slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Περί της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Κορωνίδας


Του Ζαφείρη Σιδερή

Στο παρελθόν υπήρξα για ένα περίπου χρόνο μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Κορωνίδας. Τότε βέβαια δεν υπήρχε ούτε μνημόνιο ούτε οικονομική κρίση. Και τότε όμως αρκετοί προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύλλογο (και κυρίως την εφημερίδα του) για να προωθήσουν τις προσωπικές πολιτικές τους φιλοδοξίες ή απλώς για να βγάλουν τα απωθημένα τους. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι διάφορες πολιτικού και κυρίως κομματικού περιεχομένου τοποθετήσεις, είτε στα διάφορα συμβούλια είτε στην ίδια την εφημερίδα.

Τέτοιες απόψεις δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το χωριό της Κωμιακής και φυσικά με τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολιτιστικός σύλλογος βάσει του καταστατικού του. Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και στη Γ.Σ. της 16ης Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωση του κυρίου Φιλιπποπουλίτη και της κυρίας Αλιμπέρτη γίνεται επίκληση στο άρθρο 2, παράγραφος 3 του καταστατικού του Συλλόγου για να δικαιολογηθεί το ψήφισμα τους. Το άρθρο αυτό αναφέρει ως υποχρέωση του Συλλόγου «να αγωνίζεται για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ μας και για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αφορά τον ΤΟΠΟ μας». Προκαλώ κάθε νοήμονα άνθρωπο να μου δείξει πού ακριβώς στο ψήφισμα αυτό γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στους ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Κωμιακίτες και στην Κωμιακή. Αντ αυτού, γίνεται μια απολύτως γενικευτική αναφορά στα προβλήματα του λαού (που προφανώς οι δυο υπογράφοντες νιώθουν ότι εκπροσωπούν στο σύνολο του). Η δε αναφορά αυτή γίνεται υπό την οπτική γωνία ενός μόνο πολιτικοιδεολογικού χώρου(όπως αυτός φαίνεται να εκφράζεται σήμερα στη χώρα μας). Πέρα απ το γεγονός δηλαδή ότι δεν αναφέρονται στους συμπατριώτες τους Κωμιακίτες, ούτε καν για να τηρήσουν τα προσχήματα, οι υπογράφοντες το ψήφισμα αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε άλλη πιθανή αιτία που προκάλεσε τη σημερινή οικονομικο-πολιτική κρίση. Ζούμε όλοι στην ίδια χώρα και διαβάζουμε καθημερινά για το τι μπορεί να προκάλεσε τη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση(και πιστέψτε με, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για το τις και τι πταιει). Ανεξάρτητα όμως από το τι πιστεύει ο καθένας, γίνεται φανερό, από το κάλεσμα τους στο λαό (έτσι γενικά και αόριστα) σε συσπείρωση και αντίσταση, ότι θέλησαν να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ το σύλλογο μέσω της Συνέλευσης για να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό και κομματικό «μανιφέστο», που προτρέπει σε καθολική ανυπακοή (χαρακτηριστικό ξύλινο σύνθημα ενός πολιτικού χώρου) στους νόμους και το πολίτευμα. Για να μην κρυβόμαστε άλλο πίσω απ’ το δάκτυλο μας, για τέτοιου είδους ψηφίσματα υπάρχει η κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και για τη δημοσίευση τους υπάρχει ο Ριζοσπάστης. Η γενική συνέλευση ενός ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ συλλόγου δεν είναι συνέδριο του ΚΚΣΕ ούτε κανενός κόμματος και αντίστοιχα η εφημερίδα του πολιτιστικού συλλόγου δεν είναι η Πράβντα ούτε οποιαδήποτε κομματική εφημερίδα. Ακόμη θα ήθελα να τονίσω ότι είναι άκρως παράδοξο, οξύμωρο και φαιδρό να κατηγορείς κάποιον ως αντιδημοκρατικό, όταν εσύ ο ίδιος πιστεύεις στη δικτατορία του προλεταριάτου και καλείς ευθέως σε ανατροπή του συστήματος. Αν είσαι πιστός στις ιδέες σου και στα όνειρα σου για ένα καλύτερο κόσμο, όπως λες, δεν κάνεις εκπτώσεις. Αναμετράσαι τίμια με το σύστημα που θες να ανατρέψεις και τελοσπάντων δεν επικαλείσαι τη Δημοκρατία και τους νόμους της μόνο όταν σε συμφέρει. Με αλλά λογία δεν μπορείς να τα έχεις όλα σ’ αυτή τη ζωή.
Για το τέλος άφησα την ατυχή κατά τη γνώμη μου παρέμβαση του πρώην βουλευτή, κυρίου Λεβογιαννη. Ο βουλευτής εκτίθεται αρχικά μόνο και μόνο απ’ το γεγονός ότι δεν γνωρίζει καν το περιεχόμενο του ψηφίσματος, όπως τουλάχιστον θέλει να πιστεύουν οι αναγνώστες. Θα ήθελα αρχικά να πω ότι είθισται, όταν δεν γνωρίζουμε κάτι, να μην προτρέχουμε να πούμε τη γνώμη μας γι’ αυτό. Βεβαίως στη συνεχεία της παρέμβασης του ο κύριος βουλευτής δείχνει ότι το έχει διαβάσει μεν, αλλά συνυπογράφει τη διαμαρτυρία (για να μας δείξει πόσο δημοκράτης είναι) και όχι το ίδιο το ψήφισμα, αφού αναφέρεται στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει τους Έλληνες (απόδειξη ότι γνωρίζει το περιεχόμενο του ψηφίσματος) ενώ στη συνέχεια τηρεί τα προσχήματα κάνοντας μια αναφορά στους συγχωριανούς του (που πάντως δεν υπηρετεί ένας πολιτιστικός σύλλογος μόνο σε τελευταία ανάλυση, αλλά σε μια και μοναδική κύριε βουλευτή). Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ότι θεώρει νομικό και καταστατικό λάθος την μη συζήτηση του ψηφίσματος. Δεν εξηγεί όμως στην παρέμβαση του αυτή, γιατί είναι νομικό ή καταστατικό το λάθος. Κάτι είναι απλώς λάθος ή απλώς σωστό με τις αντίστοιχες ταμπελίτσες, όταν δεν γνωρίζουμε το πως να το δικαιολογήσουμε. Αν ο κύριος βουλευτής γνωρίζει νομικά καλό θα ήταν να μας εξηγήσει κι εκείνος πως ακριβώς ένα ψήφισμα-αντιγραφή από το Ριζοσπάστη δικαιολογεί την επίκληση του άρθρου 2 παρ.3 του καταστατικού του Συλλόγου. Ούτε όμως και γιατί ήταν πολιτικά λάθος μας εξηγεί επαρκώς. Κρύβεται κι εκείνος όπως και οι υπογράφοντες πίσω από τη δημοκρατικότητα που πρέπει να διέπει μια γενική συνέλευση, αφήνοντας μάλιστα και ο ίδιος σαφή υπονοούμενα για την δημοκρατικότητα του πρόεδρου της. Αγνοείτε κι εσείς, μαζί με τους υπόλοιπους κύριε βουλευτή, το απολύτως ουσιώδες, ότι δηλαδή επρόκειτο για τη συνέλευση ενός πολιτιστικού Συλλόγου και όχι ενός κόμματος. Σε απλά ελληνικά, το πως θα αντισταθεί ή το τι θα κάνει γενικότερα ο λαός δεν αποφασίζεται σε ένα πολιτιστικό σύλλογο. Μπορεί να συζητείται σε φιλικό επίπεδο μεταξύ των μελών του, όπως το συζητούν μεταξύ τους όλοι οι Έλληνες σήμερα, αλλά δεν παίρνει τη μορφή ψηφίσματος ούτε αποφασίζεται. Είναι δουλειά άλλων αυτή. Θέλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορωνίδας να στείλει στο ταμείο ανεργίας τους κομματικούς ινστρούχτορες όλων των πολιτικών κόμματων της Ελλάδας; Δεν ήταν ούτε πολιτικά λάθος κύριε βουλευτή γιατί αν αυτό το ψήφισμα περνούσε προς συζήτηση και ψηφιζόταν, θα μετέτρεπε τη Γενική Συνέλευση και τον ίδιο τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κορωνίδας σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ όργανο ενός κόμματος της χώρας. Τα περί σεβασμού των προσώπων είναι τουλάχιστον αφελή. Αφού λέτε ότι δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το και πάρτε θέση για το εάν επιθυμείτε να γίνεται ο σύλλογος όργανο οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και μην αρκείστε σε γενικόλογες, κενές περιεχομένου τοποθετήσεις που αποφεύγουν να θίξουν την ουσία.

ΥΓ: Το πόσο κόπτονται για τη δημοκρατία οι υπογράφοντες το αποδεικνύουν με την ανάρτηση και προώθηση στο διαδίκτυο του κειμένου τους ως ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης. Κάτι που είναι αναληθές, αφού καμία γενική συνέλευση δεν ψήφισε. Ο πρόεδρός της παραιτήθηκε και εύλογα οι ευαίσθητοι δημοκράτες βρήκαν την ευκαιρία να αλωνίσουν…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια στο στόμα σου και στο...χέρι σου. Με τις πολιτικές σφαλιάρες ίσως συνέλθει.

Ανώνυμος είπε...

ο Ζαφείρης Σιδερής είναι πρόσωπο ανύπερκτο