Του Γιάννη Τσακίρη – Πηγή: RealnewsΣΥΡΙΖΑ, συνέδριο, Γκάζι
Με «στροφή στην κανονικότητα» θέλει η Κουμουνδούρου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μετά τον εμφύλιο των τελευταίων μηνών και το «τραυματικό» Συνέδριο, που οδήγησε σε μία ακόμη διάσπαση. Με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν να κατρακυλούν και ενώ απομένει μόλις μία έδρα για να απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, αν και με τις επιθέσεις που δέχονται διαρκώς από το στρατόπεδο Κασσελάκη αναγκάζονται να απαντούν, καθώς η «θυματοποίηση», όπως λένε, του πρώην προέδρου έχει περάσει τόσο στη βάση του κόμματος όσο και στην κοινωνία.
Άλλωστε, ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει την «εκδίκησή» του, υποβάλλοντας την Κουμουνδούρου στο μαρτύριο της σταγόνας όσον αφορά τις αποχωρήσεις βουλευτών. Μετά τις πρώτες τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις και τη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη ότι θα πατήσει το κουμπί για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις γίνει το νέο κόμμα, τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος ανέλαβαν δράση, προσπαθώντας να περιορίσουν τις κοινοβουλευτικές απώλειες.
Καθώς δεν θα ήθελαν με το καλημέρα ο Στ. Κασσελάκης να έχει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είτε με προσωπικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις είτε με «προειδοποιήσεις» σχετικά με το μέλλον του πρώην προέδρου με το «προβληματικό» πόθεν έσχες του, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.
Η Έλενα Ακρίτα ήταν η πρώτη από τους «επίφοβους» που ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τον Στ. Κασσελάκη και θα παραμείνει βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα αποτελεί το τι θα κάνει ο έτερος βουλευτής Επικρατείας, ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είναι πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο. Τυχόν ανεξαρτητοποίησή του θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι βέβαιο πως θα συμπαρέσυρε και άλλους. Από την άλλη, υπάρχει και η κατηγορία βουλευτών που φαίνεται ότι ακολουθούν το «μένουμε μέχρι να φύγουμε».
Ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης επέλεξαν να παραιτηθούν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ στις συνομιλίες τους με συναδέλφους τους αλλά και με δημοσιογράφους δείχνουν πως δεν σκέφτονται -τουλάχιστον προς το παρόν- να ανεξαρτητοποιηθούν.
Η Γιώτα Πούλου, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να είναι εκείνη που θα ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήλωσε συνεργαζόμενη, προς το παρόν. Ωστόσο, αν κάποιος άλλος πατήσει το κουμπί, προφανώς τότε και η ίδια απελευθερώνεται για να ακολουθήσει. Αλλωστε, όπως δήλωσε, δεν εκφράζεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φαίνεται πως υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές που περιμένουν να δουν τις εξελίξεις, τις πρώτες δημοσκοπήσεις και το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα που θα διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι «λοξοκοιτάζουν» προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η Νίνα Κασιμάτη, που στήριξε δυναμικά τον πρώην πρόεδρο, αλλά δεν τον ακολουθεί στο νέο του εγχείρημα, σύμφωνα με κάποιους έχει κλείσει την επιστροφή της στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που η ίδια διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν φλερτ του Πέτρου Παππά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επικαλούμενοι μάλιστα την ανάρτηση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή και την κοινή φωτογραφία των δύο ανδρών στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι, εκτός του Π. Παππά, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ραλλία Χρηστίδου.
Πάντως, η τελευταία δήλωση της Θ. Τζάκρη ότι θα αποχωρήσει και θα πάρει και άλλους μαζί της σήμανε νέο συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, θα γίνει μια συντονισμένη κίνηση το επόμενο διάστημα.
Η Κουμουνδούρου σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να απαντήσει είτε με μεταγραφή των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά πολιορκούνται ήδη από τον Στ. Κασσελάκη και, όπως ακούγεται, και από το ΠΑΣΟΚ, είτε με την επιστροφή των βουλευτών που έφυγαν και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, καθώς ο λόγος που αποχώρησαν ήταν ο πρώην πρόεδρος. Σε αυτό το σενάριο θα παίξει σημαντικό ρόλο η καλή σχέση που έχει η Όλγα Γεροβασίλη με τον Αλέξη Χαρίτση, αν και είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν αρκετός χρόνος και πολλές συζητήσεις για να γίνει πράξη.
Το πόθεν έσχες
Παράλληλα με τις όποιες εξελίξεις, είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ αντιθέτως έδινε σε ένα κόμμα Κασσελάκη ποσοστό 6,5% ως επιρροή εκλογικού σώματος. Υστερα απ’ όλα αυτά, η Κουμουνδούρου αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει την τακτική της. Για παράδειγμα, παρά τη σύγκρουση για το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη μετά τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη μία ημέρα πριν από το Συνέδριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν θέλησε να συνεχίσει τον πόλεμο. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις αρχικές διαρροές από την πλευρά της ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έκανε πίσω για να μην κατηγορηθεί ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου.
Ντιμπέιτ
Αντιθέτως, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αποφάσισαν τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων μονομάχων, στα πρότυπα της τηλεμαχίας του ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας να αλλάξουν το κλίμα και να κερδίσουν πόντους, καθώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Και μπορεί να εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει όταν εκλεγεί η νέα ηγεσία του και θα σταματήσει η καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι θα έχουν ένα ακόμη κόμμα απέναντί τους, αυτό του πρώην προέδρου, προς το οποίο έχουν ήδη δρομολογηθεί προσχωρήσεις, με μπαράζ παραιτήσεων από τα Όργανα, τις Νομαρχιακές και τις οργανώσεις μελών. Τo ντιμπέιτ θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 20 Νοεμβρίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με τέσσερις θεματικές (οικονομία – εξωτερική πολιτική – κράτος – κλιματική κρίση), ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί απευθείας διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, διάρκειας μισής και πλέον ώρας.
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κόμμα Κασσελάκη
Η αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος και του ονόματός του από τον Στέφανο Κασσελάκη έχει αρχίσει, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής η ιδρυτική διακήρυξη. Ήδη στο στρατηγείο του, στον Ταύρο, δουλεύουν πυρετωδώς η ομάδα της Θεοδώρας Τζάκρη, οι νομικοί σύμβουλοι του Στ. Κασσελάκη, καθώς και βουλευτές που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον στηρίζουν, για να ετοιμάσουν την ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του νέου κόμματος, που θα έχει πολλές τομές και καινοτομίες στη λειτουργία του.
Οι ανεξαρτητοποιήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και, όπως έλεγαν με νόημα στενοί συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, «μόνο η Ακρίτα έχει δηλώσει πως δεν φεύγει από τους βουλευτές που τον υποστήριζαν», επιμένοντας πως το πιθανότερο είναι να μπορέσει να σχηματιστεί ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Ακόμα και αν δεν ιδρύαμε κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοκτόνησε, δεν ξαναζωντανεύει. Έκλεισε τον δημοκρατικό του κύκλο (δυστυχώς)», έγραψε σε ανάρτησή του ο Στ. Κασσελάκης, αναφέροντας πως όσοι βουλευτές επιμείνουν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν ένα πραξικόπημα, τον αποκλεισμό της βάσης.
Στάση αναμονής
Φαίνεται πως αρκετοί τηρούν στάση αναμονής, δηλαδή μένουν μέχρι να φύγουν, περιμένοντας να λάβει σάρκα και οστά το νέο κόμμα, η ιδεολογική κατεύθυνση του οποίου έχει ήδη προσδιοριστεί, καθώς θα κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς με ανοίγματα και προς τα αριστερά, αλλά και προς τη θεσμική Δεξιά. Οι μετρήσεις που κάνουν και στον Ταύρο, αλλά και όσες έχουν μέχρι τώρα παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ, είναι ενθαρρυντικές, καθώς, όπως σημείωναν από το στρατηγείο του πρώην προέδρου του κόμματος, «πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι και αρκετοί που ήθελαν να στηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Προτάσεις για το όνομα
Όσον αφορά το όνομα, έχουν φτάσει στα γραφεία στον Ταύρο εκατοντάδες προτάσεις οι οποίες φιλτράρονται και ομαδοποιούνται, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση, ενώ όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να υπάρχει στον τίτλο αναφορά στην Αριστερά.
Ήδη στη νέα ιστοσελίδα του Στ. Κασσελάκη έχουν εγγραφεί περίπου 20.000 μέλη, καθώς η διαδικασία γίνεται από την αρχή. Τα αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα από την καμπάνια #οdikosmassyriza έχουν διαγραφεί και κάποιος πρέπει να μπει στη νέα διεύθυνση www.todikomaskinima.gr προκειμένου να εγγραφεί στο υπό σύσταση κόμμα.
Το επιτελείο του Κασσελάκη εκτιμά πως θα υπάρξει εκτίναξη στις εγγραφές νέων μελών μόλις παρουσιαστεί επίσημα το νέο κόμμα, καθώς, «τώρα όσοι εγγράφονται το κάνουν για να στηρίξουν τον Στέφανο, ενώ θα είναι διαφορετικά όταν θα είναι έτοιμο το νέο κόμμα και θα μετέχουν σε αυτό».
Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν και από τα γραφεία του νέου κόμματος, καθώς το μισθωτήριο στον Ταύρο λήγει στις 6 Δεκεμβρίου και ήδη αναζητείται ανάλογος χώρος, με «βιομηχανικό αρχιτεκτονικό design», σε Κεραμεικό και Γκάζι, για να στεγάσει τον πρόεδρο, τους συνεργάτες, το Οργανωτικό, το γραφείο Τύπου αλλά και τους εθελοντές που έχουν προσφέρει πολλά το τελευταίο διάστημα και θα αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην καθημερινή λειτουργία του νέου κόμματος. Το Οργανωτικό θα έχει κομβικό ρόλο. Ήδη με τις μαζικές αποχωρήσεις οργανώσεων μελών και Νομαρχιακών από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η «μαγιά» για την εκπροσώπησή του σε ολόκληρη τη χώρα.
Στόχος είναι, εκτός από τα γραφεία για τις οργανώσεις μελών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να υπάρχουν γραφεία και στην περιφέρεια, όπου μπορούν να συντηρούνται από τα ίδια τα μέλη, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην ηλεκτρονική δικτύωση των οργανώσεων.
Ο Στ. Κασσελάκης θέλει να δημιουργηθούν περιφερειακές οργανώσεις που θα έχουν στην εποπτεία τους τις μικρότερες σε κάθε νομό, ενώ προσβλέπει σε ισχυρές οργανώσεις μελών που θα αποφασίζουν συχνά-πυκνά με διαδικτυακά δημοψηφίσματα για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα, για παράδειγμα στο θέμα των συμμαχιών με άλλα κόμματα.
Συνέδριο
Το καταστατικό συνέδριο που θα κληθεί να εγκρίνει τις αποφάσεις για τα όργανα και τη λειτουργία τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ, αντί Κεντρικής Επιτροπής, θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εθνικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν 100 στελέχη που θα εκλεγούν και θα συγκαλείται δύο φορές τον χρόνο, μία για τον προγραμματισμό της χρονιάς και μία για τον απολογισμό των στόχων που έχουν τεθεί.
Άλλωστε, ο Στ. Κασσελάκης θέλει στην πρώτη γραμμή τα μέλη και όχι τα όργανα και έχει δώσει σαφείς εντολές αυτό να αποτυπώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη αλλά και στο καταστατικό. Πέρα από τα οργανωτικά, ο Στ. Κασσελάκης «τρέχει» και με τις νομικές του υποθέσεις, καθώς ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Παύλου Πολάκη και της Πολιτικής Γραμματείας για τα όσα έχουν υπαινιχθεί ή υποστηρίξει σχετικά με το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει. Μάλιστα, πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις, βλέπει την Κουμουνδούρου, η οποία του βάζει εμπόδια προκειμένου να τα παρατήσει και να μην προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματος που έχει εξαγγείλει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου