slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΔ: Σταθερή ΝΔ, καταρρέει το ΠΑΣΟΚ

Η συνεχιζόμενη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το φέρνει πλέον συμβολικά στην 5η θέση της τρέχουσας καταγραφής των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρείας Vprc (π. Επίκαιρα, 26/1). Το αποτέλεσμα είναι, η ΝΔ να εγκαθιδρύεται σε δεσπόζουσα θέση κυρίαρχου πολιτικού κόμματος, σε ένα γενικό περιβάλλον πάντως εντεινόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι και στο σημερινό μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Vprc, η εκλογική επιρροή της ΝΔ παραμένει σταθερή (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) στο 30,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταρρέει από το 18% στο 12%. Ιδιαίτερα κερδισμένη εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά που εκτιμάται στο 13% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει επίσης αύξηση στο 12,5% από 11%, ενώ το ΚΚΕ υποχωρεί στο 12,5% από 13%. Υποχώρηση εμφανίζεται και στο ποσοστό του ΛΑΟΣ, από 7% στο 6%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταγράφονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο όριο του 3%. Αύξηση εμφανίζει παράλληλα (από 9% στο 10,5%) το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το όριο του 3%, με την τάση της αποχής από τις εκλογές να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (33,9%).

Πέρα όμως από την εκλογική επιρροή, σημαντικά είναι τα ευρήματα που βεβαιώνουν μία εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, με δεδομένο άλλωστε το 89% που απαντά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση έχει χειροτερεύσει τον τελευταίο χρόνο έναντι μόλις του 1% που απάντησε ότι έχει καλυτερεύσει (το 10% θεωρεί σταθερή την οικονομική του κατάσταση). Συγκεκριμένα, το 92% δηλώνει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, έναντι μόνο 6% που δηλώνει ικανοποίηση, ενώ το 81% απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με μόνο το 8% να απαντά «σωστή κατεύθυνση» και ενώ πριν από δύο μόλις μήνες, όταν σχηματίστηκε το μεταβατικό σχήμα της κυβέρνησης Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011), οι αντίστοιχες απαντήσεις ήταν 52% λάθος κατεύθυνση και 32% σωστή.        

Όπως είναι ευνόητο, με αυτά τα δεδομένα, σαφής είναι και η μειοψηφία του 34% που επιθυμεί τη συνέχιση της σημερινής κυβέρνησης, με το 45% να απαντά πλέον ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: