![]() |
Από αριστερά, Θαν. Οικονόμου (ΟΑΣΑ), Απ. Γαρμπής (ΦΑΓΕ), Δημ. Νταλάκος (ΠΑΥΛΙΔΗ), Βασ. Παπαγεωργίου (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) |
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Χριστίνα Κοψίνη
Προέρχονται από τους κλάδους των μεταφορών και των τροφίμων-ποτών.
Οι αποχωρήσεις συνδικαλιστών από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, με δημόσιες αναρτήσεις τους και δηλώσεις, δεν αποτελούν σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Ομως συνέβη πρόσφατα, οι αποχωρήσεις είναι ηχηρές και μάλιστα σε δύο κλάδους αιχμής, τους κλάδους των μεταφορών και των τροφίμων - ποτών και αφορά πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν δοκιμαστεί επί χρόνια σε δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Πρόκειται για τον Θανάση Οικονόμου, συνδικαλιστή στις Μεταφορές και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τον Αποστόλη Γαρμπή, πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της «ΦΑΓΕ», τον Βασίλη Παπαγεωργίου από το Δ.Σ. μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που στην Ελλάδα φέρει τον τίτλο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», επί χρόνια στελέχη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος -– Τροφίμων και Ποτών, και τον Δημήτρη Νταλάκο, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου της σοκολατοποιίας «Παυλίδη».
Οι καταγγελίες που διατυπώνουν και οι τρεις συνδικαλιστές από τα τρόφιμα - ποτά, που αποχώρησαν από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το οποίο διεξήχθη στις 22-23/2 στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, είναι πολύ σοβαρές και διατυπώθηκαν δημόσια. «Σκευωρία συκοφάντησης», «καταδρομική επίθεση από συγκεκριμένη γραφειοκρατική αντιπροσωπεία», «συκοφαντίες» «εκφοβισμός» και «σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος» είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις με τις οποίες περιγράφουν σε ανακοίνωση της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» τις πιέσεις που δέχτηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, στις εκλογές της οποίας κατήλθαν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο αμέσως μετά την αποχώρησή τους από το ΚΚΕ. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση, αλλά θα συνεχίσουν «τον αγώνα για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό με αγωνιστικό προσανατολισμό και επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων, την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων» και δεν θα συναινέσουν «σε συνδικαλισμό-πεδίο αναρρίχησης στις κομματικές ιεραρχίες».
Με έντονο το πολιτικό στίγμα της διαφωνίας και η τοποθέτηση του Θ. Οικονόμου προς το Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, την ημέρα της ανεξαρτητοποίησής του από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, τη ΔΑΣ, και της παραίτησής του από το Δ.Σ. του Συνδικάτου. «Εχουμε γίνει πολύ ανεκτικοί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων», επισήμανε κατά την ομιλία του στο Δ.Σ. του συνδικάτου του ΟΑΣΑ. «Ομως, η τραγωδία των Τεμπών επανέφερε, κατά τη γνώμη μου, επιτακτικά την ανάγκη να ξαναθυμηθούμε τι είμαστε και τι υπηρετούμε, να διαγνώσουμε αντικειμενικά την πραγματικότητα, να ξανασταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μπούμε μπροστά ως συνδικαλιστές της αστικής συγκοινωνίας σε έναν δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα απαιτώντας αποκλειστικά κρατικές συγκοινωνίες», αναφέρει ο Θανάση Οικονόμου.
«Αυτή είναι η άποψή μου την οποία όμως δεν την ασπάζεται πλέον η παράταξη της ΔΑΣ ως αποτέλεσμα της θέσης που έχει ο πολιτικός φορέας που την καθοδηγεί. Η ΔΑΣ σε πληθώρα ανακοινώσεων, ομιλιών, αρθρογραφίας συνδικαλιστών αρνήθηκε επίμονα –και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εξήγησε το γιατί– να θέσει αίτημα αποκλειστικά κρατικών μέσων συγκοινωνίας. Η θέση αυτή επαναλαμβάνω είναι θέση του ΚΚΕ του φορέα που καθοδηγεί τη ΔΑΣ. Η γενική θέση κατά των κερδών, η θέση για ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες ΔΕΝ θίγει την καρδιά του προβλήματος, δεν μπορεί να συσπειρώσει και σε τελική ανάλυση να σταθεί εμπόδιο στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και της αφαίμαξης του δημόσιου πλούτου. Αυτή είναι η πολιτική διαφωνία που έχω με την παράταξη της ΔΑΣ. Είναι διαφωνία που προέκυψε από την αλλαγή θέσης της ΔΑΣ χωρίς μάλιστα να προηγηθεί καμία εσωτερική διαδικασία που να προκύψει συλλογικά αυτή η μετατόπιση». Σπεύδει δε να καταγγείλει και μεθοδεύσεις με στόχο «τη συνδικαλιστική του υπονόμευση», ενώ ο ίδιος με την παραίτησή του παραχώρησε τη θέση του στο Δ.Σ. σε άλλο μέλος της παράταξης, ώστε να μην υπονοήσει κανείς ίδιον όφελος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου