slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: «Τα 5 Ταμεία κύριας Ασφάλισης να παραμείνουν ως έχουν»

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ndpress@nd.gr

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Π. Σόμπολο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Η Ν.Δ. παρέλαβε ένα πολυκερματισμένο και φθίνον σύστημα. Άμεσος στόχος της ήταν η δημιουργία μιας υγιούς βάσης για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των σημερινών και μελλοντικών ασφαλισμένων.

Με το «Νόμο 3655/08 (Νόμος Πετραλιά)» θεσμοθέτησε ήπιες ασφαλιστικές παρεμβάσεις, θεσμικά μέτρα και Διοικητική αναδιάρθρωση των Ασφαλιστικών Φορέων. Οι 133 Ασφαλιστικοί Φορείς έγιναν 13, εκ των οποίων οι 5 είναι κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι), ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης), ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), ΟΓΑ).

Ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης αυτής έγινε με στόχο την αποτελεσματική, διαφανή και ευέλικτη διοίκηση, με άμεσες μετρήσιμες οικονομίες στους πόρους του συστήματος. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τα θεσμικά μέτρα που εισήγαγε ο «Νόμος Πετραλιά», όπως η καθολική εφαρμογή του Α.Μ.Κ.Α. σε κάθε συναλλαγή για τη δημιουργία αρχείων προς επεξεργασία, ήδη θα είχε περιορίσει σημαντικά την αλόγιστη σπατάλη του συστήματος στις δαπάνες υγείας.

Η κυβέρνηση πάγωσε, για οκτώ μήνες, την εφαρμογή των αλλαγών αυτών και τώρα, χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση, έρχεται να προτείνει την περαιτέρω συνένωση των 5 Ταμείων κύριας Ασφάλισης σε τρία. Πράγμα ανέφικτο λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.

Η θέση της Ν.Δ., όπως ενημέρωσα και τον κ. Σόμπολο, είναι ότι τα 5 Ταμεία κύριας Ασφάλισης για τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες (κανονισμοί οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενιαίοι κανονισμοί παροχών), πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και να ολοκληρώσουν τη διοικητική και οικονομική τους αναδιοργάνωση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: