slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος - Φιλώτι: Συγκίνηση στην εκδήλωση για την Σχολή Αρώνη και τη σχέση της με τη Νάξο (photo)


Οτι κι εάν πει κανείς για την προσφορά της Σχολής Αρώνη στην εκπαίδευση είναι λίγο... Σε εβδομήντα χρόνια ζωής (1852 - 1922) την πόρτα της πέρασαν περισσότεροι από 13.000 μαθητές σε μία προσπάθεια να γίνουν κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας και όχι μόνο... Είχε όμως τη μοίρα του ελληνισμού που χάθηκε κάτω από την επέλαση των Τούρκων και την Μικρασιατική Καταστροφή...

https://www.naxospress.gr/arthro/paideia/naxos-filoti-sygkinisi-stin-ekdilosi-gia-tin-sholi-aroni-kai-ti-shesi-tis-me-ti-naxo

Τη περασμένη Παρασκευή (09/09) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Φιλώτι της Νάξου. Η σχέση άλλωστε τόσο της Σχολής Αρώνη μέσω του ιδρυτή της όσο και των Βουρλών της Μικράς Ασίας με το Φιλώτι γνωστή σε όλους... Εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου υπό τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και τη Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίου βιβλιοθήκης Ανωμερίτη. 

Με βάση την ενημέρωση από τη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας " Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9-9-2022 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη Σχολή Αρώνη στη Σμύρνη και στον Νάξιο ιδρυτή της Νικόλαο Αρώνη, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου,

του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου, κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, του ομ. Καθηγητή της Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., Ακαδημαϊκού και πρ. Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στεφάνου Ημέλλου και πλήθους κόσμου.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και τη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη, ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Κύλης με θέμα: «Η ιερατική οικογένεια Αρώνη από το Φιλώτι», ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών κ. Φώτης Καραλής με θέμα «Τα Βουρλά και οι Ναξιώτες» και ο  πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Γεώργιος Ανωμερίτης με θέμα «Η Σχολή Αρώνη και ο Σεφέρης».  Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών  Νάξου Χάϊδω Μουστάκη Παπαγιάννη

Εμείς να σημειώσουμε μόνο ότι  Η Σχολή Αρώνη βρίσκονταν στην Οδός Αλάμπρας 9 στη Σμύρνη καιτ ο πρώτο της όνομα ήταν “Εμπορικό Σχολείο”.  Το 1909 μετατράπηκε σε “Ελληνογαλλικό Λύκειο” και το 1911 με Βασιλικό διάταγμα αναγνωρίστηκε σαν ισότιμο με τα δημόσια γυμνάσια της Ελλάδας. Διευθυντής ήταν ο Χρήστος Αρώνης. Τα δίδακτρα κυμαίνονταν από 9 μέχρι 25 Οθωμανικές λίρες το χρόνο, ανάλογα με το έτος σπουδών και τέλος το τελευταίο σχολικό έτος που λειτούργησε είχε 235 μαθητές, 6 καθηγητές και 15 διδάσκοντες. 

Ηταν το δεύτερο μετά την Ευαγγελική Σχολή σε σημασία και  κύρος εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Σμύρνη, ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Αρώνη το  Σεπτέμβριο του 1852. 

Ο πατέρας του Χριστόδουλος Αρώνης Βαρελάς από το Φιλώτι, μετά τη  γέννηση των παιδιών του (Νικόλαος, φιλόλογος και Μεθόδιος, Μητροπολίτης  Διδυμοτείχου και Μυτιλήνης) μετανάστευσε το 1830 στη Σμύρνη. 

Στη Σχολή Αρώνη φοίτησαν 13.000 νέοι μεταξύ των οποίων, ο Αριστοτέλης  Ωνάσης και παιδιά εφοπλιστών της Χίου (Λαιμός, Πατέρας κ.α.), ο  Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δ. Μυράτ, ο Γ. Σεφέρης, ο Ι. 
Πεσματζόγλου, ο Στ. Σεφεριάδης, ο αρχιστράτηγος Λ. Παρασκευόπουλος, ο  Κόκος Τενεκίδης κ.α.. 

Ο ιστορικός της Μικρασίας Χρ, Σολομωνίδης κ.α. αποκαλούν το Νικόλαο  Αρώνη Μέγα Διδάσκαλο του Γένους και τον τοποθετούν μαζί με τον Κοραή,  τον Καΐρη, τον Άγιο Νικόδημο, τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ στις Χρυσές  Δέλτους της Ευαγγελικής Σχολής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: