slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

H ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Tης Λίλη Αγγελοπούλου, Καρδιολόγος Συντονίστρια Κυκλάδων στο Ποτάμι
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας στις Κυκλάδες με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την μέρα χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στο άμεσο μέλλον. Αντιθέτως μετά και την μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων μηνών εξαιτίας της ραγδαίως επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας υπάρχει αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών των δομών Υγείας. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα αν ένα μηχάνημα έχει βλάβη δεν είναι δυνατόν να επισκευασθεί με κραυγαλέο πρόσφατο παράδειγμα του μοναδικού απινιδωτή στο ΚΥ της Σαντορίνης, με τις τραγικές συνέπειες που αυτό μπορεί να συνεπάγεται... Και όλα αυτά εν όψει του μεγάλου τουριστικού κύματος που εκτός απροόπτου περιμένουν να δεχτούν οι Κυκλάδες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το παζλ που συνθέτει αυτή την τραγική εικόνα έχει πολλά κομμάτια με τα περισσότερα να αφορούν την υποστελέχωση των δομών Υγείας. Οι κενές θέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νησιά έχουν ξεπεράσει το 50% και για να καλυφθούν οι βασικές παροχές υγείας οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν εαυτόν έναντι μιας μικρής αμοιβής που κι αυτή πολλές φορές καθυστερεί μήνες να δοθεί. Είναι τρομερό να σκεφτεί κανείς πως παρ' όλη την υπέρβαση του έμψυχου δυναμικού, δεν δύναται να υπάρχει 24ωρη κάλυψη των Κέντρων Υγείας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον των νοσοκομείων με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Κάποια νησιά όπως η Πάρος εκπέμπουν από καιρό σήμα κινδύνου με τις ελλείψεις να ξεπερνούν κάθε όριο. Όσο για την παντελή απουσία ειδικών γιατρών μπορώ μόνο να αναφερθώ στο χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας παιδιάτρου σε μεγάλα νησιά όπως η Πάρος, αλλά και η Αμοργός, η Κέα και η Κύθνος ενώ σύντομα συνταξιοδοτείται ο μοναδικός παιδίατρος στο νοσοκομείο της Νάξου. Το νοσοκομείου της Νάξου ενώ διαθέτει την υποδομή για μεγάλα ορθοπεδικά και γενικής χειρουργικής χειρουργεία, στερείται αναισθησιολόγων. Ολόκληρα τμήματα Κέντρων Υγείας π.χ. ακτινολογικά εργαστήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως στην Τήνο και στην Μύκονο και χρήζει άμεσης απάντησης το πώς θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με κακώσεις από σοβαρά ατυχήματα ή άλλα σοβαρά προβλήματα. Επίσης μικροβιολογικά εργαστήρια όπως στην Αμοργό και την Ίο απλά δεν λειτουργούν. Υπάρχουν νησιά όπως η Σέριφος και η Σίκινος και σε λίγο η Ανάφη που δεν έχουν κανένα γιατρό και που αποσπάται κάποιος αγροτικός γιατρός από τα παραπλήσια νησιά ανά δεκαπενθήμερο -αφήνοντας προσωρινά την θέση του- . Ακόμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την οργάνωση του ΕΚΑΒ που συνήθως δεν καλύπτονται οι βάρδιες του 24ώρου των νησιών με σημαντικότερα τα παράδειγμα της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης που απελπισμένα ζητάνε την στελέχωση του ΕΚΑΒ ενόψει και του γιγαντιαίου τουριστικού κύματος που δέχονται το καλοκαίρι. Τέλος χρήζει άμεσης επίλυσης το θέμα της μεταφοράς των ασθενών ή σε παρακείμενα νησιά που διαθέτουν πιο οργανωμένες μονάδες Υγείας ή σε νοσοκομεία της Αττικής όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο (με το ένα και μοναδικό ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που είναι σε λειτουργία, όταν δεν το χρησιμοποιεί κάποιος από το υπουργείο άμυνας ως απλό μεταφορικό μέσο).

Η απόλυτα δικαιολογημένη επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών του Γ.Ν. Σύρου -που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό-, είναι το κερασάκι στην τούρτα σε ένα νοσοκομείο που από τις σοβαρές ελλείψεις σε λίγο θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας. Και αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο ουσιαστικά νοσοκομείο των Κυκλάδων. Ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να λειτουργεί αυτοτελώς, ως οργανωμένο αυτόνομο νοσοκομείο για τους ασθενείς του νησιού και των γύρω νησιών. Που θα έπρεπε να μπορεί καταρχήν να διαγνώσει κάθε επείγουσα ή μη κατάσταση έχοντας ένα πολύ καλά οργανωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών και να την φέρνει εις πέρας, παρέχοντας ολοκληρωμένη νοσηλεία, με στελεχωμένη μονάδα εντατικής θεραπείας ενηλίκων και νεογνών με δυνατότητα μεγάλων χειρουργείων και αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Το ίδιο ισχύει για το νοσοκομείο της Νάξου που υπολειτουργεί καθώς και για το έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο της Σαντορίνης που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα…. Επίσης εκτός από την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων (με την θέσπιση κινήτρων) για την ομαλή λειτουργία των δομών Υγείας θα πρέπει να σκεφτούμε οι γιατροί που θα στελεχώνουν τις περιφερικές δομές να είναι ειδικευμένοι στην επείγουσα ιατρική ή να έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια. Γιατί το θέμα πρώτα απ όλα είναι η σωστή αντιμετώπιση του επείγοντος στην ιατρική σε συνδυασμό με ένα πλήρως οργανωμένο ΕΚΑΒ για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές από καταστάσεις που δύνανται να αντιμετωπισθούν. Ωστόσο άμεσα θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεϊατρικής προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτά μοιάζουν με όνειρα θερινής νυχτός όπως όνειρο μοιάζει και το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε κατοίκου των νησιών για ίση μεταχείριση από την μεριά του κράτους στο σημαντικότατο θέμα της υγείας του. Βέβαια το πρόβλημα του συστήματος Υγείας στα νησιά υπήρχε πάντα αλλά τώρα έχει γιγαντωθεί τόσο, που χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να μην επέλθει η κατάρρευση.

Λίλη Αγγελοπούλου, Καρδιολόγος Συντονίστρια Κυκλάδων στο Ποτάμι

Δεν υπάρχουν σχόλια: