Πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία - Η Δημοκρατία στην εποχή μας» στις 1 και 2 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» απαρτίζεται από 8 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταδικτατορικής πορείας της χώρας, από την αποκατάσταση και εδραίωση των θεσμών μέχρι την εξωτερική πολιτική και την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την εξέλιξη της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της ιδεολογικής συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. Συμμετέχουν πλειάδα διακεκριμένων καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Αχιλλέας Καραμανλής τηλεφώνησε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προσκάλεσε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος και αδελφός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Αχιλλέας Καραμανλής.
Συνεργάτες τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι και οι δύο θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση των τριών μετά από πολύ καιρό, η οποία ασφαλώς θα μαγνητίσει τους φωτογραφικούς φακούς και τις τηλεοπτικές κάμερες, κι αυτό γιατί το τετ α τετ των τριών γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις τους περνούν από δοκιμασία, μετά την κριτική που ασκούν για την εξωτερική πολιτική οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, φέρεται να διαχωρίζουν τις περιπτώσεις των κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Ιδίως μετά την ανοικτή κριτική του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα δημόσια «καρφιά» που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για «χαριεντισμούς» με τον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Σαμαρά και τα χαμόγελα που είχε ανταλλάξει προ ημερών σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο «χοντρό καρφί» του πρωθυπουργού είχαν απαντήσει πηγές του κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο «ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον Αντ. Σαμαρά» δεν είναι «επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση», αλλά επειδή «τα ''ήρεμα νερά'' με την Τουρκία διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις», προσθέτοντας: «Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, με τα σοβαρά στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους πραγματικά επικίνδυνους χαριεντισμούς, βραχύβια ''σύμφωνα φιλίας'' και υποκλίσεις».
Συνεργάτες Σαμαρά: Άθλιες προβοκάτσιες τα περί καταψήφισης του Προϋπολογισμού
Στα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν και φήμες ότι ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, ο οποίος υπέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κάτι που θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις.
Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όταν ρωτώνται σχετικώς, απαντούν ότι πρόκειται για «άθλιες προβοκάτσιες».
Και νέο τετ α τετ Μητσοτάκη-Σαμαρά στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Οδυσσέα Ελύτη»;
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ενδεχόμενο ενός ακόμη τετ α τετ μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 19:30, στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Ελύτη» στην Πλάκα (Διοσκούρων και Πολυγνώτου).
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση και θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του διατηρητέου κτιρίου, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επίσης προσκληθεί από τη σύντροφο του ποιητή, Ιουλίτα Ηλιοπούλου (η οποία έχει απευθύνει προσωπικά όλες τις προκλήσεις), ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα ανταποκριθεί.
Στο σπίτι-μουσείο του Οδυσσέα Ελύτη θα στεγαστεί το αρχείο του ποιητή, που κατέχει η κυρία Ηλιοπούλου, ενώ θα είναι ανοικτό για μελετητές απ' όλο τον κόσμο. Παράλληλα, αναδεικνύεται και αξιοποιείται το πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, κείμενα, φωτογραφίες, ακόμη και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και το γραφείο του, όπως ήταν στο σπίτι του στην οδό Σκουφά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου