Δεκαετές πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας με σαφή χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμους στόχους που οδηγούν βήμα – βήμα στην έξοδο από την κρίση έχει ήδη στα χέρια του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που σχεδιάζει μικρό κυβερνητικό σχήμα. Οι 18 θεματικές ενότητες που σύμφωνα με το πρόγραμμα υλοποιούνται από ξεχωριστά υπουργεία , αποκαλύπτουν την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση 18 υπουργών, υλοποιώντας για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση την πρακτική του μικρού και ευέλικτου σχήματος. Παράλληλα περιλαμβάνονται και 6 πολυεπίπεδες θεματικές που απαιτούν την συνεργασία περισσότερων του ενός υπουργείων.
Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελέσει το βασικό προεκλογικό όπλο του κ. Σαμαρά στην προσπάθεια του να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τριών ειδών μέτρα:
*Μέτρα κοινωνικής ανταποδοτικότητας που με χαμηλό ή καθόλου δημοσιονομικό κόστος θα ελαφρύνουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα σταματήσουν το άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας.
*Άμεσα αναπτυξιακά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά μέτρα.
*Άμεσα μέτρα οικονομικής ανταποδοτικότητας που θα συμβάλουν στην άμεση μείωση του ελλείμματος.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα μια εθνική ατζέντα πολιτικής που περιλαμβάνει και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά ταυτόχρονα ανοίγει μια ευρύτερη βεντάλια εθνικών πολιτικών που και τους δημοσιονομικούς στόχους θα διευκολύνει να επιτευχθούν και την κοινωνική συνοχή θα προστατεύσει.
Τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνει εκτείνονται από τις κινήσεις των πρώτων ημερών έως την πάροδο 10 ετών και απαντούν πλήρως στα ερωτήματα; Ποια μέτρα θα παρθούν, πότε θα αποδώσουν, πόσα χρήματα αναμένεται να αποδώσουν, πότε ο πολίτης θα δει μετρήσιμα αποτελέσματα. Με «ρεαλισμό» στους στόχους του , αφού καταγράφει την «αλήθεια» για την πραγματική κατάσταση της χώρας περιέχει μια πλήρη καταγραφή των υποχρεώσεων της χώρας από τα δύο Μνημόνια και προβλέπει μήνα με το μήνα τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και τα αποτελέσματα που πρέπει να αποδώσουν.
Ανάμεσα στις αναπτυξιακές προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς και η έκδοση Ομολόγων Μεγάλων και Μεσαίων έργων. Περίοπτη θέση στο κυβερνητικό πρόγραμμα έχουν οι προβλέψεις για την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων , των πολύτεκνων και την προστασία των ανέργων.
Αυτές είναι και οι μοναδικές «παροχές» που προβλέπονται. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του έχει διαμορφωθεί με κριτήριο το χαμηλό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και την υψηλότερη δυνατή οικονομική και αναπτυξιακή ή κοινωνική ανταποδοτικότητα των προβλεπόμενων πολιτικών δράσεων.
Κεντρικό ρόλο στην διάρθρωση της οικονομικής πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι η εφαρμογή ενός καθαρά εποπτικού ρόλου από το κράτος που θα θέτει διάφανους κανόνες και θα ελέγχει την εφαρμογή τους. Κυρίαρχοι στόχοι του είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η προστασία της κοινωνικής δικαιοσύνης, η ασφάλεια των πολιτών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα.
Αυτό επιτυγχάνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με την ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που θα προστατεύουν από το πρόσκαιρο κόστος των αλλαγών τις ευαίσθητες ομάδες. Ταυτόχρονα , κινείται με την λογική της αποκατάστασης της εικόνας της υγιούς επιχειρηματικότητας, της διασφάλισης ίσων ευκαιριών για όλους .
Το πρόγραμμα επεξεργάστηκε μια ομάδα δεκάδων στελεχών της ΝΔ με επικεφαλής τον αρμόδιο Γραμματέα Ε. Στυλιανίδη σε συνεργασία με τους τομείς του κόμματος και τους φορείς της αγοράς. Είναι διαρθρωμένο στη βάση των αρχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και προέκυψε μετά από 54 συσκέψεις των Νομαρχιακών της ΝΔ σε όλη τη χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου