slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Ντόρα στη Γερμανία

http://www.dorabak.gr/

Φίλες και φίλοι,
Ακολουθεί σύντομη ενημέρωση για την πρόσφατη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Γερμανία (13-16/6) η οποία έγινε με αφορμή την πρόσκληση του Ίδρυματος Κόνραντ Αντενάουερ, να μιλήσει στο Βερολίνο και στο Ντόρτμουντ σε ανοιιχτή συζήτηση με θέμα: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, η κρίση ως ευκαιρία».

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία: μια ευκαιρία για μια πιο αποτελεσματική, πιο ενωμένη και πιο δυναμική Ευρώπη. Είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα: μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερώσουμε τον δυναμισμό του λαού μας και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά γεωστρατηγικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αυτή είναι επίσης και μια ευκαιρία για μια καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση του παγκόσμιου συστήματος.»

Αναφερόμενη στην κρίση της ελληνικής οικονομίας είπε ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας, ουδέποτε πρέπει να θεωρηθεί εναλλακτική λύση. Τα αποτελέσματά της θα ήταν ευρύτατα, κατά μεγάλο μέρος απρόβλεπτα και πιθανόν ακόμα και καταστροφικά – κι όχι μόνο για την Ευρώπη». Ενώ μιλώντας για τις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης σημείωσε: «είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση ρευστότητας: χαμηλά κρατικά έσοδα, μεγάλα ελλείμματα, συσσωρευμένα δημόσια χρέη. Αυτή είναι η καινούρια αρνητική παγκόσμια οικονομική δυναμική.»

Αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και σ΄αυτές της ευρωζώνης καθώς και πως επηρέασε στην εξέλιξη της κρίσης τόσο η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας όσο και οι επιπτώσεις που είχαν οι καθυστερημένες αντιδράσεις τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Παρουσίασε τη θέση της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει από διάφορα στοιχεία, αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις και τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με αυτή της Γερμανίας και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες για την Ελλάδα στην γερμανική κοινή γνώμη.

Σημείωσε ότι υπό τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ένα ειδικό καθήκον. Για την Ελλάδα είπε ότι «Το υπέρτατο καθήκον της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα ηθικό και πρακτικό. Η χώρα μου χρειάζεται να κοιτάξει τις ευθύνες της έναντι τόσο των εταίρων της όσο και, ιδίως, του λαού της. Να αναμορφώσει το σύνολο του οικονομικού και πολιτικού της συστήματος: λιγότεροι και πιο αποτελεσματικοί δήμοι και Περιφέρειες, πιο περιορισμένη, «καθαρότερη» και πολύ πιο αποτελεσματική κεντρική διακυβέρνηση. Έχουμε απόλυτη ανάγκη να ξυπνήσουμε εκ νέου - και εντός της Ελλάδος - την επιχειρηματική δύναμη του λαού μας...»

Αναφερόμενη τέλος στα θέματα της Ευρώπης τόνισε ότι «Η Ευρώπη έχει υποστεί κριτική ότι στερείται και τα δύο: ότι στερείται ηγεσίας και ότι στερείται ενός οράματος για το μέλλον. Τώρα χρειάζεται και τα δύο: και να επιδείξει δύναμη και να ξαναδώσει ελπίδα στους πολίτες της. Διαθέτουμε ήδη δύο μηχανισμούς υποστήριξης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι, κατ’ αρχάς, μια πλήρη αναμόρφωση της οικονομικής μας διακυβέρνησης». Και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μελλοντική ενοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Γερμανία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Χανς Γκέρτ Πέττερινγκ, (Πρόεδρο του Ιδρύματος Αντενάουερ, πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρόεδρο του Λαϊκού κόμματος) με τον Δρ. Λάμμερτ, Πρόεδρο του Bundestag (γερμανική Κάτω Βουλή) και άλλους παράγοντες της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Έδωσε επίσης συνέντευξεις στη Deutsche Welle, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο γερμανικό ραδιόφωνο και στην εφημερίδα Die Welt.

Δεν υπάρχουν σχόλια: