slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιατί άλλαξε η εικόνα στον β' γύρο - Η αποχή, οι αντισυσπειρώσεις και τα λάθη που «πλήγωσαν» τους υποψηφίους της ΝΔ

Ο Κώστας Μπακογιάννης πλήρωσε την απουσία Χαρδαλιά από τον β' γύρο ενώ ο Κώστας Αγοραστός παρασύρθηκε από τον Daniel - Tα παράπονα του Ζέρβα για τον κομματικό μηχανισμό που δεν κινήθηκε
Τα χαμόγελα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών στα γραφεία της ΝΔ πάγωσαν το βράδυ με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Είναι προφανές, όπως ομολογούσαν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι για διάφορους λόγους το κυβερνών κόμμα βρέθηκε εκτός στόχων και κατέγραψε μη αναμενόμενες απώλειες, όπως π.χ. ο Δήμος Αθηναίων, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες παρέσυραν τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό μετά από 12 χρόνια θητείας.

Είναι προφανές ότι η μεγάλη αποχή του δεύτερου γύρου, με δεδομένο ότι από τον πρώτο γύρο είχαν κριθεί πολλές εκλογικές μάχες σε επίπεδο δήμων, κόστισε στους υποψηφίους της ΝΔ. Δύο τρανταχτά παραδείγματα είναι ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο μεν Κώστας Μπακογιάννης δεν ευνοήθηκε διόλου από το γεγονός ότι στην κάλπη δεν υπήρχε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αποτέλεσμα παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ να μην σηκωθούν από τον καναπέ. Στη Θεσσαλία από την άλλη, το γεγονός ότι οι δημαρχιακές μάχες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή επενέργησαν σημαντικά στην αποχή του δεύτερου γύρου, πέρα από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχε η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα έναντι του Κώστα Αγοραστού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που εξηγούν τις ήττες που υπέστησαν οι υποψήφιοι που στηρίζονταν από τη ΝΔ κατά τόπους.

Δήμος Αθηναίων

Από τη στιγμή που ο Κώστας Μπακογιάννης δεν «καθάρισε» από τον πρώτο γύρο, είδε να συνασπίζονται άπαντες εναντίον του στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα. Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Μπακογιάννης έκανε, εκ των πραγμάτων, ένα σοβαρό λάθος στρατηγικής, ζητώντας με δική του πρωτοβουλία ντιμπέιτ με τον κ. Δούκα, το οποίο έκανε τον υποψήφιο που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ πανελληνίως γνωστό και τον βοήθησε να καλύψει εν μια νυκτί το κενό αναγνωρισιμότητας που είχε, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ως ένας μετριοπαθής πολιτικός. Είναι, επίσης, προφανές ότι ο κ. Μπακογιάννης πληρώνει και το έργο του «μεγάλου περιπάτου», το οποίο συνοψίζεται στην οδό Πανεπιστημίου.

Τα νούμερα στην περίπτωση του κ. Μπακογιάννη εξηγούν και κάτι ακόμα: από τις 57.800 ψήφους του πρώτου γύρου, έλαβε περίπου 50.000. Με άλλα λόγια, είχε 8.000 λιγότερες ψήφους, προφανώς από ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ υπέρ του κ. Δούκα συνασπίστηκαν όλα τα υπόλοιπα στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να πάρει 64.000 ψήφους από τις ούτε 20.000 που είχε την προηγούμενη Κυριακή.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Η ήττα του Κωνσταντίνου Ζέρβα τις προηγούμενες μέρες φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Ο ίδιος πήρε ένα πολύ μικρό ποσοστό στον πρώτο γύρο και όλοι συνασπίστηκαν εναντίον του στο πρόσωπο του «βενιζελικού» Στέλιου Αγγελούδη, ενός πολύ έμπειρου πολιτικού στελέχους που επί μήνες δούλεψε «κάτω από τα ραντάρ» για την υποψηφιότητα του. Είναι προφανές ότι ο κ. Ζέρβας εισέπραξε τη δυσαρέσκεια για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην πόλη επί των ημερών του. Οι αριθμητικές του απώλειες σε ψήφους ήταν μικρές, καθώς πήρε περίπου τις ίδιες, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπέστη τη ζημιά ήδη από τον πρώτο γύρο. Ο κ. Ζέρβας, βεβαίως, σε συνομιλητές του αφήνει αιχμές για πλημμελή κινητοποίηση της ΝΔ υπέρ του, καθώς στελέχη του κόμματος δεν τον στήριζαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, όπως και πολλά άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, βρέθηκαν στο πλευρό του.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αν δεν είχαν γίνει οι πλημμύρες, ελάχιστοι έχουν αμφιβολία ότι ο Κώστας Αγοραστός θα ήταν περιφερειάρχης για άλλα πέντε χρόνια από τις πλημμύρες. Οι καταστροφές, όμως, ανέδειξαν τα κενά στους σχεδιασμούς κρίσιμων έργων υποδομής, ενώ ο περιφερειάρχης δέχθηκε τη μήνιν των πολιτών, με το γεγονός να είναι ακόμα νωπό στις μνήμες τους. Για τη ΝΔ, η μάχη της Θεσσαλίας ήταν άκρως πολιτική, με δεδομένο ότι απέναντι του ο κ. Αγοραστός είχε πολιτικό στέλεχος που στηριζόταν επισήμως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και έγινε κομματικά μεγάλη κινητοποίηση για να στηριχθεί, κάτι που, όμως, φαίνεται ότι γύρισε μπούμερανγκ. Παράλληλα, το γεγονός ότι αρκετοί μεγάλοι δήμοι της Θεσσαλίας κρίθηκαν νωρίς δεν βοήθησε καθόλου τον κ. Αγοραστό, καθώς οι ψηφοφόροι δεν σηκώθηκαν από τον καναπέ μόνο και μόνο για τον στηρίξουν, με αποτέλεσμα να πάρει 50.000 λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που εξέπληξε αρκετούς στη ΝΔ, αλλά, όπως το έθετε την περασμένη Κυριακή στέλεχος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ «ο Μέτιος θα έπρεπε να έχει τρέξει περισσότερο για να το καθαρίσει από τον πρώτο γύρο». Ο κ. Μέτιος, σε μια αντιστροφή της έκβασης του δεύτερου γύρου του 2019, έχασε για σχεδόν 3.000 ψήφους από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη που προέρχεται από τη ΝΔ. Εδώ οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: ο κ. Μέτιος έχασε από την πρώτη Κυριακή περίπου 26.000 ψήφους, ενώ ο κ. Τοψίδης πήρε μόλις 1.500 λιγότερες, κάτι που σημαίνει ότι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι δεν εμφανίστηκαν στη δεύτερη κάλπη.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ήταν ίσως η μεγαλύτερο έκπληξη για τη ΝΔ, με τον στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή να χάνει καθαρά από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη, αν και είχε κερδίσει επίσης καθαρά στον πρώτο γύρο. Ο κ. Στεφανής έχασε περίπου 5.000 ψήφους από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Μουντζούρης πήρε περίπου 8.500 περισσότερες από αυτές που είχε πάρει πριν από μια εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει ότι, από τη μια, ψηφοφόροι του κ. Στεφανή δεν ξαναπήγαν, από την άλλη η αντιπολίτευση στήριξε τον υποψήφιο που δεν είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ. Με άλλα λόγια, και στο Βόρειο Αιγαίο η στρατηγική έντονης πολιτικοποίησης «δεν βγήκε».

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας/ Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων

Πρόκειται για δύο περιφέρειες που θεωρούνταν εκ των πραγμάτων χαμένες για τη ΝΔ. Στα Ιόνια Νησιά, η Ρόδη Κράτσα εθεωρείτο εξαιρετικά αδύναμη υποψηφιότητα και κομματικά στελέχη έλεγαν ότι ήταν κέρδος και μόνο που πέρασε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον γαλάζιο «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή. Ενδεικτικό στην περίπτωση των Ιόνιων Νήσων είναι ότι, προεκλογικά, είχε διερευνηθεί το ενδεχόμενο μιας άλλης υποψηφιότητας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν τα συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα των περιοδειών του. Ομοίως προδιαγεγραμμένο εθεωρείτο και το αποτέλεσμα στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο Γιώργος Κασαπίδης ήταν μια αδύναμη υποψηφιότητα με αρκετές έριδες και εντός της ΝΔ, ενώ έχασε μεταξύ των δύο Κυριακών και 10.000 ψήφους, την ώρα που ο ανθυποψήφιός του, πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης απλά διατήρησε τις δυνάμεις του και πήρε περίπου 2.500 ψήφους περισσότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: