slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η παράλογη, αυτοκτονική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος θα καταγγείλουν τον Μητσοτάκη γιατί δεν συνεργάζεται με τον Βελόπουλο

Γιάννης Σιδέρης
Κοινότοπη η διαπίστωση, δεν κομίζει γλαύκαν ες Αθήνας : Η ιδεολογία αποτελεί το πρίσμα μέσω του οποίου διαθλάται η πρόσληψη των γεγονότων. Τα ανθρώπινα σύνολα προσλαμβάνουν τα ίδια γεγονότα αλλά τα αναλύουν διαφορετικά, αποδίδοντάς τα σε διαφορετικές αιτίες.
Ειδικά σε προεκλογικές περιόδους η ιδεολογία γίνεται ένας πλήρως παραμορφωτικός καθρέφτης, όπου ενσυνείδητα παραλλάσσει την πραγματικότητα, και κυρίως καταστρατηγεί την κοινή λογική.

Δεν έχουμε π.χ. καμία αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης στόχευε στις εκλογές στην αυτοδυναμία και μόνο. Καλώς ή κακώς θεωρούσε ότι το πολιτικό του σχέδιο δεν μπορούσε να κατανεμηθεί, να διασπαστεί ή να εξαρτηθεί από κυβερνητικούς εταίρους. Ειδικά την στιγμή που έβλεπε ότι ΣΥΡΙΖΑ καθεύδει (όλοι το έβλεπαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ), και το ΠΑΣΟΚ με την ελλείπουσα λάμψη, δεν πρόβαλε ως ισχυρός ανταγωνιστής του.

Τις διαθέσεις Μητσοτάκη τις είχε διαισθανθεί ο Ανδρουλάκης! Γι’ αυτό και επένδυσε σε αυτές από τον καιρό του «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης». Θεωρώντας δεδομένη την απόφαση Μητσοτάκη για παντί τω τρόπω αυτοδυναμία, ύψωσε ένα δήθεν ρωμαλέο αδιαπέραστο τείχος «αντίστασης» με το «ούτε, ούτε». Πίστευε ότι έτσι δεν θα εμφανιζόταν ως ο φτωχός συγγενής και «ζήτουλας της εξουσίας». Θα χάρασσε τον δικό του αυτόνομο δρόμο, ελπίζοντας στη συλλογική μνήμη που θα επανέφερε τα παλιά μεγαλεία.


Σωστή ως σύλληψη αλλά οι σωστές συλλήψεις απαιτούν και ευφυείς υλοποιήσεις. Και σε αυτό ατύχησε, με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα που άρθρωσε ο ίδιος και το κόμμα του, να τους αφήνουν εκτεθειμένους.

Παίρνοντας αμπάριζα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ως δικαιούται, άρχισε να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι «εκβιάζει» προσφυγή σε τρίτες εκλογές με το να «επενδύει ξανά στον φόβο». Χθες στον ΣΚΑΙ είπε ότι «σε λίγο ο Μητσοτάκης θα πει στον ελληνικό λαό «ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου».

Συγγνώμη: Όταν ο ίδιος έχει δηλώσει ότι και 149 βουλευτές να αποκτήσει η ΝΔ δεν πρόκειται να τείνει χείραν συγκυβέρνησης στη ΝΔ, τι άλλο κάνει από το να δίνει στον Μητσοτάκη την ευχέρεια και τη δικαιολογία να ζητήσει από το λαό αυτοδυναμία σε τρίτες εκλογές;


Έφτασε μάλιστα σε σημεία πολιτικού σουρεαλισμού: Αφενός ενοχοποίησε τη ΝΔ επειδή ο Φαήλος Κρανιδιώτης (αφού απέτυχε στην συνεργασία του με τον Τζήμερο), έκανε δήλωση ότι το κόμμα του (που ουδείς το ξέρει αφού πήρε 0.81%), στηρίζει τη ΝΔ.

Και επειδή έκανε τη δήλωση αυτή ο Κρανιδιώτης, που ούτως ή άλλως πριν ανήκε στη ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε: «Αρα γιατί να μην συγκυβερνήσει και με τον κ. Βελόπουλο; Στη ΝΔ ήταν και ο κ. Βελόπουλος. Έχει επιλογές. Αν ρωτούσατε τον κ. Μητσοτάκη πριν τις πρώτες εκλογές αν ήθελε την στήριξη του κ. Κρανιδιώτη θα σας έλεγε: «προς θεού, εμείς είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα». Και τώρα βλέπω ότι ο κ. Κρανιδιώτης, η ακροδεξιά, να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία».

Άλαλα τα χείλη των… ασεβών! Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει!. Επιστρατεύει ως επιχείρημα το γεγονός ότι ένας πολιτευτής που απέτυχε στις εκλογές, δήλωσε ότι στηρίζει το πρώην κόμμα του και ρίχνει την ευθύνη στη ΝΔ! Μα η δήλωση Φαήλου προήλθε από αυτενέργεια, και αφορούσε τον ίδιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι του τη ζήτησε ο Μητσοτάκης.


Ακόμη χειρότερα: Υποδεικνύει στο κυρίαρχο κόμμα με ποιον μπορεί να συγκυβερνήσει: «Γιατί να μην συγκυβερνήσει με τον κ. Βελόπουλο;». Δηλαδή το τρίτο κόμμα υποδεικνύει στο πρώτο των εκλογών, με ποιον πρέπει να συγκυβερνήσει. Ακόμη και στην περίπτωση που το κυρίαρχο κόμμα δεν θεωρεί ότι έχει συγγενή στοιχεία με το «προτεινόμενο» από το ΠΑΣΟΚ!

Στην ίδια γραμμή με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, τις προάλλες, άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «καθοδηγώντας τον» ότι πρέπει να βρει κυβερνητικούς εταίρους. Δήλωσε μάλιστα ότι «είναι αντιδημοκρατικό» αν δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία να στείλει τη χώρα σε τρίτες εκλογές».

Δηλαδή αρνούνται να συγκυβερνήσουν αν ο Μητσοτάκης χρειαστεί 2-3 βουλευτές και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή τον καταγγέλλουν ότι είναι αντιδημοκρατικό εάν πάει σε τρίτες εκλογές για να αποκτήσει αυτοδυναμία αφού δεν βρίσκει τους κυβερνητικούς εταίρους που θεωρεί ότι του αρμόζουν!


Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εκθέσει τον Μητσοτάκη και να έλξει τους Κεντρώους. Να δήλωνε εξ αρχής ότι για να συναινέσει σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, προτάσσει κάποιους όρους οι οποίοι είναι σύμφυτοι με την κοινωνική ιδεολογία του, και τους οποίους θα χαρακτήριζε απαράβατους.

Και αν ο Μητσοτάκης δεν τους αποδεχόταν, θα είχαν το δικαίωμα να τον καταγγείλουν. Τώρα θα τον καταγγείλουν γιατί δεν συνεργάζεται με τον Βελόπουλο; Θεωρούν ότι τους πέφτει λόγος;

Ίσως να είμαστε… διαβρωμένοι από την προπαγάνδα της ΝΔ, αλλά δεν εντοπίζουμε ίχνος λογικής σκέψης σε αυτά. Και δεν αναφερόμαστε στην αρχική τακτική σύλληψη που όπως είπαμε ήταν σωστή. Αναφερόμαστε στα έωλα επιχειρήματα που επιστρατεύει για να την στηρίξει.


Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει προοπτική διεξόδου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Και με όσα υποστηρίζει δεν αφοπλίζει τα επιχειρήματα του Μητσοτάκη ώστε να τον εκθέσει. Αν πάμε σε τρίτες εκλογές είναι δεδομένο ότι το ίδιο θα πληρώσει με συρρίκνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: