Τον τρόπο για να αποφύγει την πολιτική απομόνωσή του στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού λίγο πριν από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής της Δευτέρας, ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως φάνηκε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χθες, η
αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει συναινέσεις, αφού φέρεται να συζητά τώρα το όριο του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό που δεν συζητούσε, την ύπαρξη του ΑΦΜ στα κριτήρια, την οποία χαρακτήριζε αντισυνταγματική, παρά τη διευκρίνιση της πλειοψηφίας ότι θα αφορά όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.Ερώτημα παραμένει αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω και στο μείζον ζήτημα που είναι η προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα – σημείο το οποίο συμφωνούν τα άλλα κόμματα. Κάποιες πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωναν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ε.Τ.», έλεγαν ότι συζητείται πλέον και αυτό.
«Ευελπιστούμε ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ., στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα», είναι το κομμάτι της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα που επέλεξε να αφήσει να διαρρεύσει η Κουμουνδούρου, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία».
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η αντίληψη της Ν.Δ., στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝ.ΑΛ. ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και πως η άλλη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προτείνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του στη διακομματική επιτροπή και των εκπροσώπων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κοινό μέτωπο, αν και υποβιβάζει το γεγονός ότι ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν έχουν διαφωνήσει, τουλάχιστον δημοσίως, με την πρόταση της Ν.Δ. να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Οχι άκριτα και χωρίς όρους, όπως ψευδώς υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που δεν έγινε γνωστό, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν συζητήθηκαν και άλλα θέματα πλην αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού», ότι «η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία» και πως «θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία.
Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου