Σάββατο 29 Μαΐου 2010
και ώρα 6 μ.μ.
στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρονίκειο»
Διοργανωτές:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
Ένωση Ξενοδόχων Νάξου
Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου
Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρασκευάζονται, από έμπειρους μαγείρους, φαγητά και γλυκίσματα με τοπικά προϊόντα.
Την Κυριακή 30 Μαΐου, 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδρομή σε φυσικές ομορφιές, μνημεία, αγροτουριστικά καταλύματα, κ.λ.π.
Στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τουρίστες δεν προτιμούν πια πολυσύχναστους τόπους διακοπών, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και πλαζ αλλά αναζητούν πιο φυσική ζωή, αυτό δηλαδή, που λείπει από την καθημερινότητά τους.
Επιθυμούν την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα. Τη γνώση και τις εμπειρίες.
Έχοντας ως δεδομένο τη διάθεση φιλοξενίας, την προσφορά σύγχρονων ποιοτικών ανέσεων και την καλή εξυπηρέτηση προς τους επισκέπτες αναζητούμε νέες κατευθύνσεις στον τουριστικό τομέα, οι οποίες θα μας προφυλάξουν από τον απρόσωπο τουρισμό, θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών και θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του νησιού μας σε πολλαπλά επίπεδα.
Η πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης είναι ο συνδυασμός πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση πολλών μορφών τουρισμού παράλληλα (αγροτουρισμού, περιπατητικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, θαλάσσιου, συνεδριακού (όχι μόνο για επιστημονικά συνέδρια αλλά φεστιβάλ, εκθέσεις, κ.λ.π.), εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, κ.ά.).
Η Νάξος ενδείκνυται ως «μοντέλο» ενός τέτοιου συνδυασμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλου του νησιού. Δεν είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί αυτό αλλά υπάρχει η υποδομή και η υλοποίησή του είναι καθαρά θέμα απόφασης και σωστής μελέτης.
Η συνεργασία των φορέων (τουριστικές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.λ.π) είναι απαραίτητη.
Το νησί μας διαθέτει – ως γνωστό – ένα πλήθος μνημείων κάθε ιστορικής περιόδου, διάσπαρτα σε όλη, σχεδόν, την επιφάνεια του. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων του ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αμπέλια, ελαιόδεντρα, φρουτόδεντρα καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα. Η σμύριδα και το μάρμαρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναξιακής γης. Οι παραδοσιακές τέχνες δεν έχουν εξαλειφθεί (αγγειοπλαστική, υφαντική, μαρμαρογλυπτική, κ.ά.). Τα τοπικά πανηγύρια συνεχίσουν να χαρίζουν το παραδοσιακό χρώμα στη διασκέδαση. Η ομορφιά της φύσης σε εκπλήσσει ευχάριστα.
Ο επισκέπτης έχει να επιλέξει από πληθώρα θεμάτων για να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει. Για να νιώσει και να γευτεί:
- Ξεναγήσεις σε μνημεία (κυκλαδικής περιόδου, κάστρα, πύργοι, εκκλησιές), εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης (αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, συνεταιρισμοί υφαντών), ορυχεία.
- Περίπατοι σε περιοχές φυσικού κάλλους (σπήλαια, νερόμυλοι, κορφή Ζα, κ.ά.).
- Παρατήρηση πουλιών, χλωρίδας (περιοχή Natura 2000)
- Καταδυτικές εκδρομές
- Ψάρεμα
- Ενασχόληση με γεωργικές εργασίες (φύτεμα, κλάδεμα, τρύγος, πάτημα, απόσταξη ρακής, λιομάζωμα, λιοβγάλημα, κ.ά.)
- Ενασχόληση με κτηνοτροφικές εργασίες (τάισμα, πότισμα, άρμεγμα, κ.ά.)
- Συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια (γιορτή ψαρά, ποιμενική γιορτή, Πληθερής, Πρωτομαγιά, Κλήδονας, Αποκριές, εορτές Αγίων, κ.λ.π.)
- Συμμετοχή σε μαθήματα καλλιέργειας φυτών, παραδοσιακής μουσικής, χορού, υφαντικής, ελληνικής γλώσσας, καταδύσεων, κ.ά.)
- Αθλητικές δραστηριότητες (5Χ5, καλαθοσφαίριση, αγώνες δρόμου, ποδηλασία, beach volley, κ.ά.)
- Γαστρονομία (παρασκευή φαγητών με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, ψωμιού, κ.λ.π.
Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω δημιουργείται ένα πλούσιο σε υλικό πρόγραμμα δράσεων, που συνδυάζει απόλυτα τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα.
v Διαφυλάσσεται αλλά και προβάλλεται το φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο.
v Έρχεται ο επισκέπτης κοντά στην αγροτική ζωή εντάσσεται στην τοπική κοινωνία.
v Εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας.
v Ενισχύεται ο «εκτός περιόδου» τουρισμός γιατί η κάθε δράση γίνεται στην εποχή της (σπορά, ρακιτζό, κλάδεμα, κ.λ.π.) και όχι ως φολκλορικό είδος προς «εύκολη βρώση» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
v Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος
v Αναζωογονείται η τοπική οικονομία
v Δραστηριοποιούνται όλες οι δυνάμεις του τόπου και προωθούνται καινοτόμες πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή ιδιωτών και φορέων
v Αναπτύσσεται νέας μορφής επιχειρηματικές δράσεις
Σε κλίμα συνεργασίας και διαλόγου, με συστηματική έρευνα, καθοδήγηση από ειδικούς του κλάδου αυτού, με κατάθεση όλων των σκέψεων, απόψεων και προτάσεων θα καταστρώσουμε σωστά και εμπεριστατωμένα τα «σχέδια» ενός τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα προσελκύσει πελάτες υψηλών απαιτήσεων.
Οι επισκέπτες του νησιού μας θα φεύγουν έχοντας ζήσει ένα μέρος μιας περιπέτειας και είναι σίγουρο ότι θα λαχταρούν να ζήσουν και το υπόλοιπο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου