Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, από την κορυφή της Ευρώπης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Το πλάνο των εκδηλώσεων και των δράσεων που θα λάβουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο Audotorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, παρόντος και του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη και υπό τον συντονισμό της ............
δημοσιογράφου γεύσης , Ιωάννα Σταμούλου.
Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2019, συνιστούν την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017, από τα στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου και τους 117 κοινωνικούς εταίρους της δράσης, από όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Εδώ και δύο χρόνια, μέσα από καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις κινητοποιήθηκε ολόκληρη η τοπική κοινωνία και καλύφθηκε ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας. Μέσω του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας και της εξωστρέφειας που αυτός συνεπάγεται, στηρίχτηκαν και αναδείχθηκαν οι υφιστάμενες δράσεις και θεσμοί, ενώ δημιουργήθηκαν και νέοι, στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός.
Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να αναδείξει τη γαστρονομία των νησιών της σε στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας τους και διοχετεύσει προς αυτά το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: