slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Β.Κικίλιας: Να αποκλειστούν από το διαγωνισμό, όσοι παράνομα έκανα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ για τους Τούρκους


Mε άρθρο του στην ΑΞΙΑ ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Περιφέρεια Αττικής Β. Κικίλιας καταγγέλει "ασαφή όρια και διακεκαυμένες ζώνες" στον Διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ , σχετικά με τους Υδρογονάνθρακες. Πριν δυο μέρες είχε τουιτάρει πως θα έβγαζε στην δημοσιότητα κάτι δυνατό... Το πε και το κανε... To άρθρο: 

Στην Ελλάδα όταν εντάσσεις ένα πολύ σημαντικό θέμα, μέσα στους κανονιστικούς κώδικες ενός νόμου, τότε είτε θες να το υποβαθμίσεις είτε να το νομιμοποιήσεις. 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η παντελής έλλειψη κάθε μορφής ανάπτυξης και κυρίως η αναγκαιότητα προσφυγής σε αναπτυξιακούς ρυθμούς εν μέσω οικονομικής κρίσης, προβάλλουν επιτακτικότερα από ποτέ, την προσπάθεια ανεύρεσης και εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά 8 εταιρείες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. 
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Να ξεκαθαρίσω επί της αρχής, που βρίσκομαι σε αυτούς που πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά, την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την ελάχιστη ανάμειξη του δημοσίου τομέα σε τέτοιου είδους περιστάσεις. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να συμβαίνει με κανόνες διαφάνειας και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. 
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον διαγωνισμό; 
Πριν από λίγες μέρες ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης και ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου που επιμελούμαι για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρότεινε να αποκλειστούν από τη διαγωνιστική διαδικασία όλες οι εταιρείες, που χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ. 
Τι εννοεί ο ...Διευθυντής; 
Οφείλω να ερωτήσω τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη: Υπάρχουν εταιρείες που έχουν διεξάγει το 2003 παρανόμως σεισμικές έρευνες, στην περιοχή, χωρίς να προσκομίσουν ποτέ τα πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση; Μήπως μία εξ΄αυτών έκανε το ίδιο και στον Λίβανο, με αποτέλεσμα να την αποκλείσει από μελλοντικές έρευνες; Υπάρχει συγκεκριμένο πλοίο εταιρείας που κάνει παρανόμως έρευνες στην περιοχή από το 2003; Μήπως αυτό το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Τουρκία για επίσης παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζου; Η απάντηση είναι ναι. 
Και μάλιστα υπάρχει έντονο διάβημα εκείνη την περίοδο, του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβεία μας στην Άγκυρα και το Όσλο, πρωτεύουσα της χώρας προέλευσης του πλοίου. Με λίγα λόγια το ελληνικό κράτος τότε έκανε διάβημα, και το ελληνικό κράτος τώρα δίνει βήμα...
Δε με απασχολεί σε καμία περίπτωση ποια εταιρεία θα είναι ανάδοχος. Καθόλου. Με απασχολεί όμως και θα παλέψω για αυτό, η «πληροφόρηση», το τι μπορεί να έχει σε φυσικό πλούτο η πατρίδα μου, να είναι εθνικό προνόμιο, εθνική αποκλειστικότητα. Με απασχολεί η Ελλάδα να πατήσει και πάλι στα πόδια της. χωρίς "ασαφή όρια" και "διακεκαυμένες ΄ζώνες", του κ. Μανιάτη και του ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι ο λαός αυτής της χώρας θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Μόνο έτσι η χώρα θα παράξει πλούτο, κατοχυρώνοντας την εθνική της κυριαρχία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: