slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

: Δ. Καπούνης στο Blue Sky: «Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο!».


Λίγες ώρες πριν οι Αγρότες αποφασίσουν δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλούσε στην εκπομπή «Ραντεβού με την επικαιρότητα» του Blue Sky για τα δίκαια αιτήματα και τα μεγάλα τους προβλήματα.«Από τον Οκτώβριο του 2021 μιλάω για τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων και σήμερα επαληθεύομαι, με όλα αυτά που συμβαίνουν με τις κινητοποιήσεις τους», επεσήμανε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Φοβάμαι μήπως συνδικαλιστές που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα αποσυρθούν από τα μπλόκα και μειωθεί έτσι η δύναμή τους. Είναι μία εκτίμησή μου αυτή, θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης σχολίασε, αναφορικά με την προ μερικών ωρών συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τους Αγρότες: «Δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Λύθηκε κατά ένα μέρος το ζήτημα του πετρελαίου, με τα 82 εκατ. που θα δοθούν στους αγρότες. Εάν, όμως, διαιρέσουμε αυτό το ποσό δια τους περίπου 550 χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, στην ουσία αντιστοιχούν… 140 ευρώ στον καθένα. Ούτε για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ δεν φτάνουν!».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο Δ. Καπούνης, «δεδομένου ότι το νησί μας και τα άλλα Κυκλαδονήσια έχουν μικρό κλήρο, εάν, π.χ., εγώ ή ο αδελφός μου δηλώσουμε 50 στρέμματα στο ΟΣΔΕ θα πάρουμε βάσει αυτών και την επιδότηση του πετραλαίου. Αν από αυτά καλλιεργώ 20 στρέμματα, θα πάρω 60 ευρώ – είναι χρήματα αυτά; Δεν είναι ικανοποιητικό μέτρο, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όσο για το ρεύμα, το οικιακό ρεύμα είναι φθηνότερο από το αγροτικό. Μας ταυτίζουν με τους επαγγελματίες και λένε ότι το αγροτικό είναι 20-25% φθηνότερο από το επαγγελματικό. Είναι οι αγρότες επαγγελματίες όμως; Δεν μπορούν να σταθούν με αυτό το ρεύμα. Τον Οκτώβριο του 2021 ποτίζαμε με 7 ευρώ/ώρα και σήμερα έχει πάει 28, 30, 32 ευρώ/ώρα, ανάλογα τον πάροχο. Πώς θα ανταπεξέλθουμε; Αυτά είναι μεγάλα κόστη».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε, ξανά κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, στη Νάξο και όχι μόνο. «Υπήρξαν μειώσεις στις επιδοτήσεις από 25 έως 50%, όχι όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από τη διαχείριση των τότε Υπουργών που δεν είδαν καν την ΚΑΠ ή μετέφεραν ένα ποσό στην ενέργεια. Αυτό το ποσό λείπει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, είναι και τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. Παλιά ασφάλιζαν τα ζώα και έπαιρναν, εάν πέθαινε μία αγελάδα, 900 ευρώ και σήμερα παίρνουν 480. Γιατί; Δεν δίνουν όλα τα ασφάλιστρα αλλά το 60 ή το 65%. Κρατάνε κάποια χρήματα; Γιατί; Και ασφαλίζουν την αγελάδα μόνο αν πεθάνει στη γέννα ή από ένα είδος μαστίτιδας; Δεν είναι λύσεις αυτές.

Πάμε στα μεταφορικά: 32 ευρώ τον τόνο δίναμε και σήμερα είναι 65. Πώς θα ταΐσουν οι κτηνοτρόφοι; Επίσης, το πετρέλαιο σε όλη την Ελλάδα μπορεί να έχει 1,70 ευρώ, εδώ έχει 1,90 (και πέρυσι καλλιεργήσαμε με 2,20 ευρώ). Από τις επιστρεπτέες δεν πήραμε τίποτα. Πώς λοιπόν να ανταπεξέλθουν και να ζήσουν οι παραγωγοί; Έχουν μειώσει το ζωικό κεφάλαιο. Εμείς, η Ε.Α.Σ., παραλαμβάναμε 40 τόνους γάλα και σήμερα 27. Από εκεί να καταλάβετε τι έχει συμβεί με το ζωικό κεφάλαιο».

Ύστερα, ο παρουσιαστής της εκπομπής, Βαγγέλης Γιακουμής, ρώτησε τον Δ. Καπούνη για την παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου και την αύξηση του κόστους της: «Αυτό το θέμα μας προβληματίζει εδώ και έναν χρόνο. Επειδή είναι προϊόν Π.Ο.Π. η Γραβιέρα πρέπει να τυροκομούμε μόνο με γάλα Νάξου. Αλλά, με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, έχει επέλθει μείωση της πρώτης ύλης και μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων της Γραβιέρας. Σε κάποιες αλυσίδες λείπει το προϊόν, έχουν μειωθεί και οι εξαγωγές».

Στο σημείο εκείνο, ο Δ. Καπούνης αποκάλυψε: «Τον άλλο μήνα η Ε.Α.Σ. Νάξου θα πάει στην Ολλανδία για να φέρει αγελάδες για να τις δώσει στον παραγωγό ώστε να αυξήσουμε το γάλα κατά 6 τόνους. Θα φέρουμε περίπου 120 ζώα. Αυτή η επένδυση θα ξεπεράσει το μισό εκατ. ευρώ. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα. Δημιουργούμε στους παραγωγούς μας ένα περισσότερο κόστος, με το οποίο πάλι εμείς θα πρέπει να ασχοληθούμε διότι η Πολιτεία δεν το βλέπει. Όπως και να έχει, δεν πιστεύω ότι θα αυξηθεί η τιμή της Γραβιέρας, την κρατάμε. Το συνεταιριστικό κίνημα έχει πλέον καταπέσει αλλά εμείς οι συνεταιρισμοί κρατάμε την τιμή και αν υπήρχαν συνεταιριστικά προϊόντα στην αγορά δεν θα υπήρχε η αισχροκέρδεια που υφίσταται σήμερα. Εμείς, την πατάτα Νάξου ή τη Γραβιέρα, τις ελέγχουμε κατά την παραγωγή τους και η τιμή τους είναι ελεγχόμενη».

Στο κλείσιμο της συνέντευξής του, ο Δ. Καπούνης απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς την Πολιτεία «να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο» και πρόσθεσε: «Πρέπει, σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται και στις αποφάσεις που παίρνονται, να υπολογιστεί και η νησιωτικότητα, που είναι μόνο στα χαρτιά και ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί, παρότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλες τις κυβερνήσεις. Εμείς, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, είμαστε που κρατάμε όρθια και τη Νάξο και τα άλλα νησιά (και όχι ο τουρισμός). Αν φύγουν οι παραγωγοί, θα ερημώσουν τα νησιά. Να σταθεί η Πολιτεία δίπλα τους έτσι ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να κρατήσουν όρθιο τον πρωτογενή τομέα».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: