slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Πολυχρονάκος : «Η Πάρος αξίζει καλύτερες υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Τον προβληματισμό αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της δημόσιας υγείας στη Πάρο εξέφρασε ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πολυχρονάκος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί.  Ο κ. Πολυχρονάκος κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας, διαπίστωσε:

Τα κενά που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παθολόγου, χειρουργού, μικροβιολόγου, γυναικολόγου. Η υποστελέχωση, έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες.
Δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης, κάτι που σημαίνει ότι οι χρονίως πάσχοντες κάτοικοι της Πάρου πρέπει να ταξιδεύουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Νάξο ή στην Αθήνα, αν αυτό είναι εφικτό και με κίνδυνο κάποιες φορές να μη μπορούν να ταξιδέψουν π.χ λόγω απαγορευτικού απόπλου των πλοίων.
Το πρόβλημα των διακομιδών. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι τα πλωτά ασθενοφόρα του Λιμενικού Σώματος, ακινητοποιούνται με τα 5-6 μποφόρ, καιρικές συνθήκες που είναι συνήθεις στις Κυκλάδες.

Σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε ο κ. Πολυχρονάκος με την Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κα Μαρία Κουτσονικολή και αφού του μετέφερε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται καθημερινά από γιατρούς και νοσηλευτές ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού, αλλά και κατά την περίοδο του κορωνοϊού δήλωσε:
«Αντί να συζητάμε για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Πάρο, καλό θα ήταν να δούμε αρχικά πως θα βελτιώσουμε την υπάρχουσα δομή υγείας.
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στις δομές δημόσιας υγείας στο νησί.
Για να έρθουν γιατροί και να υπηρετήσουν στην Πάρο, θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει επιτέλους να πιεστεί μια κυβέρνηση να τα κάνει νόμο του Κράτους.
Αναφέρομαι σε μισθολογικά και βαθμολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, που πρέπει να αμείβονται περισσότερο και να έχουν ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη, παράλληλα με οικονομικά κίνητρα όπως ένα για παράδειγμα στεγαστικό επίδομα.
Το ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή σε κανένα. Αντίθετα θα θέσει προϋποθέσεις στο προγραμματικό πλαίσιο όπως:
1. Τα μισθολογικά, βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά.
2. Επαρκώς στελεχωμένο Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί, - όπως η Πάρος- , με υποδομές πρωτοβάθμιας αλλά και εν μέρει δευτεροβάθμας φροντίδας υγείας ( π.χ μονάδα αιμοκάθαρσης).
3. Υποδομές ανάπτυξης υπηρεσιών τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών με διασύνδεση με μεγάλα νοσοκομεία.                           Τέλος το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να δώσει απαντήσεις για τα πλωτά ασθενοφόρα που ουσιαστικά δεν προσφέρουν υπηρεσίες και ακινητοποιούνται με 5-6 μποφόρ. Αναρωτιέται κανείς τι προδιαγραφές τέθηκαν για την προμήθεια τους αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νησιωτική Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό δυσάρεστο γεγονός, η απώλεια μια ανθρώπινης ζωής στους Παξούς, όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της καθώς υπήρχε απαγορευτικό».
Στην υγεία, δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί!


Δεν υπάρχουν σχόλια: