slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καθολική Αρχιεπισκοπή: Εκοιμήθη ο παπά – Μανώλης Ρεμούνδος

Από Νικόδημος Λιανός


Το Κάστρο της Νάξου από το μεσημέρι της Κυριακής (05/11) δεν είναι πια το ίδιο… Εχει χάσει έναν από τους πιο σημαντικούς ένοικούς του. Ο λόγος για τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο, τον “παπά – Μανώλη” των παιδικών μου χρόνων. Τον ιερέα που κράτησε όρθιο το καθολικό στοιχείο της Νάξου σχεδόν εξήντα χρόνια.

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Με βάση την σχετική ανακοίνωση από την Καθολική Αρχιεπισκοπή η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στη 1 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου και η ταφή στο Καθολικό Κοιμητήριο της Νάξου… Μάλιστα, η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου…



Εμείς θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Τον Δεκέμβριο του 2017. Οταν και ο ποιμενάρχης του Μητροπολιτικού ναού της Καθολικής Εκκλησίας στη Νάξο συμπληρώνει 58 χρόνια ιεροσύνης…

Μέσα από μία υπέροχη ανάρτηση, ο ανιψιός του Μιχάλης Ρεμούνδος μας ταξιδεύει στο χρόνο.. Τίτλος του κειμένου: «Επέτειος Ιερατικής Χειροτονίας π. Μανώλη Ρεμούνδου»

“Μια ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη περίμενε τον π. Μανώλη την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επειδή η 29η Νοεμβρίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για εκείνον αφού είναι η ημέρα της επετείου της Ιερατικής του Χειροτονίας.

Με πρωτεργάτη τον εφημέριο η Ενοριακή Κοινότητα της Μητροπόλεως θέλησε να εκφράσει εμπράκτως τις ευχαριστίες της για τα πενήντα οκτώ συναπτά έτη διαρκούς προσφοράς στην Εκκλησία του π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου.

Καταρχάς, λοιπόν, εψάλη η Δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τον ακούραστο εργάτη που έστειλε στον αμπελώνα του.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα κέρασμα στην ενοριακή αίθουσα όπου προβλήθηκαν φωτογραφίες-στιγμιότυπα από τη ζωή του π. Μανώλη ξεκινώντας από αυτές της οικογενειακής θαλπωρής, συνεχίζοντας με εκείνες του ιεροσπουδαστηρίου και καταλήγοντας ως ιερέας.

Ο π. Μανώλης λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τους ενορίτες και θέλησε να σταθεί σε κάποιες μοναδικές και σημαντικές στιγμές κάνοντας συγκινημένος ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς του.

Όμως όλοι εμείς π. Μανώλη θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια αποτελέσατε και συνεχίζετε να αποτελείτε σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ενορία μας αλλά και για όλο το νησί της Νάξου, καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά της αρμοδιότητά σας τα οποία υπηρετήσατε πιστά αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, τις αποστάσεις και τη σωματική κούραση.

Σας ευχαριστούμε γιατί αποτελείτε παράδειγμα ηθικότητας και ανιδιοτέλειας και συνεχίζετε να αποτελείτε πνευματικό φάρο που το φως του νικά το σκοτάδι της σημερινής επικρατούσας πνευματικής υποβάθμισης.

Τέλος, σας ευχαριστούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια «φυλάξατε Θερμοπύλες», γιατί διατηρήσατε τη φλόγα αναμμένη υπό αντίξοες συνθήκες και ευχόμαστε στον π. Γιώργο αυτή τη φλόγα που του παραδώσατε να την μετατρέψει σε πυρκαγιά.

Να είστε υγιείς και κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμα.

Σας ευχαριστούμε”.

Ποιος ήταν ο πατ. Εμμανουήλ Ρεμούνδος 

Ο π. Μανόλης Ρεμούνδος καταγόταν από γονείς από τον Ταραμπάδο της Τήνου, αλλά είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1934, όπου οι γονείς του είχαν μεταναστέψει για λόγους εργασίας στην κτηματική περιουσία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Υπήρξε ανιψιός του επισκόπου πρώην Θήρας Τιμοθέου Ρεμούνδου, από τον οποίο κληρονόμησε την αγάπη για τους φτωχούς και μια πλούσια αλληλογραφία, η οποία κάποτε θα πρέπει να μελετηθεί και να εκδοθεί, επειδή αναφέρεται σε δύσκολες περιόδους τη ιστορίας του τόπου μας.

Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Διάδοσης της Πίστεως στη Ρώμη και το έτος 1958 χειροτονήθηκε ιερέας και αρχικά διακόνησε στις ενορίες της Τήνου Καρκάδο και Κάτω-Κλείσμα για λίγα χρόνια και μετά συνεχώς στην Παροναξία ως υπεφημέριος αρχικά και στη συνέχεια ως εφημέριος Νάξου και Πάρου..

Λάτρης της ιστορίας της Νάξου, συγκέντρωσε πλήθος ιστορικών τεκμηρίων για τα δυο νησιά που υπηρετούσε, τακτοποίησε το αρχιεπισκοπικό Αρχείο της Νάξου καθώς και τη Βιβλιοθήκη, βοήθησε μεγάλο αριθμό φοιτητών και επιστημόνων από κάθε γωνιά της γης που επισκέπτονταν για λόγους έρευνας τη Νάξο και έθετε στη διάθεσή τους τα τεκμήρια αυτά και τα έγγραφα χωρίς υστεροβουλία.

Ο ίδιος συνέταξε και εξέδωσε Βιοβιβλιογραφικό Κατάλογο των Καθολικών Αρχιεπισκόπων Παροναξίας και σε ένα τόμο το σύνολο της Βιβλιογραφίας για τη Νάξο. Ελπίζουμε πως το ιστορικό υλικό που συγκέντρωσε να «πιάσει τόπο» και μετά την εκδημία του, προς όφελος πάντοτε της ιστορίας που του νησιού που έγινε η πατρίδα του.

Έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποία ήταν άριστος γνώστης της θεολογία και της Λατρείας της. Δε μπορούσε παρά να απολαμβάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του και της διακονίας του την εκτίμηση όλων των Ναξίων, ανεξαρτήτως δόγματος.

Προτείνουμε στον Δήμο Ναξίων να αφιερωθεί κάποιο «στενό» του Κάστρου της Νάξου στη μνήμη αυτού του ανθρώπου που τίμησε τη Νάξο και την ιστορία της.

Ευχόμενοι την ανάπαυση της ψυχής του «εν σκηναίς δικαίων» εκ μέρους του Αρχιερέως Χριστού, επικαλούμαστε και τις ικεσίες της Αειπαρθένου Μαρίας της Βρυσιώτισσας, την αγάπη προς την οποία κληρονόμησε από την ιστορική του οικογένεια. Συλλυπούμαστε τις αδελφές του και τους υπόλοιπους συγγενείς του ευχόμενοι την εξ ύψους παρηγορία!

Με πληροφορίες από τη σελίδα του πατέρα Μάρκου Φώσκολου στα social media

Δεν υπάρχουν σχόλια: