slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Φιλώτι οι εκδηλώσεις για το “Έτος Παπαδιαμάντη”

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν. γιόρτασε με τριήμερες εκδηλώσεις το “Έτος Παπαδιαμάντη”. Στις εκδηλώσεις, στις οποίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος, εκπρόσωποι φορέων, οι ομιλητές, ο καθηγητής Φιλοσοφικής κ. Φώτης Δημητρακόπουλος, ο καθηγητής κ. Αντώνης Τζιώτης, ο ποιητής κ. Αντώνης Φωστιέρης και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ανέδειξαν το έργο του Παπαδιαμάντη σε σχέση με τη Νάξο και ιδιαίτερα με το μυθιστόρημά του “Οι Έμποροι των Εθνών”, το οποίο διαδραματίζεται στην.........
εποχή της Ενετοκρατίας των Σανούδων στη Νάξο.

Από τις ομιλίες προέκυψαν τα ακόλουθα σημαντικά συμπεράσματα:

1. Ο Παπαδιαμάντης έγραψε το μυθιστόρημά του “Οι Έμποροι των Εθνών” επηρεασμένος από τον ναξιακής καταγωγής καθηγητή του στο πανεπιστήμιο και συγγραφέα της ιστορίας του ελληνικού έθνους, Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο το 1874, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής φιλοσοφικής. Το γεγονός ότι ο μύθος διαδραματίζεται κατά την εποχή των φράγκων (Σανούδοι 1207), χωρίς ο Παπαδιαμάντης να έχει πάει ποτέ στη Νάξο, ενισχύει την εκδοχή αυτή.
2. Ο Παπαδιαμάντης έψελνε στον Άγιο Ελισαίο στους Αέρηδες μαζί με τον παπά-Νικόλα Πλανά, ο οποίος καταγόταν από τη Νάξο και ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
3. Ο Παπαδιαμάντης ζούσε στου Ψειρή με ναξιώτες επί πολλά χρόνια.
4. Όλοι οι μύθοι στα διηγήματά του, αν κανείς λησμονήσει το περιβάλλον της Σκιάθου, θα μπορούσαν να αφορούν τη ζωή όλων των νησιωτών.
5. Ο Παπαδιαμάντης υπήρξε “ζωγράφος της λογοτεχνίας”, εικονοπλάστης και πιστός, αντικαθεστωτικός και αυτόνομος, μοναχικός και αγωνιστής του δίκιου, η δε γλώσσα του δεν είναι ούτε καθαρεύουσα, ούτε δημοτική, αλλά ιδιάζουσα εκκλησιαστική και νησιωτική.

Η εκδήλωση-θεσμός για τα ναξιακά δεδομένα της Λέσχης Ανάγνωσης του Σ.Φ.Ν. και του ΕΚΕΒΙ έκλεισε με μια επικεφαλίδα: Ο Παπαδιαμάντης της Σκιάθου είναι ο όσιος λογοτέχνης της Νάξου και όλων των νησιών, καθώς και των απλών ανθρώπων τους: μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα. Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, μια και ζούμε σε δύσκολους καιρούς, έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη τον ακόλουθο στίχο: “όπου και να σας βρίσκει το κακό, όπου και να σας θολώνει ο νους, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό, μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: