slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Θύμιος Δρόσος μιλάει για τις εξελίξεις στην ΝΔ.

Ο εικονιζόμενος κ. Θύμιος Δρόσος, για όσους δεν το γνωρίζουν, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς ως μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κατά το τελευταίο Συνέδριο, είναι φίλος του blog μας και από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στον Κεντροδεξιό χώρο. Πιο κάτω μιλάει στο nafpaktianews.gr για την κάθοδό του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Χαρακτηρίζει υπεύθυνη εθνική στάση τη στάση Σαμαρά στους χειρισμούς του στο μνημόνιο. Πιστεύει ότι η εξαλλοσύνη μετριέται με...
τα λόγια και η γενναιότητα με τα έργα. Δεν θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία της πολιτικής και γεννημένο πολιτικό, γιατί απλά δεν είναι από ''τζάκι'' (σ’ αυτό συμφωνούμε απόλυτα και εμείς που τον γνωρίζουμε χρόνια) .Απευθύνεται σε όλους τους Αιτωλαακαρνάνες ζητώντας τους την ψήφο και κοιτώντας τους στα μάτια και δηλώνει έτοιμος να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά. 
Ακολουθεί η συνέντευξή του στην πιο πάνω ιστοσελίδα:

Πώς εξηγείτε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και πώς διαμορφώνεται μετά την ψήφιση η πολιτική πραγματικότητα;

Τις τελευταίες μέρες μέσα στον ορυμαγδό των διεργασιών, των ζυμώσεων και των αντιπαραθέσεων για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα λόγια-υποθήκη που μας είπε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στο περιθώριο του Α΄ Σεμιναρίου Στελεχών της ΟΝΝΕΔ (1976): «Άλλο εξαλλοσύνη και άλλο γενναιότης. Η εξαλλοσύνη μετριέται με τα λόγια, η γεννεότης με τα έργα»
Βιώνουμε την πιο βαθιά κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Το πώς φτάσαμε ως εδώ, το ξέρουμε όλοι. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου διέπραξαν έγκλημα εκ προμελέτης με την ένταξη της χώρας στο Δ.Ν.Τ. Η συνταγή του Μνημονίου υπήρξε λανθασμένη. Το ίδιο και το μείγμα τηςπολιτικής που ακολουθήθηκε. Ο Αντώνης Σαμαράς αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή σ’ αυτήν την πολιτική. Και παράλληλα πρότεινε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση (Ζάππειο Ι, Ζάππειο ΙΙ). Λύσεις με έμφαση στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Κανένας δεν συγκινήθηκε. Αντίθετα τον λοιδόρησαν. Και βρεθήκαμε σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο, ένα βήμα πριν από την καταστροφή.
Η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν στο δίλημμα: Χρεοκοπία ή Αγώνας για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας.
Ο Σαμαράς προέκρινε από το εύκολο χειροκρότημα την υπεύθυνη εθνική στάση.
Αναμφισβήτητα, τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα. Μέτρα που πονούν το λαό. Από το κακό επιλέξαμε το λιγότερο κακό. Την προσπάθεια για την αποτροπή της χρεοκοπίας και της λεηλασίας της χώρας.
Η Ν.Δ. προτίμησε από τη βεβαιότητα της καταστροφής την αμφιβολία της σωτηρίας. Και αναμφισβήτητα θα χρειαστεί σκληρός αγώνας για να πετύχουμε.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσα στην ευρωζώνη με όρους εθνικής αξιοπρέπειας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης.
Από την πλευρά τους, οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Οι Γερμανοί και οι φίλοι τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ηΕλλάδα είναι ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος και να αφήσουν κατά μέρος τις ωμές παρεμβάσεις, τους εκβιασμούς και τις προκλήσεις.
Η Ν.Δ. ζητεί εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και των σχετικών διαδικασιών. Εκλογές για καθαρές λύσεις, για ισχυρή λαϊκή εντολή. Για να αγωνιστούμε δυναμικά, μεθοδικά και υπεύθυνα για την ανόρθωση της χώρας.

Πώς σχολιάζετε τη διαγραφή 21 βουλευτών από τη Ν.Δ.;

Δεν σχολιάζω την απόφαση του Προέδρου. Είναι θέμα αρχών και δεοντολογίας. Σημειώνω, πάντως, ότι με αρκετούς από τους βουλευτές αυτούς με συνδέουν δεσμοί φιλίας ετών και με ορισμένους έχω συμπορευθεί σε διάφορες φάσεις της πολιτικής μου δράσης. Και τιμώ την πολιτική τους διαδρομή και την προσφορά τους στην παράταξη και τον τόπο.
Δεν προσωποποιώ ποτέ τις όποιες πολιτικές διαφορές ή διαφωνίες μου. Ελπίζω ότι στονκατάλληλο χρόνο θα γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Ενστερνίζομαι και στηρίζω την υπεύθυνη εθνική στάση του Αντώνη Σαμαρά και του κόμματος.

Πιστεύετε ότι μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του το πολιτικό σύστημα και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Το πολιτικό σύστημα διέρχεται κρίση αξιοπιστίας. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ζούμε τις παρενέργειες αυτής της κρίσης.
Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια να διορθωθεί η κατάσταση. Άλλωστε τα πολιτικά κόμματα αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Εμείς που μετέχουμε στα κοινά, οφείλουμε με την συμπεριφορά και την πολιτική πρακτική μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του.
Από την πλευρά μου, επιθυμώ να καταθέσω στο δημόσιο διάλογο ορισμένες προτάσεις.
Συγκεκριμένα:
  1. Μείωση των δαπανών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς και της χορηγίας του Προέδρου. Θεωρούμε ότι η παραίτηση του σημερινού Προέδρου από το μισθό του αποτελεί θετική συμβολική κίνηση.
  2. Περικοπή των συντάξεων των βουλευτών και της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και περιορισμός των προνομίων των βουλευτών.
  3. Καθιέρωση ορισμένου χρόνου βουλευτικής θητείας (2-3 θητείες) για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
  4. Καθιέρωση ασυμβίβαστου βουλευτή-υπουργού.
  5. Έλεγχος του πόθεν έσχες όσων άσκησαν κυβερνητική εξουσία από το 1974 και μετά (Υπουργοί και Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και Στελέχη Οργανισμών).
  6. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
  7. Τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  8. Έλεγχος και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.
Οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις και άλλες που μπορεί να διατυπωθούν, πιστεύω ότι θα συμβάλουν στη διαφάνεια, την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την αναβάθμιση του δημόσιου βίου.

Με βάση τα νέα δεδομένα μπορεί η Ν.Δ. να πρωταγωνιστήσει στη πολιτική ζωή του τόπου και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας υπάρχουν πιθανότητες συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ;

Η Ν.Δ. είναι η παράταξη των κορυφαίων εθνικών επιλογών που έχουν ιστορικά δικαιωθεί. Είναι η σύγχρονη έκφραση της ελληνικής κεντροδεξιάς. Είναι το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Είναι κόμμα φιλελεύθερο με κοινωνικές αναφορές και ευαισθησίες. Και σε δύσκολες φάσεις της πολιτικής ζωής κλήθηκε από το λαό να δώσει λύσεις.
Αναμφισβήτητα, έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο, αποτελεί, αυτές τις δύσκολες ώρες, τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Η υπεύθυνη στάση του κόμματος και του Προέδρου στις πρόσφατες εξελίξεις είναι η καλύτερη πιστοποίηση.
Προχωράμε με αίσθημα ευθύνης. Λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τον τόπο και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάταξης της χώρας. Και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει στις επικείμενες εκλογές ισχυρή αυτοδυναμία. Οι όποιες συνεργασίες, αν χρειαστεί, θα γίνουν στο πλαίσιο ουσιαστικής προγραμματικής σύγκλισης, με μοναδικό στόχο την ανόρθωση της πατρίδας.

Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στίγμα και ποιο το μήνυμά σας στους πολίτες;

Δύο λέξεις- κλειδιά καθορίζουν το πολιτικό μου στίγμα. Ευθύνη και Ανατροπή.
Ευθύνη με την έννοια της υπεύθυνης στάσης απέναντι στους πολίτες και στα προβλήματα του τόπου. Ανατροπή με την έννοια της ρήξης με κατεστημένες δομές, νοοτροπίες και αντιλήψεις. Της σύγκρουσης με το παλαιό και φθαρμένο που ταλανίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, δεν έχω σχέση με το μικρόκοσμο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ που φέρει καίρια ευθύνη για το κατάντημα του τόπου. Προέρχομαι από την κοινωνία, αγωνίζομαι μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία. Συνομιλώ με τους πολίτες με όρους κοινωνικής αντίληψης και ευαισθησίας. Προσπαθώ να οικοδομώ μαζί τους σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Γιατί πιστεύω ότι η πολιτική φιλία πρέπει να στηρίζεται στο ανθρώπινο στοιχείο.
Απευθύνομαι, με τη γλώσσα της αλήθειας και με απόλυτη ειλικρίνεια, σε κάθε συμπολίτη μας Αιτωλοακαρνάνα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αναφορών και κομματικής τοποθέτησης. Απευθύνομαι στο επιστημονικό δυναμικό και στους νέους ανθρώπους, στο μισθωτό και τον συνταξιούχο, στον υγιή επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία, στον κάθε συνάνθρωπό μας που δεινά δοκιμάζεται αυτή την περίοδο. Δεν αποτελούν πολιτικό μου ακροατήριο οι εκφραστές του κατεστημένου, εκείνοι που με περισσό θράσος υποστηρίζουν ότι μπορούν με τα λεφτά τους να ποδηγετούν την πολιτική ζωή, οι υποτακτικοί τους και οι περιφερόμενοι μισθοφόροι τους. Αυτοί, είναι φυσικό, να βρίσκονται απέναντι μου. Γιατί είναι ξένοι προς τον κώδικα αρχών και αξιών που υπηρετώ με συνέπεια. Για μένα η πολιτική λειτουργία ταυτίζεται με την προσφορά υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα.
Μ’ αυτές τις αρχές, μ’ αυτές τις ιδέες και με συνείδηση πάντοτε σε εγρήγορση, κοιτάζω στα μάτια τους συμπατριώτες μου και διεκδικώ την εμπιστοσύνη τους. Για να εκφράσω από μια άλλη έπαλξη αγώνα τις αγωνίες και τη φωνή τους. Για να προσφέρω με όλες τις δυνάμεις μου, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ.

Η συνέντευξη από το: nafpaktianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: