υπόγειες συμφωνίες μεταξύ ΔΝΤ/ΕΕ και Ελλάδας δεδομένου ότι η Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο κινδύνευε να χρεοκοπήσει και μια χώρα που αντιμετωπίζει καθημερινά στην διεθνή σκηνή μια τέτοια πραγματικότητα, δεν δύναται να βγαίνει μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες στις αγορές ενώ έχει μόλις συνάψει μεγάλο δάνειο το οποίο συνοδεύεται από εξαιρετικά αυστηρά και επώδυνα μέτρα για την κοινωνία. Η αξιοπιστία όσων δρομολόγησαν την περιβόητη σύναψη τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση.
Αν δε, η καθ’ εαυτή κίνηση στις αγορές τον Ιούλιο αποτύχει το πλήγμα θα είναι ισχυρό βασικά για την ευρωζώνη συμπαρασύροντας χώρες όπως η Ισπανία. Η δε αξιοπιστία της Ελλάδας θα έχει ξαναπάει να συναντήσει το γνωστό παγόβουνο του Τιτανικού και του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η Ελλάδα προχωράει σε αυτήν την κίνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι :
1. Θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές η διαβεβαίωση της τρόικας στις 17 Ιουνίου πως τα μέτρα έχουν δρομολογηθεί προς την σωστή κατεύθυνση και είναι θετικές οι δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα. Η Αθήνα ελπίζει παράλληλα πως υπέρ του κλίματος θα λειτουργήσει και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Μια συζήτηση όμως για ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου ή οι προφορικές διαβεβαιώσεις της τρόικας, δεν γίνεται να αποτελούν εγγύηση για οποιοδήποτε άνοιγμα στις αγορές.
2. Η Αθήνα σκοπεύει να μετακυλήσει 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια, τα οποία ωριμάζουν τον Ιούλιο, συνολικής αξίας 4.5 δισ. ευρώ γεγονός που θα δώσει στους επενδυτές την απαιτούμενη ασφάλεια και σιγουριά καθώς θα σκεφτούν σχετικά πιο εύκολα να δώσουν ένα τρίμηνο ή εξάμηνο δάνειο τέτοιου ύψους γνωρίζοντας πως παράλληλα «τρέχει» στα ελληνικά ταμεία το τριετές των 110 δις ευρώ.
3. Η κυβέρνηση ελπίζει πως ακόμα κι αν η αναχρηματοδότηση αποτύχει, δεν θα υπάρξει επιδείνωση στην ήδη σοβαρή κρίση που διανύουμε. Εδώ είναι σίγουρα το σημείο όπου η Ελλάδα ξαφνιάζει: Η κίνηση να βγει τώρα η χώρα στις αγορές για 4.5 δις την στιγμή που μέχρι πριν δυο μήνες «πέθαινε» δείχνει ή ότι η Ελλάδα ρισκάρει ή ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ιδίας και ΔΝΤ/EE που την ξέρουν μόνο αυτή και οι δανειστές της.
Η επιστροφή στις αγορές δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό ρίσκο για την ίδια την Ελλάδα δεδομένου ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις από το δάνειο-μαμούθ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μια ενδεχόμενη αρνητική συνέπεια όμως, και μάλιστα καταστροφική είναι προ των πυλών για την ίδια την Ευρωζώνη σε ένα οικονομικό ντόμινο που θα «χτυπήσει» και άλλες χώρες της με πρώτη την Ισπανία.
Αν η έξοδος προς τις αγορές πετύχει, θα γυρίσει θεαματικά το παιχνίδι υπέρ της Ελλάδας με τους επενδυτές να επιστρέφουν με τελείως διαφορετική ψυχολογία στις χώρες της ευρωζώνης με προβληματική οικονομία. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει, τότε η ψυχολογία των αγορών θα αλλάξει δραματικά και εις βάρος άλλων χωρών. Αλλά ακόμα και μια ενδεχόμενη επιτυχία του ελληνικού ανοίγματος στις αγορές θα αποδείξει στη διεθνή κοινή γνώμη πως υπήρξε ένα μυστικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ΔΝΤ/ΕΕ/Ελλάδας και πως η ίδια η προσφυγή στο περιβόητο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τελικά σκηνοθετημένη.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έλληνες οικονομικούς αναλυτές, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους της από τις 15 Ιουνίου (με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων για αρχή) και πολλοί επενδυτές έχοντας πληροφορηθεί εγκαίρως τα νέα δεδομένα, έχουν ήδη φροντίσει να ξεφορτωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Μια κακοστημένη παράσταση με χρυσοπληρωμένο εισιτήριο. Στο διάλειμμα πάντως σερβίρονται γιαουρτάκια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου