slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απάντηση Βερναρδάκη στον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ Κικίλια


Με αφορμή το δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ που εξεδόθη σήμερα 10/6/2010, θα ήθελα να συμβάλλω στην αποκατάσταση της πραγματικότητας με την ιδιότητα μου ως τέως διοικητής του Οργανισμού :

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας ομολογεί (έστω και με καθυστέρηση μηνών) ότι πράγματι παρέλαβε τον Οργανισμό με καθαρή οικονομική θέση 711 εκατ. ευρώ και εξασφαλισμένες μηνιαίες εισροές 145 εκατ. ευρώ από τις συνεισπραττόμενες εισφορές του ΙΚΑ.

Αυτά που αποκρύπτει ο κ. Κικίλιας είναι άλλα και ίσως πιο σημαντικά:

1. Οι πόροι που εισέρευσαν από το ΕΣΠΑ (210 εκατ.) αφορούν σε υλοποιημένες (και όχι υλοποιούμενες) και ήδη ενταγμένες από τα μέσα του 2009 δράσεις του ΟΑΕΔ συνολικού ύψους 512 εκατ. Συνεπώς, η δήθεν επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης του κ. Κικίλια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καθυστερημένη υπογραφή έγκρισης παλαιών (δικών μας) δράσεων από τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων, ο οποίος τοποθετήθηκε πέντε μήνες μετά τις εκλογές!

2. Πόροι ύψους 145 εκατ. (υπόλοιπα οφειλών προς τον ΟΑΕΔ από το Γ ΚΠΣ) εισπράχθηκαν με καθυστέρηση επτά μηνών. Και θα είχαν εισπράξει ακόμη περισσότερα, σε όφελος των ανέργων και του ίδιου του ΟΑΕΔ, εάν δεν είχαν καταργήσει με έναν εντελώς ανόητο και βίαιο τρόπο (μόνο και μόνο για να είναι συνεπείς με τις προεκλογικές υστερίες τους) τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας/stage, τα οποία μέχρι και το 2008 και όχι το 2004 όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Κικίλιας, ήταν κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα είτε με την αρχική είτε με την εκ των υστέρων ένταξή τους στο Γ ΚΠΣ, (π.χ. προγράμματα stage στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, σε δομές κοινωνικής φροντίδας και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα).

3. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, καταλαβαίνει ότι η σημερινή οικονομική ασφυξία του Οργανισμού οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ασυνάρτητη οικονομική πολιτική των τελευταίων μηνών που οδήγησε στη δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων, δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, οι οποίοι έφθασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού τις 300000 άτομα.

4. Το τραγικό όμως είναι ότι και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, ως εργοδότης αυτή τη φορά, συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας, καθώς με απόφασή του ο κ. Κικίλιας κατήργησε την προτεραιότητα των ανέργων εκπαιδευτικών για την κατάληψη θέσεων ωρομισθίου προσωπικού στις τεχνικές σχολές του Οργανισμού και αντ’ αυτών προέταξε τους έχοντες πρότερη επαγγελματική και εκπαιδευτική εμπειρία εν ενεργεία (διπλοθεσίτες) δημόσιους υπάλληλους, σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής ημετέρων και «κολλητών»!

5. Δεν μας εξήγησε επίσης ο κ. Κικίλιας τι ακριβώς εννοεί με τις θολές αναφορές του στο θεσμικό πλαίσιο του ΛΑΕΚ. Τι ακριβώς εννοεί; Μήπως ότι ο ΛΑΕΚ πρέπει να εισπράττει και όχι να πληρώνει; Ποια κρυφή συμφωνία σιγής και αφωνίας των «κοινωνικών εταίρων» υποκρύπτει αυτή η τακτική; Ποιος επιτέλους διοικεί τον ΟΑΕΔ σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: