slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι πέντε γκάφες της κυβέρνησης, που έπεσαν στο κενό και ανοίγουν την προοπτική εκλογών

Γιατί δεν βγαίνει τίποτα στην κυβέρνηση; Οι πέντε πρωτοβουλίες από τον εκλογικό νόμο στο φιάσκο Πολύδωρα, που έπεσαν στο κενό και ανοίγουν την προοπτική εκλογών
Εκλογικός νόμος: η πολυδιαφημιζόμενη απλή αναλογική της κυβέρνησης ουσιαστικά αποτέλεσε μία πρόταση η οποία ήταν ο μέσος όρος των προτάσεων των κομμάτων που
κατατέθηκαν στον Πρωθυπουργό μετά από συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην βουλή η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θα βρει 200 βουλευτές για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει θετικά το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, βουλευτές της ΝΔ ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Τελικά στην ψηφοφορία της 21ης Ιουλίου πέρασε μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων με επιθέσεις του Πρωθυπουργού κατά του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την Φώφη Γεννηματά ότι έχει ταυτιστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ.
Συνταγματική αναθεώρηση: αντίστοιχες ήταν και οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως προς την ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση. Το Μέγαρο Μαξίμου από την μία πλευρά προσέγγιζε την ΝΔ για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμφωνία για την αλλαγή του Συντάγματος και από την άλλη έβαζε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνταγματική Αναθεώρηση κυρίως για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το Λαό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγιο για θεσμικό ατόπημα καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την ουσία του Πολιτεύματος καθώς η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό θα έθετε θέμα αύξησης των Προεδρικών αρμοδιοτήτων. Πολύ γρήγορα, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τους αλλεπάλληλους ελιγμούς, περάσαμε από το συναινετικό κλίμα στην μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση αφήνοντας πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα καθώς και την συνταγματική αναθεώρηση.
Ανασχηματισμός: κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από την περασμένη άνοιξη. Τελικά η μπίλια του ανασχηματισμού κάθισε χρονικά, μετά το συνέδριο όπου το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ήταν θέμα 24ώρων. Όμως ούτε σε αυτήν την περίπτωση ο Πρωθυπουργός φαινόταν έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος αφού οι ισορροπίες του κομματικού συνεδρίου και οι δημόσιες αμφισβητήσεις της κυβερνητικής πολιτικής από πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να δυσκολεύεται να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα σε έναν ανασχηματισμό ο οποίος έχει προαναγγελθεί και έχει αναβληθεί από πληροφορίες στελεχών του Μ. Μαξίμου.
Νόμος Παππά-Τροπολογία για μαύρο στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια: Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα διακόπτεται η λειτουργία των μη αδειοδοτούμενων καναλιών, πέντε ημέρες μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Η ανακοίνωση προκάλεσε πολιτικό σάλο και την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση ο οποίος ζήτησε και επέβαλε να αναβληθεί η κατάθεση της τροπολογίας. Αρχικά ο Ν. Παππάς δήλωσε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, κατόπιν άφησε να εννοηθεί ότι θα ψηφιστεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ και τελικά ήρθε η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου που έβαλε τέλος στις προθέσεις της κυβέρνησης να ρίξουν μαύρο στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια.
Φιάσκο Πολύδωρα: Μετά από την θύελλα των αντιδράσεων σύσσωμου του δικαστικού, αλλά και του πολιτικού κόσμου, για την επίθεση στην κυβέρνηση προς τους δικαστές για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, το Μ. Μαξίμου την επόμενη μέρα ανέφερε πως «με εντολή Τσίπρα» επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ομως και αυτή η κίνηση προσέκρουσε στην αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συγκρότηση ΕΣΡ, χωρίς προηγουμένως να επιστρέψουν σ” αυτό όλες οι αρμοδιότητες που του είχαν αφαιρεθεί από το νόμο Παππά, άρα στην ουσία να αποσυρθεί και τυπικά μέσω της Βουλής ο νόμος αυτός. Τελευταία πράξη των κυβερνητικών παλινωδιών ήταν η απόπειρα «παγίδευσης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επιλογή ενός πρώην στελέχους της, του Βύρωνα Πολύδωρα, για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ που προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων προσφέροντας και άφθονο γέλιο μέσω των social media, με την ταυτόχρονη άτακτη υποχώρηση του Νίκου Παππά, που ανέφερε ότι η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα…
http://www.thepaper.gr/i-pente-gkafes-tis-kyvernisis-pou-epesan-sto-keno-ke-anigoun-tin-prooptiki-eklogon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: