slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αναπάντητα ερωτήματα από την προσβλητική επίσκεψη Ερντογάν …

…όπως τα διατύπωσε ο Τέρενς Κουικ από την τηλεόραση του www.blueskytv.gr

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κυρίου Γιώργου Παπανδρέου , ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, προέβη σε μια σειρά ενεργειών κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, που θεωρούνται πρωτοφανείς και μοναδικές στα ελληνικά χρονικά.

Πρόκειται για μια σειρά παραλείψεων και ενεργειών που προσβάλουν βαθύτατα τη χώρα μας και δείχνει ένα πολιτικά και εθνικά αδικαιολόγητο χάιδεμα (ή και προσκύνημα όπως παρατηρούσαν οι πιο σκληροί στις εκφράσεις τους), προς τον κύριο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία επί ελληνικού εδάφους να κάνει επίδειξη αφεντικού.

Παρά την σιωπή που συνεχιζόταν και σήμερα, η κυβέρνηση του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, οφείλει να απαντήσει με ξεκάθαρες κουβέντες και χωρίς περιστροφές στα εξής ερωτηματικά:

1.Γιατί ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όταν οι Τούρκοι πήγαν στην Άγκυρα τον κύριο Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρ;

2.Γιατί στην υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στον αεροδρόμιο δεν πήγε κανονικό στρατιωτικό άγημα, για να αποδόσει με όπλα τις τιμές και δόθηκε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών να πάει απλά μια ομάδα αερονόμων;

3.Γιατί ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τούρκο πρωθυπουργό χρησιμοποίησε αγγλοτουρκική διερμηνεία και όχι ελληνοτουρκική μιλώντας ως Έλληνας πρωθυπουργός τη γλώσσα της Ελλάδας;

4.Γιατί δεν μας δίνουν την συμφωνία που έχει κάνει η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με την τούρκο ομόλογό της, σχετικά με την απάλειψη αναμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που υπάρχουν στα βιβλία της ιστορίας των ελληνικών σχολείων, απάλειψη που έγινε για να μην ενοχλούνται άλλο του Τούρκοι;

5.Γιατί ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ότι όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο είναι δημιούργημα των διπλωματών,αμφισβητώντας ότι τις διεκδικήσεις τις δημιουργούν οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί της Τουρκίας;

6.Γιατί στη συνεδρίαση του μεικτού υπουργικού συμβουλίου έλειπε το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας;

7.Γιατί το υπουργείο Άμυνας ή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας δεν προέβησαν σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα όταν τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν προκλητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο την ημέρα της άφιξης του κυρίου Ερντογάν στην Αθήνα;

Επιπλέον, δεν κατανοούμε προς τί οι “αμερικανιές” της οικειότητας σε τόσο πολύ υψηλής σημασίας για την χώρα μας επίσημες επισκέψεις. Η οικειότητα, ο ενικός και η προσφώνηση με το μικρό όνομα του τούρκου εκ μέρους του πρωθυπουργού της ελληνικής δημοκρατίας, δεν συνάδουν με μια τόσο σημαντική πολιτική αντζέντα σε μια τόσο σημαντική συνάντηση κορυφής και μάλιστα με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Από ηγέτες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα φάνταζε αδιανόητο να βλέπουμε να συμπεριφέρονται τόσο αμερικάνικα σε σημαντικούς επισκέπτες της χώρας, αν και τέτοια οικειότητα σε τόσο σημαντικές επαφές δεν έχει καταγραφεί δημόσια ούτε από αμερικανό πρόεδρο.

Βεβαίως και να μην είχαν συμβεί όλα αυτά, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα υπέστειλε την ημισέληνο επί ελληνικού εδάφους. Απλώς δεν γνωρίζαμε πως και πότε θα χτυπούσε θέλοντας να δείξει ότι είναι το αφεντικό της περιοχής και επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να δείξει στην ελληνική πλευρά ότι έχουν το πάνω χέρι στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Με περισσό θράσος δεν είχε κανένα απολυτως πρόβλημα να δειξει τα δόντια του, τα δόντια του τουρκικού παράγοντα μπροστά στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό και απέναντι από ένα πλήθος μελών και παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Θέμα Χάλκης του θέσαμε, θέμα Θράκης μας έθεσε. Θέμα Πατριάρχη του θέσαμε, θέμα Μουφτή μας έθεσε.Θέμα Αιγαίου του θέσαμε, θέμα αφοπλισμού των ελληνικών αεροπλάνων μας έθεσε.

Επιπλέον ο κύριος Ταγίπ Ερντογάν προέβη και στην πρωτοφανή ενέργεια να υποδείξει δημόσια στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον αρχηγό της να στηρίξει στην παρούσια δημοσιονομική κατάσταση, όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Επίσης, προσπάθησε να κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας και δεοντολογίας στους Έλληνες δημοσιογράφους, όταν τους υπέδειξε να μην γράφουν όλα αυτά που γράφουν για τα τουρκικά αεροπλάνα στο Αιγαίο, αποκαλώντας τους ραντάρ, δηλαδή παπαγαλάκια.

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέφυγε να απαντήσει σθεναρά και προτίμησε να βγάλει μια απολύτως χλιαρή ολιγόλογη ανακοίνωση – απάντηση από το γραφείο Τύπου. Είναι απορίας άξιον πως σε αυτήν την διεθνή προσβολή προς ένα κόμμα που έχει υπηρετήσει τον τόπο δεν βρέθηκε διαθέσιμος να απαντήσει ούτε ο εκπρόσωπός του κύριος Πάνος Παναγιωτόπουλος ούτε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος ο κύριος Αντώνης Σαμαράς.

Σε ότι αφορά την πρόκληση Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους εκτός από την σθεναρή αντίδραση του διευθυντή του Έθνους κυρίου Γιώργου Χαρβαλιά, δεν παρατηρήθηκε κάποιο πιο ουσιαστικό κλίμα δυσφορίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε για τα μάτια του κόσμου, έστω και μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Συντακτών είτε της Αθήνας είτε της Θεσσαλονίκης είτε άλλης περιφέρειας της Ελλάδας.

Το διαταύτα είναι ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα θα μείνει σαν μια από τις πιο προσβλητικές για το έθνος για την χώρα και για όσους Έλληνες και είναι οι περισσότεροι, πιστεύουν σε δεδομένες αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: