Άρχισαν στην Περιφέρεια οι επαφές του Υφυπουργού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Hans Joachim Fuchtel με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων του Νοτίου Αιγαίου.
Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ στο κτίριο του Διοικητηρίου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο συνοδεύουν εξειδικευμένα στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και άλλων τομέων, δήλωσε πως νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον, εξηγώντας πωςσκοπός της επίσκεψής του είναι η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας από τη χώρα του στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένους τομείς δράσης, το πλαίσιο των οποίων αποφασίζουν πάντα οι τοπικές αρχές.
«Μας συνδέουν – δήλωσε – τα εκατομμύρια των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες μετανάστες και φοιτητές στη Γερμανία και οι Γερμανοί που μένουν μόνιμα στη χώρα σας».
Έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία, τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου προτάθηκαν τα πεδία συνεννόησης και συνεργασίας. «Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε από κοινού τα εργαλεία και τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων και δράσεων, μακριά από τύπου και τη γραφειοκρατία» είπε ο κ. Φούχτελ, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απόπειρες παρερμηνείας και παρεξήγησης αυτής της συνεργασίας από μερίδα της κοινωνίας και των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει μετά τα λόγια να ακολουθήσουν οι πράξεις και τα αποτελέσματα.
«Διάλογος ανοικτός και ειλικρινής»
Υποδεχόμενος τον κ. Φούχτελ, παρουσία των τοπικών και Γερμανικών ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβληθεί, μέσα σε ένα κλίμα έντονης επιφύλαξης, για να αναδειχθούν οι αγαθές προθέσεις πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, «πρέπει όμως να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις». Αναλυτικότερα ο κ. Μαχαιρίδης είπε τα εξής:
«Η παρουσία του κ. Φούχτελ στη Ρόδο και οι επαφές του με την Αυτοδιοίκηση και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μπορούν να αποδειχθούν πολλαπλά χρήσιμες και ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές.
Κατ’ αρχάς, μπορεί και πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι οι δύο λαοί μπορούν να συζητούν και να συνεργάζονται με ισότιμους όρους και πάντα με σχέσεις αμοιβαιότητας.
Αυτό θα γίνει αν συμφωνήσουμε σε μια βασική προϋπόθεση: ότι δύο εταίροι, φίλοι και συνοδοιπόροι στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια συνομιλούν σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν βρίσκονται απέναντι ο ισχυρός με τον αδύναμο, ο πλούσιος με τον φτωχό, ο δανειστής με τον οφειλέτη, ο κατακτητής και ο υποδουλωμένος.
Σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε και να περάσουμε ένα καθαρό μήνυμα στους λαούς μας, που ζουν με την καχυποψία ο ένας για τον άλλο.
Ένα περιβάλλον καχυποψίας που είναι υπαρκτό και που καλλιεργήθηκε ακόμα και με ευθύνη μερίδας των ΜΜΕ, και δηλητηρίασε τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας πολίτης θεωρεί υπεύθυνο των δεινών του τους Γερμανούς οι οποίοι θέλουν μία Ελλάδα «υποταγμένη, πάμπτωχη και ανήμπορη να επιβιώσει». Θεωρεί ότι η Γερμανία βλέπει τους Έλληνες σαν «φτηνά εργατικά χέρια» και τον πλούτο της σαν μια περιουσία που θα πουληθεί πάμφθηνα.
Από την άλλη ο Γερμανός πολίτης θεωρεί πως κινδυνεύει η απασχόληση και η ευημερία του από τους «τεμπέληδες» και «πονηρούς» Έλληνες, που ζουν εις βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζουν με τα λεφτά των Γερμανών.
Αυτές οι απόψεις που είναι σήμερα μειοψηφικές σε πολιτικό επίπεδο και κοινωνικό επίπεδο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν πλειοψηφικές και στο τέλος να κυριαρχήσουν.
Η μεγαλύτερη προσφορά όλων όσων πιστεύουμε και κάνουμε αυτήν την κοινή προσπάθεια, είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που αναπαραγάγει αυτή τη σύγκρουση και δηλητηριάζει στις σχέσεις μας.
Έχουμε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον αυτοσεβασμό μας σαν χώρα, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική μας. Είναι αλήθεια πως οι μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο καθυστερούν.
Κατεστημένες νοοτροπίες δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν από την μία μέρα στην άλλη. Όμως η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και πιστεύω πως θα συνεχιστεί προκειμένου η χώρα μας να ακολουθήσει τον βηματισμό της Ευρώπης.
Την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου που έχω την τιμή να εκπροσωπώ απαρτίζουν 48 κατοικημένα νησιά δεκάδες νησίδες και εκατοντάδες βραχονησίδες.
Παινευόμαστε πως ίσως ο παράδεισος να είναι αυτός ο τόπος, που παράλληλα είναι και ο σημαντικότερος ίσως πνεύμονας της Ευρώπης, μιας και εκατομμύρια Ευρωπαίων περνούν της διακοπές τους στα νησιά μας και δεκάδες χιλιάδες είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Μάλιστα τα δημοφιλέστερα νησιά της Περιφέρειας μας (Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Νάξος κ.τ.λ.) κατακλύζονται από γερμανούς τουρίστες καθώς διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανέσεις που επιθυμεί ο απαιτητικός Γερμανός επισκέπτης μας.
Σε αυτά τα νησιά, που ήταν πάντα ανοικτά σε άλλους πολιτισμούς και πάντα φιλόξενα σε άλλους λαούς, πριν γνωρίσουμε τον «Γερμανό που μας δανείζει», μάθαμε να υποδεχόμαστε τον Γερμανό φίλο, τον Γερμανό λάτρη του πολιτισμού και της φύσης μας, τον Γερμανό φιλέλληνα.
Για το λόγο αυτό, επιδιώξαμε να απευθυνθούμε σε αυτόν τον Γερμανό, ερχόμενοι τον προηγούμενο Μάρτιο στη Γερμανία, προκειμένου να του θυμίσουμε τη φιλόξενη Ελλάδα και να ανανεώσουμε την πρόσκλησή μας σε αυτόν. Ίσως δεν πετύχαμε απόλυτα το στόχο μας, αφού λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί, φέτος είναι αισθητή η μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Γερμανία και ίσως αυτό φανεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου κάνοντας τον συνολικό απολογισμό.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. Αυτή πρέπει είναι άμεση προτεραιότητα όλων, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου από την συνεργασία μας.
Σαν Αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε ένα λαό με προβλήματα, με ανησυχίες και ένα αίσθημα ανασφάλειας για το αύριο, θέλουμε από την παρουσία του κ. Φούχτελ να εξαφανιστούν τα σύννεφα της καχυποψίας και να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναρωτηθεί «γιατί έρχεται αυτός ο υπουργός στη Ρόδο, τι πραγματικά θέλει και τι μπορεί να κρύβει αυτή η επίσκεψη».
Αυτές τις υποψίες και τους φόβους θέλω να διασκεδάσουμε και θα το πετύχουμε μόνο αν ο διάλογος είναι ανοικτός και ειλικρινής. Και βεβαίως, αν δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για μια συνεργασία που θα έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι θεματικές συναντήσεις εργασίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με πρώτη αυτή που αφορά στην Αυτοδιοίκηση, παρουσία του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Στάθη Κουσουρνά, του αντιδημάρχου Σύρου Δημήτρη Ρούσσου, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ως Περιφέρεια Ν.Αιγαίου προτείνουμε μια σειρά στοχευμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στον κοινό μας Στόχο, δηλ. στη συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών. Οι δράσεις μας περιγράφονται ενδεικτικά σ’ ένα «Ειδικό Πρόγραμμα» για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ περιφέρειας Ν.Αιγαίου και γερμανικών περιφερειών και φορέων.
ΟΦΕΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αφ’ενός είναι η αύξηση της προσέλκυσης γερμανών τουριστών στην ΠΝΑ καθώς τα νησιά μας συνεχίζουν να αποτελούν διεθνώς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για την ασφάλεια και ικανοποίηση των επισκεπτών μας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η ομορφιά των νησιών μας, ο πολιτισμός μας, η ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελεί διαχρονικά την εγγύηση για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.
Αφ’ ετέρου θέλουμε να καταστήσουμε τα νησιά μας ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς καθώς διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ως περιφερειακή αρχή δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούμε πως η διέξοδος μας από την κρίση θα έλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και η δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνάδει με τους στόχους και τις προτεραιότητες μας για αυτό άλλωστε και επεξεργαζόμαστε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόσφατα ψηφίσαμε το Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα δίνοντας έμφαση σε δράσεις που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ΑΠΕ, την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, κ.α.
Η ανάπτυξη των νησιών μας θα ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία καθώς τα νησιά μας αποτελούν την ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού και άρα του ΑγχΕΠ στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει γρήγορα από την ύφεση.
ΘΕΣΠΙΣΗ «ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΝΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ.
Η ανάπτυξη ενός «Ειδικού Προγράμματος» με στοχευμένες δράσεις που να βασίζονται στο τρίπτυχο «Τουρισμός- Πολιτισμός- Επενδύσεις» , που αποτελούν και βασικούς άξονες του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε προτεινόμενες δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.
Α) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
- Δράσεις προβολής και παρουσίασης των νησιών της ΠΝΑ μέσα από το τη συμμετοχή μας σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Γερμανίας ( κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο) καθώς και σε μεγάλα γερμανικά επιχειρηματικά forum και εκθέσεις .
- Συνεργασία των παραγωγικών τάξεων και των tour operatos για τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων για τους γερμανούς τουρίστες
- Δημιουργία Info-kioskes σε επιλεγμένες περιοχές για την προβολή των νησιών μας με τη χρήση multimedia.
- Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια μέσω των γερμανικών ΜΜΕ αφ’ ενός για την προβολή των νησιών μας και αφ’ ετέρου για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των δυο λαών.
- Δημιουργία ενός moto για το σκοπό αυτό. ( π.χ. Στηρίζουμε την Ελλάδα, ταξιδεύουμε στα ελληνικά νησιά)
- Ανάδειξη και αξιοποίηση ενός ή περισσότερων νησιών της περιφέρειας σε πρότυπα νησιά ανάπτυξης αποκλειστικά εναλλακτικών μορφών τουρισμού (κατά προτίμηση μικρών) σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- Αξιοποίηση της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και συνεργασία με αντίστοιχες γερμανικές σχολές
- Ανάπτυξη μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών σε σευνεργασία με γερμανικά πανεπιστήμια
Β) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Ο πολιτισμός αποτελεί την βασική συνιστώσα της ταυτότητας ενός τόπου και κορυφαίο συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης. Η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί προτεραιότητα της αναπτυξιακής μας πολιτικής καθώς μέσα από την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας, συμβάλουμε στην ισχυροποίηση της ταυτότητας μας και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω της προσέλκυσης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών της περιφέρειας Ν.Αιγαίου ως μοχλό ανάπτυξης
Η σύνδεση του πολιτισμού με όλα τα πεδία της παραγωγικής και της κοινωνικής πραγματικότητας και τον τουρισμό θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι πολύ σημαντικό τα νησιά του Αιγαίου να αποτελέσουν παράλληλα προορισμούς πολιτισμού και γνώσης και όχι μόνο αναψυχής και διασκέδασης. Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας ως εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά, προτείνονται δράσεις που θα μπορούσαν αναπτυχθούν και από ιδιώτες:
- Δημιουργία Δικτύου Υφιστάμενων Μουσείων για τον συντονισμό και τη σύνδεση με τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και το δυναμικό τομέα του τουρισμού, και ψηφιοποίηση τους με τη χρήση multimedia και τη διασύνδεση τους με σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους.
- Δημιουργία Hi-Tech Πολιτιστικών Σημείων σε επιλεγμένα σημεία (λιμάνια, αεροδρόμια, πολιτιστικοί χώροι, κ.λ.π) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών αλλά και της ιστορίας τους μέσω του ψηφιοποιημένου υλικού των μουσείων και επιλεγμένων αρχαιολογικών χωρών.
- Ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού μέσω επιλεγμένων πολιτιστικών διαδρομών
Γ) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η γεωγραφία και οικονομία της περιοχής προσδίδουν στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά στους τομείς ενέργειας περιβάλλοντος και τουρισμού. Για αυτό και η προσέλκυση επενδύσεων και η εισροή ξένων κεφαλαίων αποτελούν μια σημαντική συνιστώσα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.
Τομείς Αξιοποίησης της Εφαρμοσμένης ταΤεχνογνωσίας
και Βασικοί Τομείς Επενδύσεων
1) Διαχείριση Περιβάλλοντος
Προγράμματα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων
Παραγωγή Ενέργειας από Απορρίμματα
2) Τουρισμός
Εναλλακτικός / Θεματικός Τουρισμός
Οικοτουρισμός
Αθλητικός
Υγείας- θεραπευτικός- αποκατάστασης
Θρησκευτικός
Αγροτουρισμός
Μαρίνες
Συνεδριακά Κέντρα
Θέρετρα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης
Golf
Spa/Θαλασσοθεραπεία
3) Eνέργεια
Αιολική
Ηλιακή
Γεωθερμική
Βιομάζα/Βιοκαύσιμα
4) Ανθρώπινο Δυναμικό
Πνευματικό κεφάλαιο ιδιαιτέρως στους τομείς τεχνολογικών και θετικών επιστημών
Ευκαιρίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)
5) Υγεία- Θεραπεία- Αποκατάσταση
6) Πρωτογενής Τομέας & Αλιεία
7) Ποιοτικά Προίόντας- κρασί-μέλι-λάδι, κλπ
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τις εξής δράσεις:
- Ενημερωτική εκστρατεία γερμανικών αρχών και παραγωγικών τάξεων σχετικά με τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιφέρεια Ν.Αιγαίου ως προς τις ΑΠΕ, τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, τα Απορρίματα, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση, κ.α.
- Προσέλκυση επενδυτών (ιδιωτών ή και στα πλαίσια συμπράξεων με δημόσιους φορείς) για επενδύσεις μικρής κλίμακας (σε μικρά κυρίως νησιά) ή για επενδύσεις σε υποδομές ειδικών μορφών τουρισμού με διευκολύνσεις οικονομικού ή άλλου χαρακτήρα.
- Θέσπιση Εδικών κινήτρων στα νησιά της ΠΝΑ για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, δημιουργία Cluster και προώθηση LogisticsManagement, κ.α.
- Ενίσχυση δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση- επεξεργασία απορριμμάτων (Πράσινες Τεχνολογίες).
- Ενίσχυση του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου (και στον Τομέα των μικρών σκαφών).
- Ανάπτυξη δράσεων για τη Μεταποίηση και Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Ως ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Η διδυμοποίηση της ΠΝΑ με γερμανικές περιφέρειες, νησιωτικούς Δήμους (όπως είναι η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη) με ισχυρούς Δήμους της Γερμανίας και των αντίστοιχων Επιμελητηρίων τους και η υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας των συμβαλλόμενων εταίρων θα αποτελούσε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο για την προώθηση των δράσεων του Ειιδκού Προγράμματος που προτείνουμε.
Μέσω της διδυμοποίησης και της υπογραφής σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας θα υπάρξει η θεσμική κατοχύρωση και η αντίστοιχη δέσμευση των συμβαλλομένων μερών για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Η απόκτηση Know-how μέσω της συνεργασίας μας με γερμανικές περιφέρειες και Δήμους σε θέματα οργάνωσης, αξιοποίησης νέων πράσινων εφαρμογών κ.α, αποτελεί για εμάς μια σημαντική προτεραιότητα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης τεχνογνωσίας και τη συνεργασία φορέων που έχουν καλές εφαρμογές και αποτελέσματα αυτοδιοίκησης, περιφερειών αλλά και λοιπών φορέων. Για το λόγο αυτό και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική και συνεχής συνεργασία μαζί σας καθώς γνωρίζουμε τις καλές σας προθέσεις απέναντι στη χώρα μας και στην περιοχή μας.
Οι προτάσεις που σας υποβάλλουμε είναι ενδεικτικές καθώς μας ενδιαφέρει να έχουμε και τις δικές σας θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού «Ειδικού Προγράμματος» που μπορούμε να υλοποιήσουμε προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των δυο λαών και να θέσουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.
Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ στο κτίριο του Διοικητηρίου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο συνοδεύουν εξειδικευμένα στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και άλλων τομέων, δήλωσε πως νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον, εξηγώντας πωςσκοπός της επίσκεψής του είναι η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας από τη χώρα του στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένους τομείς δράσης, το πλαίσιο των οποίων αποφασίζουν πάντα οι τοπικές αρχές.
«Μας συνδέουν – δήλωσε – τα εκατομμύρια των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες μετανάστες και φοιτητές στη Γερμανία και οι Γερμανοί που μένουν μόνιμα στη χώρα σας».
Έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία, τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου προτάθηκαν τα πεδία συνεννόησης και συνεργασίας. «Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε από κοινού τα εργαλεία και τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων και δράσεων, μακριά από τύπου και τη γραφειοκρατία» είπε ο κ. Φούχτελ, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απόπειρες παρερμηνείας και παρεξήγησης αυτής της συνεργασίας από μερίδα της κοινωνίας και των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει μετά τα λόγια να ακολουθήσουν οι πράξεις και τα αποτελέσματα.
«Διάλογος ανοικτός και ειλικρινής»
Υποδεχόμενος τον κ. Φούχτελ, παρουσία των τοπικών και Γερμανικών ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβληθεί, μέσα σε ένα κλίμα έντονης επιφύλαξης, για να αναδειχθούν οι αγαθές προθέσεις πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, «πρέπει όμως να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις». Αναλυτικότερα ο κ. Μαχαιρίδης είπε τα εξής:
«Η παρουσία του κ. Φούχτελ στη Ρόδο και οι επαφές του με την Αυτοδιοίκηση και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μπορούν να αποδειχθούν πολλαπλά χρήσιμες και ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές.
Κατ’ αρχάς, μπορεί και πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι οι δύο λαοί μπορούν να συζητούν και να συνεργάζονται με ισότιμους όρους και πάντα με σχέσεις αμοιβαιότητας.
Αυτό θα γίνει αν συμφωνήσουμε σε μια βασική προϋπόθεση: ότι δύο εταίροι, φίλοι και συνοδοιπόροι στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια συνομιλούν σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν βρίσκονται απέναντι ο ισχυρός με τον αδύναμο, ο πλούσιος με τον φτωχό, ο δανειστής με τον οφειλέτη, ο κατακτητής και ο υποδουλωμένος.
Σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε και να περάσουμε ένα καθαρό μήνυμα στους λαούς μας, που ζουν με την καχυποψία ο ένας για τον άλλο.
Ένα περιβάλλον καχυποψίας που είναι υπαρκτό και που καλλιεργήθηκε ακόμα και με ευθύνη μερίδας των ΜΜΕ, και δηλητηρίασε τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας πολίτης θεωρεί υπεύθυνο των δεινών του τους Γερμανούς οι οποίοι θέλουν μία Ελλάδα «υποταγμένη, πάμπτωχη και ανήμπορη να επιβιώσει». Θεωρεί ότι η Γερμανία βλέπει τους Έλληνες σαν «φτηνά εργατικά χέρια» και τον πλούτο της σαν μια περιουσία που θα πουληθεί πάμφθηνα.
Από την άλλη ο Γερμανός πολίτης θεωρεί πως κινδυνεύει η απασχόληση και η ευημερία του από τους «τεμπέληδες» και «πονηρούς» Έλληνες, που ζουν εις βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζουν με τα λεφτά των Γερμανών.
Αυτές οι απόψεις που είναι σήμερα μειοψηφικές σε πολιτικό επίπεδο και κοινωνικό επίπεδο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν πλειοψηφικές και στο τέλος να κυριαρχήσουν.
Η μεγαλύτερη προσφορά όλων όσων πιστεύουμε και κάνουμε αυτήν την κοινή προσπάθεια, είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που αναπαραγάγει αυτή τη σύγκρουση και δηλητηριάζει στις σχέσεις μας.
Έχουμε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον αυτοσεβασμό μας σαν χώρα, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική μας. Είναι αλήθεια πως οι μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο καθυστερούν.
Κατεστημένες νοοτροπίες δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν από την μία μέρα στην άλλη. Όμως η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και πιστεύω πως θα συνεχιστεί προκειμένου η χώρα μας να ακολουθήσει τον βηματισμό της Ευρώπης.
Την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου που έχω την τιμή να εκπροσωπώ απαρτίζουν 48 κατοικημένα νησιά δεκάδες νησίδες και εκατοντάδες βραχονησίδες.
Παινευόμαστε πως ίσως ο παράδεισος να είναι αυτός ο τόπος, που παράλληλα είναι και ο σημαντικότερος ίσως πνεύμονας της Ευρώπης, μιας και εκατομμύρια Ευρωπαίων περνούν της διακοπές τους στα νησιά μας και δεκάδες χιλιάδες είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Μάλιστα τα δημοφιλέστερα νησιά της Περιφέρειας μας (Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Νάξος κ.τ.λ.) κατακλύζονται από γερμανούς τουρίστες καθώς διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανέσεις που επιθυμεί ο απαιτητικός Γερμανός επισκέπτης μας.
Σε αυτά τα νησιά, που ήταν πάντα ανοικτά σε άλλους πολιτισμούς και πάντα φιλόξενα σε άλλους λαούς, πριν γνωρίσουμε τον «Γερμανό που μας δανείζει», μάθαμε να υποδεχόμαστε τον Γερμανό φίλο, τον Γερμανό λάτρη του πολιτισμού και της φύσης μας, τον Γερμανό φιλέλληνα.
Για το λόγο αυτό, επιδιώξαμε να απευθυνθούμε σε αυτόν τον Γερμανό, ερχόμενοι τον προηγούμενο Μάρτιο στη Γερμανία, προκειμένου να του θυμίσουμε τη φιλόξενη Ελλάδα και να ανανεώσουμε την πρόσκλησή μας σε αυτόν. Ίσως δεν πετύχαμε απόλυτα το στόχο μας, αφού λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί, φέτος είναι αισθητή η μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Γερμανία και ίσως αυτό φανεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου κάνοντας τον συνολικό απολογισμό.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. Αυτή πρέπει είναι άμεση προτεραιότητα όλων, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου από την συνεργασία μας.
Σαν Αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε ένα λαό με προβλήματα, με ανησυχίες και ένα αίσθημα ανασφάλειας για το αύριο, θέλουμε από την παρουσία του κ. Φούχτελ να εξαφανιστούν τα σύννεφα της καχυποψίας και να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναρωτηθεί «γιατί έρχεται αυτός ο υπουργός στη Ρόδο, τι πραγματικά θέλει και τι μπορεί να κρύβει αυτή η επίσκεψη».
Αυτές τις υποψίες και τους φόβους θέλω να διασκεδάσουμε και θα το πετύχουμε μόνο αν ο διάλογος είναι ανοικτός και ειλικρινής. Και βεβαίως, αν δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για μια συνεργασία που θα έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι θεματικές συναντήσεις εργασίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με πρώτη αυτή που αφορά στην Αυτοδιοίκηση, παρουσία του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Στάθη Κουσουρνά, του αντιδημάρχου Σύρου Δημήτρη Ρούσσου, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ως Περιφέρεια Ν.Αιγαίου προτείνουμε μια σειρά στοχευμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στον κοινό μας Στόχο, δηλ. στη συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών. Οι δράσεις μας περιγράφονται ενδεικτικά σ’ ένα «Ειδικό Πρόγραμμα» για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ περιφέρειας Ν.Αιγαίου και γερμανικών περιφερειών και φορέων.
ΟΦΕΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αφ’ενός είναι η αύξηση της προσέλκυσης γερμανών τουριστών στην ΠΝΑ καθώς τα νησιά μας συνεχίζουν να αποτελούν διεθνώς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για την ασφάλεια και ικανοποίηση των επισκεπτών μας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η ομορφιά των νησιών μας, ο πολιτισμός μας, η ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελεί διαχρονικά την εγγύηση για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.
Αφ’ ετέρου θέλουμε να καταστήσουμε τα νησιά μας ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς καθώς διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ως περιφερειακή αρχή δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούμε πως η διέξοδος μας από την κρίση θα έλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και η δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνάδει με τους στόχους και τις προτεραιότητες μας για αυτό άλλωστε και επεξεργαζόμαστε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόσφατα ψηφίσαμε το Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα δίνοντας έμφαση σε δράσεις που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ΑΠΕ, την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, κ.α.
Η ανάπτυξη των νησιών μας θα ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία καθώς τα νησιά μας αποτελούν την ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού και άρα του ΑγχΕΠ στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει γρήγορα από την ύφεση.
ΘΕΣΠΙΣΗ «ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΝΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ.
Η ανάπτυξη ενός «Ειδικού Προγράμματος» με στοχευμένες δράσεις που να βασίζονται στο τρίπτυχο «Τουρισμός- Πολιτισμός- Επενδύσεις» , που αποτελούν και βασικούς άξονες του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε προτεινόμενες δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.
Α) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
- Δράσεις προβολής και παρουσίασης των νησιών της ΠΝΑ μέσα από το τη συμμετοχή μας σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Γερμανίας ( κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο) καθώς και σε μεγάλα γερμανικά επιχειρηματικά forum και εκθέσεις .
- Συνεργασία των παραγωγικών τάξεων και των tour operatos για τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων για τους γερμανούς τουρίστες
- Δημιουργία Info-kioskes σε επιλεγμένες περιοχές για την προβολή των νησιών μας με τη χρήση multimedia.
- Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια μέσω των γερμανικών ΜΜΕ αφ’ ενός για την προβολή των νησιών μας και αφ’ ετέρου για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των δυο λαών.
- Δημιουργία ενός moto για το σκοπό αυτό. ( π.χ. Στηρίζουμε την Ελλάδα, ταξιδεύουμε στα ελληνικά νησιά)
- Ανάδειξη και αξιοποίηση ενός ή περισσότερων νησιών της περιφέρειας σε πρότυπα νησιά ανάπτυξης αποκλειστικά εναλλακτικών μορφών τουρισμού (κατά προτίμηση μικρών) σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- Αξιοποίηση της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και συνεργασία με αντίστοιχες γερμανικές σχολές
- Ανάπτυξη μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών σε σευνεργασία με γερμανικά πανεπιστήμια
Β) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Ο πολιτισμός αποτελεί την βασική συνιστώσα της ταυτότητας ενός τόπου και κορυφαίο συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης. Η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί προτεραιότητα της αναπτυξιακής μας πολιτικής καθώς μέσα από την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας, συμβάλουμε στην ισχυροποίηση της ταυτότητας μας και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω της προσέλκυσης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών της περιφέρειας Ν.Αιγαίου ως μοχλό ανάπτυξης
Η σύνδεση του πολιτισμού με όλα τα πεδία της παραγωγικής και της κοινωνικής πραγματικότητας και τον τουρισμό θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι πολύ σημαντικό τα νησιά του Αιγαίου να αποτελέσουν παράλληλα προορισμούς πολιτισμού και γνώσης και όχι μόνο αναψυχής και διασκέδασης. Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας ως εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά, προτείνονται δράσεις που θα μπορούσαν αναπτυχθούν και από ιδιώτες:
- Δημιουργία Δικτύου Υφιστάμενων Μουσείων για τον συντονισμό και τη σύνδεση με τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και το δυναμικό τομέα του τουρισμού, και ψηφιοποίηση τους με τη χρήση multimedia και τη διασύνδεση τους με σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους.
- Δημιουργία Hi-Tech Πολιτιστικών Σημείων σε επιλεγμένα σημεία (λιμάνια, αεροδρόμια, πολιτιστικοί χώροι, κ.λ.π) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών αλλά και της ιστορίας τους μέσω του ψηφιοποιημένου υλικού των μουσείων και επιλεγμένων αρχαιολογικών χωρών.
- Ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού μέσω επιλεγμένων πολιτιστικών διαδρομών
Γ) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η γεωγραφία και οικονομία της περιοχής προσδίδουν στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά στους τομείς ενέργειας περιβάλλοντος και τουρισμού. Για αυτό και η προσέλκυση επενδύσεων και η εισροή ξένων κεφαλαίων αποτελούν μια σημαντική συνιστώσα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.
Τομείς Αξιοποίησης της Εφαρμοσμένης ταΤεχνογνωσίας
και Βασικοί Τομείς Επενδύσεων
1) Διαχείριση Περιβάλλοντος
Προγράμματα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων
Παραγωγή Ενέργειας από Απορρίμματα
2) Τουρισμός
Εναλλακτικός / Θεματικός Τουρισμός
Οικοτουρισμός
Αθλητικός
Υγείας- θεραπευτικός- αποκατάστασης
Θρησκευτικός
Αγροτουρισμός
Μαρίνες
Συνεδριακά Κέντρα
Θέρετρα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης
Golf
Spa/Θαλασσοθεραπεία
3) Eνέργεια
Αιολική
Ηλιακή
Γεωθερμική
Βιομάζα/Βιοκαύσιμα
4) Ανθρώπινο Δυναμικό
Πνευματικό κεφάλαιο ιδιαιτέρως στους τομείς τεχνολογικών και θετικών επιστημών
Ευκαιρίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)
5) Υγεία- Θεραπεία- Αποκατάσταση
6) Πρωτογενής Τομέας & Αλιεία
7) Ποιοτικά Προίόντας- κρασί-μέλι-λάδι, κλπ
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τις εξής δράσεις:
- Ενημερωτική εκστρατεία γερμανικών αρχών και παραγωγικών τάξεων σχετικά με τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιφέρεια Ν.Αιγαίου ως προς τις ΑΠΕ, τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, τα Απορρίματα, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση, κ.α.
- Προσέλκυση επενδυτών (ιδιωτών ή και στα πλαίσια συμπράξεων με δημόσιους φορείς) για επενδύσεις μικρής κλίμακας (σε μικρά κυρίως νησιά) ή για επενδύσεις σε υποδομές ειδικών μορφών τουρισμού με διευκολύνσεις οικονομικού ή άλλου χαρακτήρα.
- Θέσπιση Εδικών κινήτρων στα νησιά της ΠΝΑ για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, δημιουργία Cluster και προώθηση LogisticsManagement, κ.α.
- Ενίσχυση δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση- επεξεργασία απορριμμάτων (Πράσινες Τεχνολογίες).
- Ενίσχυση του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου (και στον Τομέα των μικρών σκαφών).
- Ανάπτυξη δράσεων για τη Μεταποίηση και Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Ως ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Η διδυμοποίηση της ΠΝΑ με γερμανικές περιφέρειες, νησιωτικούς Δήμους (όπως είναι η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη) με ισχυρούς Δήμους της Γερμανίας και των αντίστοιχων Επιμελητηρίων τους και η υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας των συμβαλλόμενων εταίρων θα αποτελούσε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο για την προώθηση των δράσεων του Ειιδκού Προγράμματος που προτείνουμε.
Μέσω της διδυμοποίησης και της υπογραφής σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας θα υπάρξει η θεσμική κατοχύρωση και η αντίστοιχη δέσμευση των συμβαλλομένων μερών για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Η απόκτηση Know-how μέσω της συνεργασίας μας με γερμανικές περιφέρειες και Δήμους σε θέματα οργάνωσης, αξιοποίησης νέων πράσινων εφαρμογών κ.α, αποτελεί για εμάς μια σημαντική προτεραιότητα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης τεχνογνωσίας και τη συνεργασία φορέων που έχουν καλές εφαρμογές και αποτελέσματα αυτοδιοίκησης, περιφερειών αλλά και λοιπών φορέων. Για το λόγο αυτό και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική και συνεχής συνεργασία μαζί σας καθώς γνωρίζουμε τις καλές σας προθέσεις απέναντι στη χώρα μας και στην περιοχή μας.
Οι προτάσεις που σας υποβάλλουμε είναι ενδεικτικές καθώς μας ενδιαφέρει να έχουμε και τις δικές σας θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού «Ειδικού Προγράμματος» που μπορούμε να υλοποιήσουμε προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των δυο λαών και να θέσουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου