eleftherostypos.gr
Τη στρατηγική της Κυβέρνησης και τις επιλογές της εν μέσω πανδημίας ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να
υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες, ενώ σημείωσε ότι μέχρι να αρθούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, θα συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι μετά την υγειονομική κρίση θα ακολουθήσει μια σφοδρή οικονομική κρίση, που θα είναι παγκόσμια και οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.
«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.
Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι επίδομα ειδικού σκοπού θα δίδεται «μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας», εξηγώντας πως θα παρέχεται «σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές». Αντίστοιχα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους», ενώ «όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, τέλος, για ένα «σχέδιο εξπρές» που θ’ αφορά αποκλειστικά τον τουρισμό, ο οποίος «δέχεται πλήγμα».
Tσίπρας: Πρωτόγνωρη κρίση που η διαχείρισή της απαιτεί σοβαρότητα
Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», διευκρινίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν «κλεισμένοι» για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί «ήρωες», μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».
Επιπλέον επισήμανε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους «εμπιστεύτηκε», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.
Συγχρόνως υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε χρόνο στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, δεν αξιοποίησε.
Οι δευτερολογίες
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το θέμα της διατίμησης, του ελέγχου των τιμών στις μάσκες. «Δεν προσπερνώ το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και επιχειρηματολόγησε γιατί είναι αναγκαία η χρήση τους, ενώ επισήμανε ότι έχει γίνει μεγάλη παραγγελία για μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Παράλληλα, είπε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα ληφθούν στις 20 Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο ζήτημα των ΚΕΚ, για να πει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λεφτά και αν υπάρχει σκάνδαλο βαρύνει περισσότερο την προηγούμενη κυβέρνηση, «αφού εμείς δεν δώσαμε τα λεφτά». Όπως είπε όμως, η συγκεκριμένη αγορά είναι προβληματική, δεν διορθώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ευκαιρία να διορθωθεί τώρα- «θα φτιάξουμε την αγορά της κατάρτισης», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην πανδημία. Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην «μικραίνει τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσεθεσε ότι και ο κ. Τσίπρας θα έχει ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία «τί θα γινόταν, αν…».
Παράλληλα, ζήτησε «να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως “ολοκληρωτισμός”. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης γιατί αυτό ζητά η κοινωνία. Κατάλαβα μια αντίληψη περίπου του “σας περιμένουμε στη γωνία”- η άποψή μου είναι ότι η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από τέτοιες λογικές».
Τσίπρας: Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους
«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Είπε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε τουλάχιστον να πει την εκτίμηση του και τα μέτρα που θα λάβει ώστε η ύφεση να μην είναι τόσο μεγάλη. «Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα», υπογράμμισε.
«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία. Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου