slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Τσακίρης : «Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα και ανάπτυξη ή περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη». Συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ΡOLITICAL και στον Σωτήρη Πίκουλα


   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν μπει εδώ και καιρό στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και παρά τις τεράστιες κρίσεις τις οποίες ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε στιγμή που δεν είχαμε την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις

 O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλά στην «Political» για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, το οποίο τρέχει με 80%, κατατάσσοντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης πόρων στην ΕΕ. Η κάθε επένδυση, πλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, γίνεται όμως και πιο γρήγορα και ευέλικτα. Αναφέρεται στους πόρους που πρέπει να απορροφήσουν οι δήμοι, στα πρόσφατα επενδυτικά deals στη βιομηχανία καθώς και στα προσεκτικά βήματα της κυβέρνησης να αναπτύξει βαριά βιομηχανία πέραν του τουρισμού. Τέλος, αναλύει τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, επισημαίνει τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας στην προσέλκυση ακόμα περισσότερο επενδύσεων και προτάσσει το διακύβευμα των εθνικών εκλογών με το δίλημμα «σταθερότητα και ανάπτυξη ή περιπέτειες». Κύριε υπουργέ, ποια είναι μετά τις πολλαπλές μίνι κρίσεις στην ελληνική οικονομία η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; H απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά ικανοποιητική και εξελίσσεται όπως ακριβώς το είχαμε σχεδιάσει. Έχουμε πετύχει απορρόφηση πάνω από 80% αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όταν τον Ιούλιο του 2019 που αναλάβαμε -και με δεδομένο ότι ξεκίνησε η υλοποίησή του το 2014- ήταν στο 25%. Έχοντας φτάσει η απορρόφηση στο 80%, αντιλαμβάνεστε ότι το ισχύον πρόγραμμα θα κλείσει «ομαλά» και θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω πως έχουμε αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό. Επίσης βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων ανάμεσα σε όλα τα κράτημέλη της ΕΕ. Θεωρείτε ότι ο χρόνος για να υλοποιηθεί μια επενδυτική πρόταση μέσω ΕΣΠΑ είναι ελκυστικός πια ή χωρούν διορθώσεις; Νομίζω ότι πλέον ο χρόνος είναι πραγματικά ελκυστικός, αφού το ΕΣΠΑ, πόσω μάλλον το νέο ΕΣΠΑ, δεν θυμίζει και δεν θα θυμίζει τίποτα από αυτά που θυμόμασταν. Το ΕΣΠΑ είναι γρήγορο και ευέλικτο πλέον.
Όμως είναι λογικό πως ανάλογα με το είδος της επένδυσης θα παρέχεται και ο αντίστοιχος χρόνος έγκρισης. Οι λεπτομέρειες, φυσικά, για την υλοποίηση κάθε επένδυσης θα εξαρτώνται από τη δομή και τους κανόνες της κάθε πρόσκλησης. Φυσικά, όπως ήδη θα γνωρίζετε, θα υπάρχει πλέον ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, το φαινόμενο της εμπλοκής χρημάτων σε ένα επενδυτικό σχέδιο που δεν υλοποιείται. Αλήθεια, οι περιφέρειες και οι δήμοι απορροφούν γρήγορα τους πόρους ΕΣΠΑ ή υπάρχει καθυστέρηση; Κοιτάξτε να δείτε, τα περιφερειακά προγράμματα είχαν όντως μια σημαντική υστέρηση, όμως, ευνοήθηκαν από τα μέτρα που εφαρμόσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ίδιο και οι δήμοι. Από τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλαδή. Μπροστά μας, όμως, έχουμε τη νέα προγραμματική περίοδο, όπου οι πόροι για τα 13 ΠΕΠ είναι αυξημένοι κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχαν να διαχειριστούν την τρέχουσα περίοδο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να είστε σίγουροι πως θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τις περιφέρειες για να καταφέρουν να απορροφήσουν αυτούς τους αυξημένους πόρους. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι πραγματικά το οξυγόνο της. Σε ποιους κλάδους επικεντρώνονται; Και βλέπουμε μια ποιοτική αλλαγή στις επενδύσεις σε κλάδους της βιομηχανίας αντί των υπηρεσιών; Έχουμε επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τελευταίο απτό παράδειγμα, η επένδυση που πραγματοποιήθηκε από την ADQ μέσω της DisruptAD (πλατφόρμα επιχειρηματικών συμμετοχών - venture platform), στην proptech εταιρεία Blueground που παρουσιάζει αξιοσημείωτη οργανική και διεθνή ανάπτυξη. Η πανδημία, βέβαια, ανέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί στρατηγικά στη βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση. Συνεπώς, η διατήρηση και η ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων και επενδύσεων αποτελούν για εμάς σημείο-κλειδί για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλά ξεχωριστά παραδείγματα βιομηχανικών επιχειρήσεων που επενδύουν και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας. Μπορεί η Ελλάδα να αναπτύξει μια βαριά βιομηχανία πέραν του τουρισμού; Η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσει μια βαριά βιομηχανία πέραν του τουρισμού. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κατασκευών. 

Ακριβώς επειδή ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στον κόσμο της παραγωγής και αυτό γιατί ο κόσμος της βιομηχανίας δεν είχε καλή επικοινωνία με την κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια. Τρανή απόδειξη, η χαμένη μάχη του 2013-2014 των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τις τιμές του ρεύματος. Η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε να δει το προφανές, ότι οι ελληνικές βιομηχανίες πλήρωναν ακριβότερα το ρεύμα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν την επιλογή τους, έκλεισαν την πόρτα στη βιομηχανία. Δεν ήθελαν παραγωγή. Αν ήθελαν, θα έκαναν τελείως διαφορετικά πράγματα. Η χώρα μας, όμως, και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν στοιχηματίσει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας. Τόσο ως αντίδοτο στην κρίση όσο και προκειμένου να χτιστεί και μια οικονομία παραγωγική, εξωστρεφής και λιγότερο ευάλωτη σε παρόμοιες απειλές στο μέλλον. Αξίζει αυτή την περίοδο να επενδύσει κάποιος στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πχ, φωτοβολταϊκά, ή θα αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο τα επόμενα χρόνια; Φυσικά και αξίζει! Η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στις επενδύσεις, προσελκύοντας τεράστια κεφάλαια, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την πράσινη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος. Ήδη οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν δρομολογήσει για την επόμενη δεκαετία σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 16 GW και σε αξία τα 16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν πρωτίστως τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πλάνα τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. 

Το momentum, λοιπόν, είναι εξαιρετικά θετικό και, φυσικά, υπάρχουν προσκλήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ που στοχεύουν στον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας. Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης η επιλεξιμότητα από τις τράπεζες είναι μικρή και ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός των κονδυλίων; Κατ' αρχάς, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ λίγες στη χώρα μας. Όλο αυτό που λέγεται ότι στηρίζουμε μόνον τις μεγάλες είναι ξεκάθαρα fake news. Τα χρήματα που έχουν δοθεί τα τελευταία τρία χρόνια για ενίσχυση των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, αν συμπεριλάβουμε και τη μόχλευση των τραπεζών. Θυμίζω, τα εργαλεία Εγγυοδοτικό και ΤΕΠΙΧ δόθηκαν για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας και απευθύνθηκαν αποκλειστικά σε ΜμΕ. Και ας μην το ξεχνάμε: το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ αφορούν τις ΜμΕ και δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε διαφορετικά. Είναι προδιαγεγραμμένο κανονιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσουν τις ΜμΕ. Οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν μια ανησυχία για την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα, εάν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, άρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συμμερίζεστε την άποψη και τι πιστεύετε ότι θα γίνει μέσα στο 2023 με τη βαθμίδα αυτή; Φυσικά, μια πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει την επενδυτική βαθμίδα και ό,τι έχουμε χτίσει ως κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί όπως γνωρίζετε οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την Ελλάδα επειδή βελτίωσε τη διαχείριση του δημόσιου τομέα μέσα σε διαδοχικές κρίσεις, μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια, ολοκλήρωσε μεταρρυθμίσεις και, φυσικά, κατάφερε να απαλλαγεί από τα βάρη της πολυετούς περιόδου των μνημονίων. 

Τον προηγούμενο Απρίλιο, εξόφλησε πρόωρα το 1,81 δισ. που ήταν το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, όπως έκαναν και όλες οι υπόλοιπες χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης. Και φυσικά, η χώρα μας κατάφερε να πάρει έγκριση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, ένα καθεστώς που αποτελεί και το τελευταίο «βαρίδι» από την εποχή της σκληρής λιτότητας. Όλα αυτά, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας το ελληνικό χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10%. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την πολιτική σταθερότητα, αυτό που θα μετρήσει είναι η δημοσιονομική προσαρμογή σε έλλειμμα και χρέος, αλλά και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, πράγματα που έχουμε αποδείξει πως τα γνωρίζουμε και πως τα καταφέρνουμε. Τελικά, το διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών ποιο πιστεύετε ότι είναι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει με σαφήνεια το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και αυτό δεν είναι άλλο από τη φράση «σταθερότητα και ανάπτυξη ή περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη;». Και οι εμφανίσεις του κ. Τσίπρα τον δικαιώνουν απόλυτα. Ζούμε συνεχώς ένα déjà vu του «λεφτά υπάρχουν» και, βέβαια, ο κόσμος γνωρίζει πλέον πως πρόκειται για αντίληψη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μνημόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν μπει εδώ και καιρό στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και παρά τις τεράστιες κρίσεις τις οποίες ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε στιγμή που δεν είχαμε την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε αυτές που φιλοξενούνται σε ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάτι σημαίνει. Υπάρχει ένα «μπετόν» εμπιστοσύνης που αναγνωρίζει τη σημασία μιας ικανής ηγεσίας σε δύσκολους καιρούς. 

 Η αγορά των ΑΠΕ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στις επενδύσεις. Ήδη οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν δρομολογήσει για την επόμενη 10ετία σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 16 GW και σε αξία τα 16 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: