slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέο πλήγμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Μοοdy’s

Από Factorx |

Επειδή κάποιοι στην πλατεία Συντάγματος νόμιζαν ότι με τα επικοινωνιακά κόλπα τους περί καλυτέρευσης της ελληνικής οικονομίας θα “καβατζάρουν” το καλοκαίρι, οι εξελίξεις τους προσπερνούν.

Μετά την υποβάθμιση από την Moody’s η οποία μπορεί μεν να έχει κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, είναι όμως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, ήρθε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάλει ταφόπλακα. Το άσχημο νέο είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται μεν δεκτά από την ΕΤ αλλά με πρόσθετη χρέωση (το γνωστό haircut) 5%. Αυτό σημαίνει ότι αν παίρνει η ΕΚΤ ομόλογα αξίας 100 ευρώ θα επιστρέφει τα 95 ευρώ.

Ακολουθεί, όπως όλα δείχνουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών και επομένως νέα βύθιση της οικονομίας και του χρηματιστηρίου στο σκοτάδι.

Έτσι για να προσέχουν κάποιοι που νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Στο μεταξλύ, στην αναθεώρηση των αξιολογήσεων χρέους και καταθέσεων εννέα ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Moodyʼs, υποβαθμίζοντας τις έξι εξʼ αυτών, σε συνέχεια της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία «junk». Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον οίκο διεθνούς αξιολόγησης είναι η Εθνική Τράπεζα (σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), η EFG Eurobank (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Alpha Bank (σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Αγροτική Τράπεζα (σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3), η Emporiki Bank (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2) και η Γενική Τράπεζα (σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2).

Παράλληλα, η Moodyʼs επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς στην κατηγορία «Ba1» και της Τράπεζας Αττικής στην «Ba2». Τέλος, ο οίκος θέτει υπό επανεξέταση την Marfin Egnatia Bank, χωρίς να προσδιορίσει εάν υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης ή υποβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: