slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σημίτης: Έξοδος απ' το ευρώ θα φέρει ύφεση χωρίς τέλος

Κυριακή, 16 Μαΐου 2010



'Aρθρο – παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και προειδοποιεί για τις συνέπειες αν η ΕΕ μας δείξει την έξοδο...
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι κοινωνικά άδικο γιατί επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ θα έπρεπε να δίνει περισσότερο βάρος στον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών, όπως λέει. Παράδειγμα δίνει τα κονδύλια των υπουργείων, όπου σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, υπάρχουν περιθώρια περικοπών.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι πολίτες για να δεχτούν τα μέτρα, πρέπει να πειστούν ότι όντως θα υπάρξει αναδιανομή του πλούτου και προοπτικές ανάπτυξης αλλιώς δεν θα βρουν τα μέτρα αποδοχή.

Προειδοποιεί ότι η ΕΕ μπορεί να έδωσε στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη – μέλη έναν μηχανισμό ωστόσο – αν δεν πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος εξυγίανσης – δεν πρόκειται να μας χαριστεί και μπορεί να μας δείξει την πόρτα της εξόδου. “Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη θέληση της Ένωσης να βάλει τάξη στη διαχείριση οικονομιών των μελών της. Θα τιμώρήσει όποια χώρα παραβεί τις υποχρεώσεις της για να παραδειγματίσει άλλες χώρες” λέει.

Αυτό όπως λέει θα σημαίνει διολίσθηση χωρίς τέλος. “Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα συνοδεύτεται από την καθιέρωση της δραχμής ως νέου νομίσματος, με αρχική υποτίμησή της κατά 30% έναντι του ευρώ” λέει αναφέροντας ότι στη συνέχεια η αγορά θα πιέσει τη δραχμή ακόμη χαμηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: