Πριν τις εκλογές η τότε αντιπολίτευση έλεγε συνεχώς «όχι» σε οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης για συντεταγμένη, ασφαλή, βιώσιμη έξοδο από την κρίση και την κηδεμονία των Μνημονίων.
Υπονόμευε συστηματικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η απληστία για την εξουσία τύφλωνε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Έβαζαν το.... κομματικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό.
Και τώρα, 100 μέρες μετά το σχηματισμό της συγκυβέρνησής τους, η χώρα πληρώνει τις ψεύτικες υποσχέσεις τους, την αδράνεια, την ανικανότητά τους.
Την ώρα
- που έσπασαν όλους τους κουμπαράδες με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά,
- που υπόσχονται στους εταίρους στο εξωτερικό τη λήψη μέτρων όχι 6,1 δισ. ευρώ που περιελάμβανε το «e-mail Βαρουφάκη» της 30 Μαρτίου 2015, αλλά 14,2 δισ. ευρώ που «πρόσφεραν» εχθές στην Φρανκφούρτη στον κ. Ντράγκι, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος,
- που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει, στις εαρινές προβλέψεις της, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έβαλε όπισθεν και οδηγεί τη χώρα ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα,
- που το αδιέξοδο και η άτακτη χρεωκοπία είναι προ των πυλών,
η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό …
«Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το «e-mail Χαρδούβελη»!!!
Οι συμπολίτες μας, που τους υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο ο κ. Τσίπρας, ας μείνουν ήσυχοι …
Η κυβέρνηση θα λάβει 14 φορές περισσότερα μέτρα, ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, αλλά δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα των 980 εκατ. ευρώ του «e-mail Χαρδούβελη» …
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό διπλά. Όχι μόνο γιατί προτείνει τη λήψη πολλαπλάσιων δημοσιονομικών μέτρων από αυτά που περιλαμβάνονταν στο «e-mail Χαρδούβελη», αλλά και γιατί αντιγράφει τα περισσότερα από όσα περιείχε. Και επί αυτών προσθέτει φόρους, φόρους και πάλι φόρους …
Οι συμπολίτες μας εξαπατήθηκαν από τα ψεύδη του κ. Τσίπρα προεκλογικά, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «στραγγάλισε» την οικονομία μετεκλογικά με την κρίση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκάλεσε. Και η οικονομία οδεύει ολοταχώς, ξανά, στην ύφεση και στα πρωτογενή ελλείμματα. Εφιάλτες που τους είχαμε αφήσει πίσω μας το 2014. Για να τους επαναφέρει ο κ. Τσίπρας…
Η κυβέρνηση Σαμαρά, εξαφάνισε τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) που αποτέλεσαν τις αιτίες της κρίσης και επανέφερε την οικονομία από τη βαθιά ύφεση του -8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014 (τελευταία αναθεώρηση στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Απρίλιος 2015). Στα μόλις δυόμιση χρόνια της θητείας της πέτυχε να θέσει τις βάσεις για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και για στέρεη, αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η απαρχή της αυτοδύναμης εξόδου της χώρας στις αγορές, προϋπόθετε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους μας της Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Συνεργασία που θα «έκλεινε», χωρίς αναταράξεις, την περίοδο των μνημονίων και θα δημιουργούσε το απαραίτητο «δίχτυ ασφάλειας» για το δανεισμό της χώρας με λογικό επιτόκιο μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης.
Όλα αυτά, επέβαλλαν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου από τους θεσμικούς μας εταίρους. Αξιολόγηση που έπρεπε να ολοκληρωθεί θετικά.
Ακριβώς σε αυτή την πρόκληση της τελευταίας, θετικής, αξιολόγησης του Μνημονίου εντασσόταν η ηλεκτρονική επιστολή του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελη. Επιστολή που «δαιμονοποιήθηκε» και συκοφαντήθηκε σκόπιμα από την τότε αντιπολίτευση, ενώ στις 48 σελίδες της:
- Είκοσι δύο (22) σελίδες αφιερώνονταν σε επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μη αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του 2015,
- Δέκα πέντε (15) σελίδες αφιερώνονταν στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος,
- Τέσσερις (4) σελίδες αφιερώνονταν στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά με σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας που, λόγω της κρίσης, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα και στο ακέραιο στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία,
- Τέσσερις (4) σελίδες αφορούσαν την εισαγωγή και τα συμπεράσματα,
- Μία (1) σελίδα αφιερωνόταν στη μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της περικοπής των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων,
- Μία (1) σελίδα αφιερωνόταν στην αύξηση των εσόδων, μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
- Μισή (1/2) σελίδα αφιερωνόταν στη λήψη μέτρων αύξησης των εσόδων, μέσω μετάταξης των ξενοδοχείων από το χαμηλό συντελεστή (6,5%) στο μεσαίο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%),
- Μισή (1/2) σελίδα αφιερωνόταν σε έκτακτα (contingent) μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν το β’ εξάμηνο του 2015 στην περίπτωση που η εκτέλεση του Κρατικού Π/Υ είχε σημαντική απόκλιση από το στόχο.
Το 98%, λοιπόν, του περιεχομένου της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη αποσκοπούσε στη θωράκιση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να βρει τη θέση που της αρμόζει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η τότε αντιπολίτευση, πέρα από τα ψέματα για δήθεν κατάργηση του ΕΚΑΣ, εστίασε όλη την προεκλογική της εκστρατεία στη μία (1) σελίδα, που περιελάμβανε πρώτον, τα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση εάν εκτροχιαζόταν ο Προϋπολογισμός και δεύτερον, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Για το πρώτο, δεν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση στον κόσμο που να μην έχει έκτακτα σχέδια ανάγκης, εάν κάτι πάει «στραβά».
Για το δεύτερο, πράγματι η κυβέρνηση Σαμαρά είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα και στα λοιπά προϊόντα που βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Είπε όχι στην κατάργηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Δέχτηκε μόνο την μετάταξη του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ως το αναγκαίο τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.
Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα, στη «λίστα Βαρουφάκη», που εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στον Πρόεδρο του Eurogroup, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, όχι μόνο για αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και για κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ακριβώς, επί λέξει, την επιχειρηματολογία των εταίρων μας με βάση την οποία ζητούσαν αυξήσεις στο ΦΠΑ …
Επιπλέον, στην εξασέλιδη «λίστα Βαρουφάκη», τα 47 από τα 64 σημεία είναι κατά λέξη αντιγραφή του Μνημονίου!!! Η τάχα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αντέγραψε το 75% των αντίστοιχων δράσεων του ισχύοντος Μνημονίου και τις βάφτισε ελληνικής έμπνευσης «μεταρρυθμίσεις»!!! (σχετικό το από 26.02.2015 non-paper της Νέας Δημοκρατίας).
Στη συνέχεια, μετά από σχεδόν 6 εβδομάδες αδράνειας και «εσωτερικών ζυμώσεων» στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κ. Βαρουφάκης, απέστειλε στο Euroworking Group (EWG), δεύτερο, 26σέλιδο e-mail, με «λίστα μεταρρυθμίσεων». Στην Εισαγωγή αυτής της λίστας αναφέρεται επί λέξη: "It is presented to Greece's European partners as a step towards completion of the Final Review of the present arrangement by the agreed target date of the end of April, 2015". Από το συνδυασμό αυτής της πρότασης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup (δεύτερη παράγραφος), επιβεβαιώνεται, εκ νέου, σαφώς ότι:
- Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) και του Μνημονίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, καθώς αποτελεί την άρρηκτη εξειδίκευση των όρων που τη συνοδεύουν, και
- Δεύτερον, ότι στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα.
Με το «e-mail Βαρουφάκη», ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε επίσης τα εξής:
- Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται». Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 (Νοέμβριος 2014), περιορίζεται στο 1,4% στις νεότερες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Για να ψαλιδιστεί εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις εαρινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν στις 5 Μαΐου 2015, αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,5% και μόνο αν υπάρξει συμφωνία άμεσα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ελληνική οικονομία φρενάρει, όταν η ευρωπαϊκή επιταχύνει …
- Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύεται ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ!
Πέραν αυτών, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι έπεσε θύμα και άλλης εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει!!!
Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το «e-mail Βαρουφάκη», οι 14 περιλαμβάνονταν και στο «e-mail-Χαρδούβελη»!!!
Ενδεικτικά, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, από τον καπνό έως το ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης (@πόδειξη), των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της «λοταρίας ΦΠΑ» για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του «περιουσιολογίου», η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Τονίζεται δε ότι, στο «e-mail Χαρδούβελη», το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφορούσαν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, περιορισμού των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τακτοποίησης των οικιστικών αυθαιρεσιών, προς όφελος των εσόδων του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων και του Πράσινου Ταμείου αντίστοιχα.
Φυσικά στις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν περιλαμβάνονταν:
- υφεσιακά μέτρα που τώρα υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για π.χ. ιατρικές δαπάνες.
- αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών (SNA).
- νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη «λίστα Βαρουφάκη», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη «εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία», από την οποία προσδοκόνται 200 εκατ. €, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ «απόδοσης» 190 εκατ. €.
- μέτρα λεηλάτησης του Πράσινου Ταμείου, μέσω της δημιουργίας μιας «αναπτυξιακής τράπεζας», που θα απορροφήσει τα αποθεματικά του, τα οποία διατίθενται για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα μέτρα ύψους 6,1 δισ. € του «e-mail Βαρουφάκη», η κυβέρνηση διαρρέει ότι στη συνάντηση που έγινε εχθές στην Φρανκφούρτη μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και κυβερνητικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, οι περισσότερο υπεύθυνοι αυτοί διαπραγματευτές, πρότειναν μέτρα ύψους 13-14,2 δισ. €. Με την πλειονότητά αυτών να αφορά έκτακτα φορολογικά μέτρα[1], όπως η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση των εξαιρέσεων και των μειωμένων συντελεστών, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα νησιά, η αύξηση κατά 30% στο φόρο πολυτελείας, η κατάργηση της μείωσης 30% της έκτακτης εισφοράς που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση!!! Με τι τεράστιο όμως αντάλλαγμα; Να επιτρέψει, λέει, η ΕΚΤ, να αυξηθεί το πλαφόν των 15 δισ. € στις εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου!!! Αυτή και εάν είναι περήφανη και μακροπρόθεσμη διαπραγματευτική στρατηγική…
Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι, ενώ το "e-mail Χαρδούβελη" "έχτιζε" πάνω στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή των πλεονασμάτων (δημοσιονομικού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και της ανάπτυξης της οικονομίας και μας έβγαζε οριστικά από την κρίση και την κηδεμονία των Μνημονίων. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα ξανά στα ελλείμματα και στην ύφεση, ενώ στο "e-mail Βαρουφάκη" και στις «προτάσεις Δραγασάκη-Τσακαλώτου» περιλαμβάνονται πολλαπλώς δυσμενέστερα δημοσιονομικά μέτρα που διαιωνίζουν τα Μνημόνια και σβήνουν την Ελπίδα.
[1] Βλέπε ενδεικτικά,
Υπονόμευε συστηματικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η απληστία για την εξουσία τύφλωνε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Έβαζαν το.... κομματικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό.
Και τώρα, 100 μέρες μετά το σχηματισμό της συγκυβέρνησής τους, η χώρα πληρώνει τις ψεύτικες υποσχέσεις τους, την αδράνεια, την ανικανότητά τους.
Την ώρα
- που έσπασαν όλους τους κουμπαράδες με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είχε αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά,
- που υπόσχονται στους εταίρους στο εξωτερικό τη λήψη μέτρων όχι 6,1 δισ. ευρώ που περιελάμβανε το «e-mail Βαρουφάκη» της 30 Μαρτίου 2015, αλλά 14,2 δισ. ευρώ που «πρόσφεραν» εχθές στην Φρανκφούρτη στον κ. Ντράγκι, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος,
- που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει, στις εαρινές προβλέψεις της, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έβαλε όπισθεν και οδηγεί τη χώρα ξανά στην ύφεση και τα ελλείμματα,
- που το αδιέξοδο και η άτακτη χρεωκοπία είναι προ των πυλών,
η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό …
«Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το «e-mail Χαρδούβελη»!!!
Οι συμπολίτες μας, που τους υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο ο κ. Τσίπρας, ας μείνουν ήσυχοι …
Η κυβέρνηση θα λάβει 14 φορές περισσότερα μέτρα, ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, αλλά δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα των 980 εκατ. ευρώ του «e-mail Χαρδούβελη» …
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό διπλά. Όχι μόνο γιατί προτείνει τη λήψη πολλαπλάσιων δημοσιονομικών μέτρων από αυτά που περιλαμβάνονταν στο «e-mail Χαρδούβελη», αλλά και γιατί αντιγράφει τα περισσότερα από όσα περιείχε. Και επί αυτών προσθέτει φόρους, φόρους και πάλι φόρους …
Οι συμπολίτες μας εξαπατήθηκαν από τα ψεύδη του κ. Τσίπρα προεκλογικά, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «στραγγάλισε» την οικονομία μετεκλογικά με την κρίση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκάλεσε. Και η οικονομία οδεύει ολοταχώς, ξανά, στην ύφεση και στα πρωτογενή ελλείμματα. Εφιάλτες που τους είχαμε αφήσει πίσω μας το 2014. Για να τους επαναφέρει ο κ. Τσίπρας…
Η κυβέρνηση Σαμαρά, εξαφάνισε τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) που αποτέλεσαν τις αιτίες της κρίσης και επανέφερε την οικονομία από τη βαθιά ύφεση του -8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014 (τελευταία αναθεώρηση στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Απρίλιος 2015). Στα μόλις δυόμιση χρόνια της θητείας της πέτυχε να θέσει τις βάσεις για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και για στέρεη, αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η απαρχή της αυτοδύναμης εξόδου της χώρας στις αγορές, προϋπόθετε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους μας της Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Συνεργασία που θα «έκλεινε», χωρίς αναταράξεις, την περίοδο των μνημονίων και θα δημιουργούσε το απαραίτητο «δίχτυ ασφάλειας» για το δανεισμό της χώρας με λογικό επιτόκιο μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης.
Όλα αυτά, επέβαλλαν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου από τους θεσμικούς μας εταίρους. Αξιολόγηση που έπρεπε να ολοκληρωθεί θετικά.
Ακριβώς σε αυτή την πρόκληση της τελευταίας, θετικής, αξιολόγησης του Μνημονίου εντασσόταν η ηλεκτρονική επιστολή του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελη. Επιστολή που «δαιμονοποιήθηκε» και συκοφαντήθηκε σκόπιμα από την τότε αντιπολίτευση, ενώ στις 48 σελίδες της:
- Είκοσι δύο (22) σελίδες αφιερώνονταν σε επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μη αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του 2015,
- Δέκα πέντε (15) σελίδες αφιερώνονταν στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος,
- Τέσσερις (4) σελίδες αφιερώνονταν στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά με σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας που, λόγω της κρίσης, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα και στο ακέραιο στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία,
- Τέσσερις (4) σελίδες αφορούσαν την εισαγωγή και τα συμπεράσματα,
- Μία (1) σελίδα αφιερωνόταν στη μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της περικοπής των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων,
- Μία (1) σελίδα αφιερωνόταν στην αύξηση των εσόδων, μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
- Μισή (1/2) σελίδα αφιερωνόταν στη λήψη μέτρων αύξησης των εσόδων, μέσω μετάταξης των ξενοδοχείων από το χαμηλό συντελεστή (6,5%) στο μεσαίο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%),
- Μισή (1/2) σελίδα αφιερωνόταν σε έκτακτα (contingent) μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν το β’ εξάμηνο του 2015 στην περίπτωση που η εκτέλεση του Κρατικού Π/Υ είχε σημαντική απόκλιση από το στόχο.
Το 98%, λοιπόν, του περιεχομένου της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη αποσκοπούσε στη θωράκιση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και να βρει τη θέση που της αρμόζει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η τότε αντιπολίτευση, πέρα από τα ψέματα για δήθεν κατάργηση του ΕΚΑΣ, εστίασε όλη την προεκλογική της εκστρατεία στη μία (1) σελίδα, που περιελάμβανε πρώτον, τα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση εάν εκτροχιαζόταν ο Προϋπολογισμός και δεύτερον, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Για το πρώτο, δεν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση στον κόσμο που να μην έχει έκτακτα σχέδια ανάγκης, εάν κάτι πάει «στραβά».
Για το δεύτερο, πράγματι η κυβέρνηση Σαμαρά είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα και στα λοιπά προϊόντα που βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Είπε όχι στην κατάργηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Δέχτηκε μόνο την μετάταξη του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ως το αναγκαίο τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.
Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα, στη «λίστα Βαρουφάκη», που εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου 2015 στον Πρόεδρο του Eurogroup, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, όχι μόνο για αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και για κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των εξαιρέσεων. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ακριβώς, επί λέξει, την επιχειρηματολογία των εταίρων μας με βάση την οποία ζητούσαν αυξήσεις στο ΦΠΑ …
Επιπλέον, στην εξασέλιδη «λίστα Βαρουφάκη», τα 47 από τα 64 σημεία είναι κατά λέξη αντιγραφή του Μνημονίου!!! Η τάχα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αντέγραψε το 75% των αντίστοιχων δράσεων του ισχύοντος Μνημονίου και τις βάφτισε ελληνικής έμπνευσης «μεταρρυθμίσεις»!!! (σχετικό το από 26.02.2015 non-paper της Νέας Δημοκρατίας).
Στη συνέχεια, μετά από σχεδόν 6 εβδομάδες αδράνειας και «εσωτερικών ζυμώσεων» στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κ. Βαρουφάκης, απέστειλε στο Euroworking Group (EWG), δεύτερο, 26σέλιδο e-mail, με «λίστα μεταρρυθμίσεων». Στην Εισαγωγή αυτής της λίστας αναφέρεται επί λέξη: "It is presented to Greece's European partners as a step towards completion of the Final Review of the present arrangement by the agreed target date of the end of April, 2015". Από το συνδυασμό αυτής της πρότασης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup (δεύτερη παράγραφος), επιβεβαιώνεται, εκ νέου, σαφώς ότι:
- Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFAFA) και του Μνημονίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, καθώς αποτελεί την άρρηκτη εξειδίκευση των όρων που τη συνοδεύουν, και
- Δεύτερον, ότι στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα.
Με το «e-mail Βαρουφάκη», ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε επίσης τα εξής:
- Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται». Η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 (Νοέμβριος 2014), περιορίζεται στο 1,4% στις νεότερες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Για να ψαλιδιστεί εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις εαρινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν στις 5 Μαΐου 2015, αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,5% και μόνο αν υπάρξει συμφωνία άμεσα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ελληνική οικονομία φρενάρει, όταν η ευρωπαϊκή επιταχύνει …
- Ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα. Μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύεται ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ!
Πέραν αυτών, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι έπεσε θύμα και άλλης εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι το αντιγράφει!!!
Από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το «e-mail Βαρουφάκη», οι 14 περιλαμβάνονταν και στο «e-mail-Χαρδούβελη»!!!
Ενδεικτικά, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, από τον καπνό έως το ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης (@πόδειξη), των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της «λοταρίας ΦΠΑ» για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του «περιουσιολογίου», η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Τονίζεται δε ότι, στο «e-mail Χαρδούβελη», το 70% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφορούσαν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, περιορισμού των παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τακτοποίησης των οικιστικών αυθαιρεσιών, προς όφελος των εσόδων του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων και του Πράσινου Ταμείου αντίστοιχα.
Φυσικά στις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν περιλαμβάνονταν:
- υφεσιακά μέτρα που τώρα υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για π.χ. ιατρικές δαπάνες.
- αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών (SNA).
- νεφελώδη μέτρα που εμφανίζονται στη «λίστα Βαρουφάκη», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως η αφηρημένη «εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία», από την οποία προσδοκόνται 200 εκατ. €, ή η αύξηση εσόδων από τα παράβολα των ΚΤΕΟ «απόδοσης» 190 εκατ. €.
- μέτρα λεηλάτησης του Πράσινου Ταμείου, μέσω της δημιουργίας μιας «αναπτυξιακής τράπεζας», που θα απορροφήσει τα αποθεματικά του, τα οποία διατίθενται για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα μέτρα ύψους 6,1 δισ. € του «e-mail Βαρουφάκη», η κυβέρνηση διαρρέει ότι στη συνάντηση που έγινε εχθές στην Φρανκφούρτη μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και κυβερνητικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, οι περισσότερο υπεύθυνοι αυτοί διαπραγματευτές, πρότειναν μέτρα ύψους 13-14,2 δισ. €. Με την πλειονότητά αυτών να αφορά έκτακτα φορολογικά μέτρα[1], όπως η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση των εξαιρέσεων και των μειωμένων συντελεστών, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα νησιά, η αύξηση κατά 30% στο φόρο πολυτελείας, η κατάργηση της μείωσης 30% της έκτακτης εισφοράς που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση!!! Με τι τεράστιο όμως αντάλλαγμα; Να επιτρέψει, λέει, η ΕΚΤ, να αυξηθεί το πλαφόν των 15 δισ. € στις εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου!!! Αυτή και εάν είναι περήφανη και μακροπρόθεσμη διαπραγματευτική στρατηγική…
Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι, ενώ το "e-mail Χαρδούβελη" "έχτιζε" πάνω στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή των πλεονασμάτων (δημοσιονομικού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και της ανάπτυξης της οικονομίας και μας έβγαζε οριστικά από την κρίση και την κηδεμονία των Μνημονίων. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα ξανά στα ελλείμματα και στην ύφεση, ενώ στο "e-mail Βαρουφάκη" και στις «προτάσεις Δραγασάκη-Τσακαλώτου» περιλαμβάνονται πολλαπλώς δυσμενέστερα δημοσιονομικά μέτρα που διαιωνίζουν τα Μνημόνια και σβήνουν την Ελπίδα.
[1] Βλέπε ενδεικτικά,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου