slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διπλό και ηχηρό «συμφωνώ» λέει η «γαλάζια» βάση στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει τα επώδυνα οικονομικά...

Δημοσκόπηση της "Pulse" ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ. ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Διπλό και ηχηρό «συμφωνώ» λέει η «γαλάζια» βάση στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει τα επώδυνα οικονομικά μέτρα και να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συντάχθηκε με την κυβερνητική «γραμμή». Αντίθετα, για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το νόμισμα «κάθεται» στην άλλη όψη: Η πλειονότητα διαφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο-σοκ, καθώς και να αποπέμψει τους τρεις βουλευτές Γιάννη Δημαρά, Σοφία Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου.

Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, ο απόηχος της απόφασης του πρωθυπουργού να πατήσει το κουμπί ενεργοποίησης του μηχανισμού οικονομικής στήριξης γίνεται «εκκωφαντικός» για την κοινωνία και οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις, συσπειρώνονται σε ένα κοινό μέτωπο κατά των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου. Τόσο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όσο και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των μέτρων, γυρίζουν την πλάτη στην απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση: το «ρεύμα» κατά των κυβερνητικών επιλογών, τέσσερις μέρες μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, φαίνεται ότι «δυναμώνει», καθώς 8 στους 10 πολίτες αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση και την πορεία της οικονομίας, ενώ οι 6 στους 10 είναι κατηγορηματικοί αφού απαντούν με απόλυτο τρόπο «σίγουρα ναι». Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 72%, χαρακτηρίζει τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση ως «άδικα».

Ενδεικτικό της «στροφής» της κοινής γνώμης και του τέλους της ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει ως υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 56% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει άδικα τα μέτρα. Οι ίδιοι ψηφοφόροι χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τους τρεις βουλευτές που δεν πειθάρχησαν με την κομματική γραμμή, καθώς το 53% δηλώνει ότι διαφωνεί με την αποπομπή τους. Αντίθετα, οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά για τις επιλογές του: Το 67% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να πει «όχι» στο πακέτο-σοκ της κυβέρνησης, ενώ το 65% συμφωνεί με την απόφασή του να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην κρίσιμη αυτή οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 64% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. διαφωνεί με τη στάση που τήρησε η τέως υπουργός Εξωτερικών.

Στο ερώτημα ποιος αδικείται περισσότερο από τα νέα οικονομικά μέτρα, το 35% απαντά «όλοι» και ακολουθούν «οι συνταξιούχοι» με ποσοστό 32% και οι δημόσιοι υπάλληλοι με ποσοστό 20%. Το κοινό μέτωπο των πολιτών στη σημερινή κατάσταση προκύπτει και από την απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αν συμφωνούν με την πρόταση βουλευτών να ελεγχθούν αυστηρά τα οικονομικά στοιχεία των υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων των τελευταίων είκοσι ετών: Η απάντηση σε ποσοστό 94% είναι «σίγουρα ναι» και 2% «μάλλον συμφωνώ».

Οπως εκτιμούν εκλογικοί αναλυτές, η τάση που καταγράφεται σήμερα, στην αφετηρία μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας για τους πολίτες, θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα των κομμάτων εξουσίας, μετά τις επιλογές των ηγεσιών τους. Και προσθέτουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί στην κρίσιμη αυτή κατάσταση βαθμολογούνται αυστηρά από τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από τα δεινά οικονομικά μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: