Έφθασαν σήμερα το πρωί στη Νάξο οι περίπου 100 αγελάδες που έφερε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου από την Ολλανδία, με σκοπό να ενισχύσει τη ζώνη γάλακτος και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας. Για την εν λόγω πρωτοβουλία μίλησε διεξοδικά ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.
Ο Δ. Καπούνης μίλησε, συγκεκριμένα, μέσα από τον στάβλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο Αγερσανί. «Προσπαθούμε να μπούμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν συνεταιριστικό στάβλο με 500 μάνες, η παραγωγή του οποίου θα φθάνει τους 18-20 τόνους γάλα ημερησίως», τόνισε.
Κατόπιν, εξήγησε: «Ήλθαν σήμερα το πρωί τα ζώα που φέραμε από την Ολλανδία. Είναι 96 βελτιωμένες μοσχίδες, ράτσας Χολστάιν, ηλικίας περίπου δύο χρόνων και 6-7 μηνών έγκυες. Θα εγκλιματιστούν στο νησί μας. Αποφασίσαμε πως πρέπει να ενισχύσουμε τη ζώνη γάλακτος, όχι με το να δώσουμε αύξηση στο γάλα αλλά με το να φέρουμε ζώα για να μπουν στην παραγωγή μετά από τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να φέρουμε επιπλέον ζώα. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν περισσότερα για να φέρουμε, η αγορά είναι πολύ δύσκολη και ήταν επιτυχία το ότι βρήκαμε και αυτά».
Επίσης, ο Δ. Καπούνης προχώρησε και σε κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις: «Αυτά τα ζώα θα δοθούν με ενοικίαση πενταετίας στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα κόστος και η Ε.Α.Σ. θα πάρει το γάλα που έχει ανάγκη, καθώς παρατηρείται έλλειψη Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στην αγορά αυτή τη στιγμή. Επίσης, η ποιότητα του γάλακτος θα είναι η ίδια. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για το προϊόν Π.Ο.Π. αναφέρει ότι τα ζώα εγκλιματίζονται στο νησί, τρώνε ζωοτροφές από τη χλωρίδα της Νάξου και αποδίδουν αυτό που πρέπει να αποδώσουν. Εκτιμώ, ότι από αυτές τις αγελάδες θα παίρνουμε κατά μέσο όρο 35 κιλά γάλα».
Τέλος, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Δίνεται η ευκαιρία στον παραγωγό να αλλάξει τα ζώα που τώρα έχει και τα οποία βγάζουν 15-20 κιλά γάλα. Ακόμη, έχουμε πρόβλημα με επιμειξίες στο νησί και το ζωικό κεφάλαιο είναι αναγκαίο να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό το κάνει η Ε.Α.Σ., με τους κτηνιάτρους και τους ζωοτέχνες της».
Δείτε το απόσπασμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου