slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Νάξος ως αναφορά έρευνας στη διάγνωση της Περιφερικής Αγγειακής Νόσου


https://www.naxospress.gr
Δεδομένα και συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από στατιστική ανάλυσή τους από ιατρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), που για 23η φορά διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση, αυτή τη φορά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το συνέδριο παρακολούθησαν Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και φοιτητές Ιατρικής, ενώ σε αυτό μίλησαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο της Διαβητολογίας, της Αγγειοχειρουργικής, και λοιπών συναφών ειδικοτήτων, με γενικότερο θέμα το «Διαβητικό Πόδι» και τις επιπλοκές του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, αφορούσε στη μελέτη του Σφυροβραχιονίου δείκτη, μίας απλής αλλά συγχρόνως αξιόπιστης εξέτασης που διενεργείται με τη βοήθεια ειδικής φορητής συσκευής υπερήχων (Doppler). Με την εξέταση αυτή μπορεί να διαγνωσθεί εγκαίρως η Περιφερική Αγγειακή Νόσος, δηλαδή το «βούλωμα» των αρτηριών των κάτω άκρων.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου κατά την περίοδο Ιούλιος 2017 - Αύγουστος 2018, αλλά και στα περιφερειακά ιατρεία των χωριών του νησιού, με ταυτόχρονη λήψη σύντομου ατομικού ιστορικού των ασθενών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Κουφόπουλο Γιώργο, επί πτυχίω φοιτητή Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη κ. Νικόλαο Παπάνα, Αντιπρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού.

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στο συνέδριο, τα δεδομένα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή συσχέτιση της αύξησης του Σφυροβραχιόνιου Δείκτη στους Διαβητικούς ασθενείς, δεδομένο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς έως σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η διαφοροποίηση που βρέθηκε μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» κατοίκων της Νάξου με Διαβήτη, σε ότι αφορά την «αγγειακή υγεία» τους, με τους μεν Ορεινούς να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αλλά και τις δύο ομάδες να κυμαίνονται εντός αναμενόμενων και ιατρικά αποδεκτών ορίων.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ μάλιστα υπαρκτή είναι και η πρόθεση των μελετητών να την συνεχίσουν ενδεχομένως με νέα δεδομένα και τύπους εξετάσεων.

Να σημειώσουμε όπως βλέπετε και τις φωτογραφίες ότι μετά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ακολούθησε και πρακτικό κλινικό φροντιστήριο για τους παρευρισκόμενους ιατρούς, για τη σωστή μέτρηση του Σφυροβραχιόνιου δείκτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: