Τη δέσμη προτάσεων της ΝΔ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με την έννοια της «αξιολόγησης» να είναι κεντρική στη θεώρηση του κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται πολλάκις στα ζητήματα της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με δεδομένη και την πρότερη εμπειρία του σε θέματα δημόσιας διοίκησης, από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με την επιμονή, δε, στην παρουσίαση προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει να υπερκερνά τη στρατηγική πόλωσης του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με συνομιλητές του.
Μιλώντας, λοιπόν, ενώπιον δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξειδικεύσει περαιτέρω τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη λογική που έχει επισημάνει το Reader.gr , δηλαδή της αποκωδικοποίησης του σχεδίου της ΝΔ με επιμονή σε συγκεκριμένα target groups. Εν προκειμένω, οι δημόσιοι υπάλληλοι που στις προηγούμενες αναμετρήσεις στήριξαν εν πολλοίς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθίστανται για τη ΝΔ αντικείμενο διεκδίκησης στην προσπάθεια του κόμματος να διαμορφώσει όρους αυτοδυναμίας.
Εν πρώτοις, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει-όπως επιμένει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του-ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει για την πλήρη αναδιοργάνωση του δημοσίου, κυρίως ως προς τον τρόπο που παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Υπό αυτή τη φράση-ομπρέλα, συνεπώς, διαρθρώνονται οι προτάσεις που κομίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Προ πάντων, ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει και θα επιμείνει για την ανάγκη αξιολόγηση στο δημόσιο, χωρίς όμως, όπως προαναφέρθηκε, η αξιολόγηση να οδηγεί σε απολύσεις. Άλλωστε, η αξιολόγηση είναι στον πυρήνα του σχεδίου του κ. Μητσοτάκ, καθώς μόνο έτσι εκτιμά ότι μπορεί να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα δομών και προσωπικού και στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για την ανάγκη κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να ενισχυθούν υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όπως θα φανεί, εν προκειμένω, από μια διαδικασία αξιολόγησης. Και, όπως διαμηνύει και σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, από την αξιολόγηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αναδιάταξης των δομών του δημοσίου, με στόχο το «μικρότερο λειτουργικό του αποτύπωμα», όπως λέει και ο ίδιος. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του θα έχουν ως στόχο την απλοποίηση και των δομών του δημοσίου. Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες προκηρύξεις για τον διορισμό θεματικών και τομεακών γραμματέων με μόνιμη θητεία, ο κ. Μητσοτάκης, αφού κατήγγειλε τη διαβλητότητα της διαδικασίας, υπογράμμισε ότι ο ίδιος πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει επαναφορά των σημερινών γενικών γραμματέων, αλλά σε μικρότερο αριθμό (40), ενώ ο ίδιος πρεσβεύει και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των γενικών διευθυντών των υπουργείων.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι θα πρέπει να επιβραβεύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι προσπαθούν και ενισχύουν την κατάρτισή τους. Με άλλα λόγια, στο σχέδιο του προέδρου της ΝΔ περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων-και μισθολογικών-σε δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να αξιοποιούν τα προσόντα τους και να εξελίσσονται υπηρεσιακά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει σταθερά λόγο για την ανάγκη προώθησης της ψηφιοποίησης στη λειτουργία του δημοσίου. Επί του θέματος, μιλώντας προ μηνός περίπου στους εν Ελλάδι ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «ένα δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην είμαστε απλά ουραγοί στην τρίτη ψηφιακή επανάσταση αλλά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και με τα εργαλεία της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης για το πώς θα έχουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».
Ενίσχυση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος ανεργίας
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε και στην κοινωνική ατζέντα του κόμματος, περιγράφοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την ενίσχυση των πολιτών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Πιο χαρακτηριστικές ήταν δύο: η διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε να το λαμβάνουν 800.000 πολίτες, με το ετήσιο κονδύλι να φτάνει στο 1 δις, αλλά και η ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας, ώστε με πιο ελαστικά κριτήρια να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι, με το ετήσιο κονδύλι να ενισχύεται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Επιτελείς της ΝΔ εξηγούσαν πως πρόκειται για σημαντικές και εφαρμόσιμες δεσμεύσεις, οι οποίες μάλιστα απευθύνονται και σε ένα κοινό (χαμηλά εισοδήματα και άνεργοι) που δεν αποτελούν παραδοσιακά ακροατήρια της ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου