Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου καταλογίζοντάς του την ευθύνη για τις επιθετικές κινήσεις των κερδοσκόπων.
«Η νέα κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για “Τιτανικό”, να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η οικονομία βουλιάζει, ότι “δεν υπάρχει σάλιο”. Και τότε δεχθήκαμε την επίθεση των κερδοσκόπων, από την οποία δεν συνήλθαμε ποτέ» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ συμπιέζει μέχρις ασφυξίας το βιοτικό επίπεδο. Είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση, πριν από λίγους μήνες κραύγαζε ότι “λεφτά υπάρχουν” και έταζε στους πάντες τα πάντα».
Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιέξοδες πολιτικές «ακατάσχετο λαϊκισμό και κραυγαλέα αναξιοπιστία» που επιβάλλουν στην αντιπολίτευση «να μην ταυτιστεί μαζί της και να μην παρασυρθεί από τη φθορά της».
«Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά και όχι κοινωνικό πλεόνασμα, χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες επεξέτεινε το κράτος συνεχώς και συμπίεσε τον ιδιωτικό τομέα, ένα σύστημα που ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα και επέβαλε τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία παντού».
Σημείωσε ακόμα πως στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως «γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος». Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν, συνέχισε, και «άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads».
Εξηγώντας την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, επισήμανε πως το μίγμα που ακολουθούμε επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει» πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης την ανάγκη να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης προκειμένου να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα.
«Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου