slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βρούτσης: Καλούμε την Κυβέρνηση να μην καταργήσει την "5ετια της παραγραφής των ανέλεγκτων χρήσεων", όπως σχεδιάζει

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν συχνές αλλαγές στις παραμέτρους του Φορολογικού μας Συστήματος. Είναι ανάγκη, όμως, κάθε φορά να τηρούνται με συνέπεια τα ακόλουθα κριτήρια:

* Η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων
* Η δικαιοσύνη για την κατανομή των φορολογικών βαρών
* Η σταθερότητα στους βασικούς άξονες του Φορολογικού Συστήματος
* Η απλούστευση των διαδικασιών τήρησης και ελέγχου της φορολογικής νομοθεσίας

Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προβλήθηκε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», να καταργήσει την 5ετια της παραγραφής των ανέλεγκτων χρήσεων, αντιστρατεύεται όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Μειώνει την αποδοτικότητα των ελέγχων, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την αναβολή της επιτάχυνσης των αναγκαίων ελέγχων.

Καταδικάζει τις επιχειρήσεις σε πρόσθετο γραφειοκρατικό κόστος, προκειμένου να κρατούν ενεργά τα βιβλία, στοιχεία και λοιπά παραστατικά για όσο χρόνο, πέραν της 5ετιας, το κράτος θα αναβάλλει τον έλεγχό τους.

Αλλάζει μια σταθερά του Φορολογικού μας Συστήματος – που καθιερώθηκε με το Ν. 2238/1994 - και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μια ιδιότυπη και μακρόχρονη «φορολογική ομηρία», εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τον φοροεισπρακτικό του μηχανισμό.

Στέλνει λάθος μήνυμα σε επιχειρήσεις και επενδυτές, που αναζητούν σταθερότητα, μειωμένο γραφειοκρατικό κόστος και απλούστευση διαδικασιών, για να αποφασίσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Καλούμε την κυβέρνηση, να αναθεωρήσει την πρόθεσή της αυτή και να προσαρμόσει τις όποιες αλλαγές σχεδιάζει στις ανάγκες της χειμαζόμενης οικονομίας μας.

Οι πολιτικές της Ανάπτυξης, δεν υπηρετούνται με βήματα προς τα πίσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: