Το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως καταργεί διθέσια και τριθέσια και μικρής δυναμικότητας σχολεία, δήθεν για παιδαγωγικούς λόγους, αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας! Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι: γίνεται αυτοί που ρημάζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών της;
Είναι πρόσχημα "η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, η παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων" που επικαλείται η κυβέρνηση.
Η παιδαγωγική για την οποία μιλάει το υπουργείο Παιδείας είναι αυτή του σχολείου της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των χορηγών, της κατάρτισης και των δεξιοτήτων, της σχολικής διαρροής. Την παιδαγωγική αυτή, την απορρίπτουμε!
Αυτό που επιδιώκουν είναι να στοιβάξουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, σε πολυδύναμα σχολεία, που θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, φτηνούς, καταρτήσιμους εργαζόμενους. Σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία δηλαδή της "αγοράς", με διαφορετικό πρόγραμμα το καθένα και στόχο τη γρήγορη και "εύπεπτη" γνώση που πολύ γρήγορα θα απαξιώνεται.
Τα σχέδια αυτά, μαζί με τον "Καλλικράτη", οδηγούν σε σχολεία που προοπτικά θα "ανήκουν" στους δήμους και στις επιχειρήσεις, δηλαδή κατηγοριοποιημένα σχολεία των πλούσιων και των φτωχών δήμων που και τα δύο θα "κυνηγούν" χορηγούς για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το "καλό του σχολείου".
Ήδη, σήμερα σε πολλά σχολεία, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για τις καθημερινές ανάγκες όπως το χαρτί εκτύπωσης κ.ά., οι δε σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έχουν υποκαταστήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας και των Δήμων προς τα σχολεία. Υλοποιείται η περικοπή των κονδυλίων για την μεταφορά των μαθητών, ενώ με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι μαθητές που θα πληρώσουν άμεσα τις αλλαγές στο νέο "σχολικό χάρτη" είναι αυτοί που το σχολείο τους θα είναι μακριά απ' τον τόπο κατοικίας τους καθώς δεν αναφέρεται πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά αυτών των μαθητών!
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25άρια - 30άρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού. Χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα (δηλώσεις Διαμαντοπούλου, σχέδιο για τη διοικητική δομή της εκπαίδευσης). Επίθεση δηλαδή, τόσο στην τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών.
Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών, ενώ με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος" θα ολοκληρωθεί το έγκλημα!
Σκόπιμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Δίνουν, έτσι συγχωροχάρτι, στήριξη, στην στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς.
Η Κομματική Οργάνωση Νάξου του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό εργαζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ώστε να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης. Να αγωνιστούν:
• Για παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
• Για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Να μην περάσουν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.
• Τα τμήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να μην υπερβαίνουν τους 15 μαθητές και τους 20 στη δευτεροβάθμια.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.
• Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις.
• Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
• Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
• Την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
• Ασφαλής μεταφορές των μαθητών όπου χρειάζεται.
• Κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, ώστε να μη πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ.
15-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου