slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - WORK SHOP

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο,  η αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον ελληνικό χώρο, καθώς και  η αξιοποίηση της “Πράσινης Τεχνολογίας”, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου, σε workshop υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν πολύ σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων:

- Η αντιμετώπιση πετρελαϊκών ρυπάνσεων και καταλοίπων, τόσο σε δεξαμενόπλοια και δεξαμενές, όσο και στο έδαφος και στο περιβάλλον της δραστηριοποίησης.
- Οι ενεργειακές δυνατότητες αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον ελληνικό χώρο και στα νησιά μας.
- Η ανακύκλωση δομικών αποβλήτων και προϊόντων εκσκαφών, στοιχείο που μπορεί να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στα νησιά (με μόνιμα, αλλά και φορητά συστήματα ανακύκλωσης των εν λόγω προϊόντων).
- Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στα νησιά και η αναγκαιότητα αξιοποίησης στο έπακρον της ανακύκλωσης και της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης).
- Οι σύγχρονες και οικολογικές μέθοδοι εντοπισμού μετάλλων, υδρογονανθράκων, πετρελαίου και λοιπών πόρων σε μεγάλα βάθη με μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από την κλασσική μέθοδο (σεισμική ανίχνευση).
- Τα πρωτοπόρα βυθιζόμενα συστήματα ιχθυοκαλλιεργειών ανοικτής θάλασσας με την υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Η προστασία οπλισμού κτιρίων από διάβρωση με επιφανειακή επέμβαση (σε πολλά νησιά αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα από αυτό το φαινόμενο).

Τέθηκαν ζητήματα για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος των νησιών μας, για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της λεγόμενης «Πράσινης Τεχνολογίας», όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο για επενδύσεις, ενώ έγινε παρουσίαση για σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους επεξεργασίας-καθαρισμού αστικών λυμάτων με τη χρήση βακτηρίων και ημιπερατών μεμβρανών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αναφορά έγινε, ωστόσο, και στο μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν οι διοικητικοί φραγμοί, που έχουν σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, όπως οι τελωνειακές διαδικασίες, οι φορολογικές επιβαρύνσεις κ.λπ. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους συνέδρους ότι “υπάρχει περιτοίχιση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς και με την Ελλάδα”. Συμπερασματικά όλοι συμφώνησαν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος και πρέπει να γίνει προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανάμεσα στους δυο λαούς δεσμοί μόνιμης συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: