slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Οι στρατηγικές επενδύσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπακούουν στο συνολικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης και ούτε εντάσσονται σε συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό»

  

 

 

Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Οι επενδύσεις όπως τις επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όπως τις νομοθετεί το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, δεν υπακούουν ούτε στο συνολικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης ούτε φυσικά εντάσσονται σε συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο, τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

Ο Νίκος Συρμαλένιοςέκανε ειδική αναφορά στις Κυκλάδες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι φυσικά επιβουλεύονται το εξαιρετικό, φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Μέσα από αυτό το περιβάλλον, όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις αυτές θέλουν να φτιάξουν επενδύσεις και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αδιαφορώντας για τα ευαίσθητα, μικρά γεωγραφικά οικοσυστήματα αυτών των νησιών.

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 «Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έννοια των στρατηγικών επενδύσεων είναι μια έννοια που θεσμοθετήθηκε αρχικά με το ν.3894/2010 και στη συνέχεια εξελίχθηκε και βελτιώθηκε, θα έλεγα, σημαντικά με τον ν.4608/2019 και ακριβώς ήθελε να σηματοδοτήσει ότι οι στρατηγικές επενδύσεις είναι κάτι διαφορετικό από τις κοινές επενδύσεις. Δηλαδή, ότι στην τοπική οικονομία, σε τοπικό επίπεδο διαμορφώνουν αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις μονιμότερα χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές μεγέθους, έντασης εργασίας, δηλαδή αριθμό απασχολουμένων, ειδικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όλα αυτά τώρα με το νόμο τον οποίο εσείς φέρνετε σήμερα και θα ψηφίσετε σε λίγο ουσιαστικά οι προδιαγραφές αυτές χαλαρώνουν, προκειμένου οι επενδυτές να διευκολύνονται και να επενδύουν χωρίς όρους και όρια για τη διασφάλιση των δικών τους κερδών. Και βεβαίως, οι επενδύσεις αυτές έτσι όπως τις νομοθετεί το νομοσχέδιο αυτό δεν υπακούουν ούτε στο συνολικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης ούτε φυσικά εντάσσονται σε συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο.

Νομίζω ότι ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Χαρίτσης αλλά και η Εισηγήτρια μας, η κ. Πέρκα, σας απέδειξαν με συγκεκριμένα επιχειρήματα τι παραλάβαμε εμείς ως επενδυτική νομοθεσία, τι καταφέραμε και πώς εντάξαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες αυτές τις επενδύσεις σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Και θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2018 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι το πλαίσιο από το 2015 και μετά, μέχρι το 2019 και το πλαίσιο που ζούμε σήμερα είναι τελείως διαφορετικά στην οικονομία σε ό,τι αφορά τα μνημόνια και την κρίση -σήμερα δεν είμαστε σε μνημόνια, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και της δικής μας πολιτικής, που μας έβγαλε από το τρίτο μνημόνιο, αλλά και λόγω του ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία σήμερα είναι άνετα και άπλετα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες-μέλη, κάτι το οποίο δεν υπήρχε ούτε το 2015 ούτε το 2016 ούτε το 2017 ούτε το 2018.

Κατάγομαι από τις Κυκλάδες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι φυσικά επιβουλεύονται το εξαιρετικό, φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Μέσα από αυτό το περιβάλλον θέλουν να φτιάξουν επενδύσεις και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Θα σας έλεγα ότι σε αυτά τα ευαίσθητα, μικρά γεωγραφικά οικοσυστήματα, όπως οι Κυκλάδες, αλλά και άλλα νησιά της Ελλάδας εάν δεν υπάρχει τοπικός χωρικός σχεδιασμός ανά νησί αν δεν υπάρχει υπερκείμενος σχεδιασμός, όπως το χωροταξικό για τις ΑΠΕ -επειδή τελευταία οι επενδύσεις στις ΑΠΕ τρέχουν- ή ο περιφερειακός σχεδιασμός, καθώς επίσης και κάτι πολύ σημαντικό που σας είπαν και διάφοροι φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, αν δεν υπάρχουν μελέτες φέρουσας ικανότητας, τότε ο κίνδυνος καταστροφής όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας θα είναι ανεπιστρεπτί, όπως και το ίδιο το τουριστικό προϊόν το οποίο θα πάθει πολύ μεγάλη ζημιά. Γι' αυτό αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες με τις βιομηχανικές ΑΠΕ, οι οποίες έρχονται με πολύ μεγάλη ορμή να μπουν στα νησιά μας. Ο αντίκτυπος θα είναι στην τοπική οικονομία.

Θέλω να το καταλάβετε αυτό και να κατανοήσετε ότι εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την υπεράσπιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που για κάποια μέρη της χώρας μας είναι χειροποίητα, είναι αυτά που έρχονται ανά τους αιώνες και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της τοπικής οικονομίας, διότι έτσι ακριβώς θα πάθει μεγάλη ζημιά το τουριστικό προϊόν.

Το κρίσιμο λοιπόν, θέμα του τοπικού χωρικού σχεδιασμού, το οποίο ξεκίνησε το 1988 -από τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα είχαν χρηματοδοτήσει τότε- δυστυχώς δεν κατέληξε ποτέ ή κατέληξε ελάχιστα. Και φυσικά με τους νόμους Χατζηδάκη, όταν ήταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τώρα με τον εργασιακό νόμο που συμπλέουν οι καταστροφές και στο περιβάλλον και στην εργασία, όλα αυτά τα πράγματα χειροτερεύουν.

Και θέλω να πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Εγώ κατέθεσα στις 23 Νοεμβρίου του 2020 Ερώτηση για την Ίο σχετικά με απόφαση ΦΕΚ 17/23-11-2020 με την οποία εγκρίνατε τέσσερις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Καταπατήσεις αιγιαλών. Έχει υπάρξει τεράστια διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας. Το Λιμεναρχείο έχει υποβάλει δύο δικογραφίες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Νάξου και εισηγήσεις του EnterpriseGreece προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ δια του Γενικού Γραμματέα μας απάντησε ότι είναι απόρρητες. Εμείς ζητήσαμε κατάθεση εγγράφων για να δούμε ακριβώς τι διαμείβεται μεταξύ των υπηρεσιών και μας απαντήσατε ότι είναι απόρρητες και δεν μπορούν να δοθούν στους Έλληνες Βουλευτές, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν κατατίθενται αυτά τα έγγραφα. Το Υπουργείο Τουρισμού μας απάντησε ότι υπάρχει έλλειμμα ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, όπως επίσης και ότι αναγνωρίζει την ανάγκη μελετών χωρητικότητας, δηλαδή φέρουσας ικανότητας.

Και το ερώτημα είναι: με ανύπαρκτες ή ελάχιστες υπηρεσίες όπως είναι σήμερα στη νησιωτική Ελλάδα για ποιο έλεγχο ουσιαστικό μπορούμε να μιλάμε για την τήρηση της νομιμότητας και της κανονικότητας; Και εγώ θα έλεγα ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος, διότι εσείς πρεσβεύετε μια ανάπτυξη χωρίς όρους και όρια και κάνετε τα στραβά μάτια σε τέτοιου τύπου επενδυτές.

Άλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα, άλλο πράγμα οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο το έχουμε κληρονομήσει από γενιά σε γενιά και θέλουμε να το διατηρήσουμε για να διατηρήσουμε ακριβώς την πολιτιστική, την ιστορική φυσιογνωμία αυτών των τόπων. Εάν αυτά καταστραφούν, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε να πουλήσουμε τίποτα.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι εμείς δεν είμαστε προφανώς κατά των επενδύσεων. Σας το απέδειξαν οι Εισηγητές μας και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος. Η διαχωριστική γραμμή είναι ότι εμείς δεν θέλουμε επενδύσεις χωρίς όρους και όρια. Θέλουμε χωροταξικό σχεδιασμό, θέλουμε πολεοδομικό σχεδιασμό, θέλουμε σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, θέλουμε λοιπόν κανόνες και ως προς το περιβάλλον και ως προς την εργασία. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να μιλάμε σε καμία περίπτωση για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά δίκαιη, αλλά θα μιλάμε για ανάπτυξη ασύδοτη και άναρχη που θα βολεύει μόνο λίγους, εκλεκτούς επιχειρηματίες.»

 

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/r5irbTPn6HA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: