slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μονταρισμένο το βίντεο του Μητσοτάκη για τον «οδοστρωτήρα που θα ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα»

ΑπόΘοδωρής Δανιηλίδης
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 11/6/2019 αναπαράχθηκε βίντεο που παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει σε επιχειρηματία στην Κω, ο οποίος ζήτησε επταήμερη και πιο ευέλικτη εργασία. Στο επίμαχο βίντεο, ο Μητσοτάκης ακούγεται να απαντάει στον επιχειρηματία: «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα». Όμως το βίντεο είναι μονταρισμένο. Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ στο συγκεκριμένο αίτημα με την παραπάνω φράση.

Το μονταρισμένο βίντεο με τον παραπάνω ισχυρισμό αναπαράχθηκε από αρκετές ιστοσελίδες. Το είδαμε στο: left.gr, efsyn.gr, documentonews.gr, tribune.gr, tvxs.gr, avgi.gr, imerodromos.gr, και πολλές άλλες.

Αναλυτικά:https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/06/12/video-mistotakis-odostrotiras/?fbclid=IwAR1ozTFJIc1WDF_gKezPkZgtmlX3Xz_RlUGLXskhOhNa8CCGMh1R1jMrXc4

Το βίντεο ξεκίνησε από έναν χρήστη του facebook, που ανεβάζει συχνά μονταρισμένα βίντεο, και γρήγορα έγινε viral. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω.
Το παραπάνω βίντεο είναι προϊόν μοντάζ. Η φράση του Κ. Μητσοτάκη «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα» είναι τμήμα από άλλο σημείο της συνάντησης όπου αναφέρεται στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και το ρόλο που παίζει η δημόσια διοίκηση σε αυτή.
Μπορείτε να δείτε το αμοντάριστο βίντεο παρακάτω.
Ο επιχειρηματίας στο 38ο λεπτό λέει:
«Όλες οι ξένες χώρες, Ισπανία, Τουρκία, έχουν ανωτάτου επιπέδου τουριστικές σχολές. Για να μπορέσουν να βγάλουν προσωπικό. Παράλληλα, κάτι που είπε η πρόεδρος. Για να τελειώνουμε. Εφταήμερο εργασίας. Όχι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, και όχι εξαήμερο, εφταήμερο. Οι περισσότεροι υπάλληλοι θέλουν να δουλεύουν εφτά μέρες, γιατί δουλεύουν πέντε μήνες το χρόνο και όχι περισσότερο. Δεν μπορεί οι πέντε να θρέψουν τους δώδεκα. Άρα απαιτούμε να γίνει πιο εύκολα, πιο ευέλικτο το θέμα των εφτά ημερών, και όχι να επικρέμεται η σπάθη… έλεγχος έλεγχος και πρόστιμο. Ευχαριστώ πολύ.»
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, και στη συνέχεια το λόγο πήραν άλλοι παρευρισκόμενοι. Το τμήμα με τη φράση «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα» είναι πολύ αργότερα από την παραπάνω δήλωση του επιχειρηματία. Βρίσκεται στο 53ο λεπτό, όπου αναφέρεται στην ιδιωτική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την δημόσια διοίκηση. Η ακριβής απομαγνητοφώνηση έχει ως εξής:
«Έχω κάνει πολύ μεγάλο αγώνα, μέσα από την πολιτική μου διαδρομή, να εξηγήσω στην ελληνική κοινωνία ότι ο πλούτος παράγεται πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Παράγεται από επιχειρηματίες οι οποίοι παίρνουν, όπως πολύ σωστά είπατε, το ρίσκο να βάλουν τα κεφάλαιά τους, να δουλέψουν, προσδοκώντας προφανώς σε μια ικανοποιητική απόδοση, και θέλουν αυτό να το κάνουν σε ένα καθεστώς σταθερότητας, προβλεψιμότητας και με το κράτος αν όχι αρωγό, σίγουρα όχι εμπόδιο στην καθημερινή τους εργασία. Θέλω, με άλλα λόγια, να απασχολήστε πολύ περισσότερο πώς θα μεγαλώσετε τη δουλειά σας, με το πώς θα προσελκύσετε πελάτες, ο μικρός επιχειρηματίας με το πώς θα αποκτήσει εκείνες τις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και να καταλάβει σήμερα τι σημαίνει ψηφιακό μάρκετινγκ, παρά να ασχολείστε, να τρέχετε από τη μία υπηρεσία στην άλλη και να διεκπεραιώνετε μικρές ή μεγάλες εκκρεμότητες που έχετε με τη δημόσια διοίκηση. Όταν λοιπόν μιλάμε για την δημιουργία πλούτου, δεν μιλάμε μόνο για την μείωση των φορολογικών συντελεστών ή την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων για να προωθήσουμε επενδύσεις κεφαλαίου. Καλή ώρα αποθεματικά, αντιμετώπιση των επενδύσεων κεφαλαίου με τη λογική των υπεραποσβέσεων, ή έξυπνα φορολογικά εργαλεία για να βοηθήσουμε ξενοδοχειακές μονάδες υφιστάμενες, να κάνουνε σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις με αντάλλαγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης για τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτά είναι έξυπνα εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και να σας ενθαρρύνουμε να επενδύσετε περισσότερο. Μιλάμε όμως για κάτι άλλο. Μιλάμε για την ανάγκη να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια τα οποία σήμερα κρατούνε δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα. Και αυτό είναι ένα στοίχημα οριζόντιο. Δεν αφορά μόνο την κεντρική ηγεσία. Αφορά την περιφερειακή διοίκηση, αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, αφορά το ποιος κάνει τι, με την έννοια του πολυεπίπεδου κράτους. Να αποσαφηνίσουμε επιτέλους τι κάνει η κεντρική διοίκηση, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, τι κάνει η περιφέρεια, τι κάνουν οι δήμοι, και όπου μπορούμε να περάσουμε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα την εμπιστευτούμε και θα το κάνουμε. Και την περιφερειακή διοίκηση αλλά και τους δήμους.»
Από το παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας, είναι ολοφάνερο ότι η επίμαχη φράση του, περί «οδοστρωτήρων», δεν αναφέρεται σε εργασιακά δικαιώματα. Για τα εργασιακά δικαιώματα μίλησε αργότερα, στο 61ο λεπτό. Η ακριβής απομαγνητοφώνηση έχει ως εξής:
«Αν εμείς λοιπόν κάνουμε αυτά για την επιχειρηματική κοινότητα, οι απαιτήσεις που έχουμε από την επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ συγκεκριμένες. Εργασιακή ειρήνη και προστασία των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι συμμέτοχοι στην επιτυχία της επιχείρησης. Εμείς θα δώσουμε και περισσότερα φορολογικά κίνητρα, να δίνουμε μπόνους και να μην φεύγει το μισό μπόνους σε φόρους και σε εισφορές όπως γίνεται σήμερα. Θα σας βοηθήσουμε, ειδικά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να δώσετε πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Θέλετε να κάνετε ένα πρόσθετο ασφαλιστήριο συμβόλαιο -πέρα και πάνω από αυτό που προσφέρει η δημόσια ασφάλιση- να μπορείτε να το κάνετε. Και φυσικά η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται. Αν υπάρχει μία κλαδική σύμβαση, αυτή η κλαδική σύμβαση… εμείς μιλάμε για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αν έχει υπογραφεί μια κλαδική σύμβαση μεταξύ του κλάδου, έχει επεκταθεί μέσω της επεκτασιμότητας και δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους αυτή η κλαδική σύμβαση πρέπει να εφαρμόζεται. Γιατί πρέπει εμείς να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους; Γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες. Και μια κλαδική σύμβαση καλή για τους εργαζόμενους. Γιατί προφανώς δεν θα την είχανε δεχθεί και οι ίδιοι. Δεν θα την είχανε υπογράψει.»

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι το βίντεο είναι κατασκευασμένο (μοντάζ) με σκοπό να φανεί ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στο αίτημα του επιχειρηματία, για επταήμερη και ευέλικτη εργασία, με τη φράση «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα». Αυτή η απάντηση δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: